Anna Friberg

Duplantis är Sveriges mest folkkära idrottare

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

12 personer. Eller nä, det var så klart åtta personer på plats på Idrottsgalan i kväll. 

Men oj, så deppigt.

Och så Jerringpriset, folkets pris?

Röstkuppernas pris?

Vad fint att Armand Duplantis fick det i år. 

Favoritgången är nog i januari 2017, gala och glans i Globen i Stockholm som vanligt. 2016 hade bland annat bjudit på ett makalöst OS i Rio. 

Det allra finaste priset, Jerringpriset, skulle i vanlig ordning delas ut allra sista under galakvällen. 

På förhand hade snacket gått. Skulle de bli Sarah Sjöström, med sina tre OS-medaljer, guld, silver, brons, i bagaget, eller Henrik Stenson som slagit till med en major?

Men ni vet hur det gick, ingen av dem vann. I stället galopperade Peder Fredricson in på scenen med sitt OS-silver och hämtade hem Jerringpriset. 

Jäklar min låda vad det brann till efter det. Var det en röstkupp? Hade ridsportsfolket gått samman? Eller var det faktiskt så att Fredricson på riktigt var den då mest folkkäre idrottaren i Sverige och att Sjöströms och Stensons popularitet överskattats på förhand?

Det finns så klart inget svar på det. Det blev som det blev, men just där och då, och ett bra tag efteråt var Jerringpriset en enorm och het snackis.

I år känns det betydligt kallare. 

***

Inte bara det att galan på grund av rådande restriktioner har krympt och inte känns speciellt festlig. 

Hur många var det ens på Annexet i kväll? 12? Nej, åtta så klart enligt rådande restriktioner.

Men den stora anledningen till att Jerringpriset, och de andra priserna under Idrottsgalan, inte känns lika heta som vanligt är så klart enkel. 

2020 var ett idrottsår som inte liknade något annat idrottsår, pandemin har gjort att det mest har handlat om inställt, inställt, inställt.

Och inställt. 

Inget fotbolls-EM, inget OS i Tokyo. Mästerskap efter mästerskap blev inte av och många idrottare kan på en hand räkna hur många tävlingar de gjort det gångna året. 

Det tar så klart inte från dem äran som prisades i kväll, verkligen inte, men konkurrensen hade självklart varit en annan om allt hade varit ”som vanligt”. 

***

Det finaste priset i kväll då? Jerringpriset.

Så klart att stavhopparen Armand Duplantis skulle ha det, han som redan under kvällen redan kammat hem flera pris.

21-åringen, med svensk mamma och amerikansk pappa, uppvuxen i USA men som för ett par år sedan valde att börja tävla för Sverige. 

Nu är ”Mondo”, med sina dubbla världsrekord 2020, Sveriges mest folkkära idrottare och får ta emot pris på en medioker gala.

Så värd han är det, detta konstigaste år.