Fotbollslandslaget tog hem segern i kategorin "Årets lag" på Idrottsgalan 2017. Foto: OLLE SPORRONGFotbollslandslaget tog hem segern i kategorin "Årets lag" på Idrottsgalan 2017. Foto: OLLE SPORRONG
Fotbollslandslaget tog hem segern i kategorin "Årets lag" på Idrottsgalan 2017. Foto: OLLE SPORRONG
Peder Fredricson vann Jerringpriset på Idrottsgalan 2017. Foto: OLLE SPORRONGPeder Fredricson vann Jerringpriset på Idrottsgalan 2017. Foto: OLLE SPORRONG
Peder Fredricson vann Jerringpriset på Idrottsgalan 2017. Foto: OLLE SPORRONG
Anna Friberg

Det skulle göra galan lite mindre pajasaktig

Publicerad

Om drygt en vecka är det Idrottsgalan. 

Ett smått pajasaktigt tv-jippo kan tyckas.

Men också ett gyllene läge för stjärnorna att verkligen att stå upp och säga sitt. 

Jag hoppas att någon vågar. 

Det har varit en höst och tidig vinter som inte varit som vanligt.

Något som började på andra sidan i Atlanten bland filmstjärnorna i Hollywood spred sig snabbt till Europa och i Sverige har #metoo-rörelsen haft ett enormt genomslag

Upprop efter upprop där även kvinnliga idrottare har sagt sitt i #timeout

Flera välkända svenska idrottskvinnor har berättat om hur de har utsatts för både sexuella övergrepp, kränkningar och trakasserier. 

Vittnesmål som har varit lika starka som modiga. 

Det ena har också lett till det andra. 

Som friidrottaren Moa Hjelmer sa när hon berättade om att hon utsatts för en våldtäkt under Finnkampen, "utan alla andra berättelser hade jag aldrig vågat att berätta min". 

Och det handlar ofta om det, att någon eller några andra gått före. 

Fler vågar stå upp

Även om det var långt ifrån #metoo och bara "en kvinnlig orättvisa" så undrar jag till exempel om det svenska damlandslaget i fotboll verkligen hade sagt att de skulle nobba Fotbollsgalan om de inte fick bättre ekonomiska villkor – om det inte hade varit för att deras landslagskolleger i Danmark gått ut i strejk bara veckor tidigare. 

Det ena föder som bekant det andra och det känns som vi har ett halvår bakom oss där fler har vågat stå upp för vad de tycker och dessutom säga det i ett större sammanhang. 

När den amerikanska Golden Globe-galan, ett annat tv-jippo, sänds på söndag kväll har flera kvinnliga skådespelare meddelat att de ska klä sig helt i svart för att protestera mot de sexuella övergrepp som skakat branschen. 

Ingen protest mot en sådan sak kan anses dålig men jag hoppas att någon också kommer säga något. 

Precis som jag vill tro att vi slipper något av de tröttsamma och tråkiga tacktalen under Idrottsgalan nästa måndag. 

Utan att någon, kvinna eller man, i stället verkligen tar tillfället i akt och inför en miljonstor tv-publik säger något vettigt. 

Det skulle göra Idrottsgalan lite mindre pajasaktig.

Och framför allt – öppna vägen för fler att ha modet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag