Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Friberg

Det är en sådan jäkla dum och idiotisk idé

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. ”Vickan” är tillbaka i landslaget. 

Kul så klart. 

Men vilken otroligt jäkla dålig idé. 

Den allra värsta smärtan tycks ha lagt sig över det förlorade OS-guldet hos det svenska damlandslaget i fotboll. 

I en veckas tid har man för första gången sedan spelen i Tokyo varit samlade för det pågående VM-kvalet, först i ett fortfarande sommarhett Bratislava och sedan i söndags i ett höstlikt och gråkallt Göteborg. 

I den första matchen i kvalet till VM 2023 besegrades Slovakien med nöd och näppe, 1–0, och i kväll väntar Georgien hemma på Gamla Ullevi. 

Förbundskapten Peter Gerhardsson tog ut samtliga spelare i OS-truppen och kompletterade med ytterligare tre till den här VM-kvalomgången. 

Med andra ord, det mest är sig likt i det svenska landslag som inom loppet av tre år har tagit ett VM-brons och ett OS-silver. 

Men det finns något som är nytt och sticker ut. 

Victoria Sandell är tillbaka i landslaget. Eller som hon hette när det begav sig, Victoria Svensson. 

Då, under sin storhetstid i början 2000-talet, var hon en av världens främsta målskyttar, ”Vickan” gjorde 68 mål på sina 168 A-landskamper. 

Men nu är hon alltså med igen, den här gången i en ledarroll och med fokus på anfallsspel. 

Det är en strålande idé, Victoria Sandell har med sin stora erfarenhet garanterat något att tillföra och lära ut. Hon var dessutom redan på sin tid som spelare en ledare på planen, och under den pågående samlingen har det synts hur lätt Sandell har att smälta in i dagens landslag. Och både spelare och ledare säger att de är glada att ha henne med. 

Lägg där till perspektivet att förbundet i det här fallet faktiskt tar tillvara på en före detta spelares kunskaper och vilja att vara kvar i svensk fotboll, det har det höjts röster från ”föredettingar” om att så har fallet inte alltid varit. 

Så långt är allt bara bra med att Victoria Sandell nu är en del i den svenska ledarstaben. 

Men det finns ändå något som skaver, och det rätt rejält. 

Varför inte på herrsidan?

Inför höstens kvalspel till VM 2023 har Uefa infört det nya kravet att samtliga landslag måste ha minst en kvinna i ledarstaben.

En bra, vettig och rimlig sak kan man tycka, om det inte hade varit så att det här kravet BARA hade gällt damlandslag.

Japp, det är så det högsta fotbollsorganet i Europa resonerar. De vill se fler kvinnliga ledare inom fotbollen, men ställer bara krav på att det ska vara så på damsidan. 

Det som i grunden är en bra idé blir nu bara irriterande och helt befängd. 

Varför i hela fridens namn ställs inte detta krav även på herrsidan? 

Där om någonstans skulle det väl behövas både kvinnliga röster och perspektiv, men tydligen inte enligt männen (ja, det är mest män) som bestämmer högst upp i toppen. 

Omodernt och icke jämställt

Det svenska fotbollsförbundet säger att Victoria Sandell inte har fått den nya rollen i landslaget på grund av de nya kraven, men att man när kravet kom påskyndade processen att anlita henne. 

Att hon sannolikt är ett bra tillskott, med eller utan Uefas krav, råder det knappast något tvivel om. 

Men att Uefa bara ställer krav på kvinnliga ledare på damsidan visar bara – återigen –på vilket mossigt, omodernt och icke jämställt sätt man ser på saker.

Usch.