Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Friberg

Bisarrt att Wenström gör sig till drevkarl

Ola Wenström.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jennifer Kücükaslan.
Foto: FELIX FRANK / NENT

Den största klubbfotbollsfesten av dem alla. 

Vem ska få lyfta pokalen? Vem avgör Champions League-finalen?

Svaret på vem som är tv-hjälte vet vi redan på förhand:

Jennifer Kücükaslan. 

Under fredagen kom beskedet, Ola Wenström petas från att leda kvällens sändning av Champions Leaguefinalen. NENT hade beslutat att avsluta hans kontrakt omedelbart. 

Tv-bolagets koncernsportchef Kim Mikkelsen förklarade i ett pressmeddelande: ”Givet det som hänt sedan dess och de samarbetssvårigheter som redan existerar saknar jag förtroende för att vi kommer kunna leverera en bra sändning”. 

Samma pressmeddelande berättade att Jennifer Kücükaslan kliver in som programledare. 

Expressen och andra medier hann knappt trycka på publicera-knappen innan drevet drog i gång. 

Inte mot petade Ola Wenström, utan mot hans ersättare.

Jennifer Kücükaslan som bland annat axlat kanalens stora Premier League-sändningar var inkvoterad, hette det. Hon var det på grund av sitt kön, sin utländska bakgrund, eller fan om det inte var både och. Kommentarerna på sociala medier haglade om hur usel, okunnig och allmänt sämst Wenströms ersättare är. 

Här skulle det bojkottas och sägas upp abonnemang! 

Detta har Jennifer Kücükaslan, som den här gången får kliva in med minsta möjliga förberedelser, garanterat fått höra förut. Varenda journalist, oavsett kön och efternamn, har fått ta del av trollens osorterade geggamoja. 

Men det Kücükaslan utsattes för var det mest bisarra på länge.

För drevet påhejades inte bara av ”random fotbollskille” på Twitter – utan av Ola Wenström själv, något som Aftonbladet rapporterade om. 

En kollega som Kücükaslan jobbat med i flera år – samma man som alltså tvingats lämna sina uppdrag på grund av dåligt beteende enligt chefer och kolleger – gav ett hjärta till ett inlägg på Twitter där han själv inte bara hyllades, men som indirekt påstod att Jennifer Kücükaslan var just inkvoterad och dessutom har ”noll karisma, personlighet och humor”. 

Det kan man som tv-tittare både få tycka och tro, det står varje ”fotbollsexpert” hemma i stugorna med ett tangentbord framför sig, fritt att göra.

Men Ola Wenström är ingen ”random fotbollskille”. 

De många vittnesmål och prekära uppgifter som kommit fram de senaste dagarna, inte minst i Expressens granskning, målas bilden av en medarbetare med stora samarbetssvårigheter och sexism upp. 

Att i det läget öppet gå ut och trycka till sin ersättare och agera drevkarl, är både uppseendeväckande och osmakligt.

Hade unnat henne ett bättre läge

Jennifer Kücükaslan har under sina år på Viasat, Nent, axlat rollen som reporter, producent och programledare för en mängd stora sändningar, och hon har gjort det med både stor kompetens, pondus och personlighet.

Det säger jag inte bara som fotbollsentusiast själv, att Jennifer Kücükaslan är ett proffs som förtjänar att för första gången vara programledare för en Champions League-final, är ett faktum som i den här stormen blivit tydligt från flera namnkunniga experter i branschen. 

Man hade verkligen unnat henne ett bättre läge. 

Att hon skulle slippa ha en hatsvans efter sig.

Men framför allt, slippa se och höra hur en mångårig och tidigare nära kollega hejar på i brölet. 

Bara timmar innan matchen tog Wenström bort sitt hjärta. 

Varför gjorde han det? 

Hör av dig, Ola

En sak till: I gårdagens Expressen-granskning försvarade sig Ola Wenström och hävdade att han ”absolut inte gör någon som helst skillnad på män och kvinnor, olika hudfärg och ursprung, sexuell läggning eller religiös tillhörighet.”

I samma text berättas om ett internt mejl där Ola Wenström ska ha krävt att han inte vill ”tussas ihop” med kvinnliga programledarekolleger på bild för att det (underförstått, men väldigt tydligt) skulle kunna uppstå rykten om romanser.

Hur kan de två resonemangen gå ihop? Jag förstår verkligen inte.  

Så om du läser det här Ola; du verkar ha mycket att säga och tycka i frågan, och jag gör gärna en intervju med dig där du kan utveckla din kvinnosyn och berätta mer om hur du ser på kvinnor i vår gemensamma mediesfär. 

Om det inte duger med mig, så kan säkert en manlig kollega ställa upp.