Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Friberg

Sverige har aldrig varit sämre än nu

Publicerad

VARAZDIN. Det är nya tider. 

Och Sverige har aldrig varit sämre. 

Just därför är det skönt att Pia Sundhage inte är kvar. 

Senast det svenska damlandslaget gjorde ett framträdande var i Nederländska Doetinchem, då blev det förlust mot värdnationen i kvartsfinalen och EM var över för svensk del.

I kväll var det VM-kval i Kroatiska Varazdin och det skulle gå att skriva långt om varför fotbollspamparna förlägger mästerskaps- och kvalmatcher till orter som inte många visste fanns, och med arenor som knappt håller division två-klass. 

Men vi nöjer oss med att konstatera att det som så ofta beror på att damer är damer och inte herrar när de på de höga stolarna fattar beslut. 

Och att allt är som vanligt. 

Men mycket var ändå nytt i kvällens match mot Kroatien. 

I det ihällande regnet i Varazdin, i nordöstra Kroatien, var det på flera sätt ett nytt svenskt landslag vi fick se. 

Ny förbundskapten, nya spelare och en ny spelidé. 

Skönt att Sundhage inte är med

Peter Gerhardsson har tagit över rodret efter Pia Sundhage och det han fick – var ett svenskt landslag som aldrig varit sämre. 

Åtminstone inte sett till rankning. 

Efter uttåget i kvartsfinalen i EM i somras har Sverige för första gången ramlat utanför topp tio på världsrankningen och ligger nu på plats elva. 

Just därför är det skönt att inte Pia Sundhage inte är kvar som förbundskapten. 

Inte för att det svenska EM-fiaskot – ja det måste kallas fiasko – var enbart Sundhages fel. 

I sista ändan är det spelarna som ska prestera, och det gjorde man inte på en nivå som räckte till under EM. 

Och ingen kan ta ifrån Sundhage det hon gjorde under sina fem år som svensk förbundskapten, och kanske var hennes största insats den vid sidan om planen där hon outtröttligt stred för att lyfta damfotbollen. 

Att det däremot behövdes något nytt i landslaget, nya röster, nya spelare efter misslyckandet i Nederländerna känns glasklart. 

Ingen riktig fotbollsmatch

Peter Gerhardsson har redan visat att han tänker annorlunda än sin företrädare. 

I hans första trupp var EM-spelarna Lisa Dahlkvist och Olivia Schough petade. Däremot fanns Marija Banusic, som nobbades till EM med och spelade från start. 

Men egentligen är det svårt att säga så mycket om denna första match för Peter Gerhardsson och den första för sig i VM-kvalet.

För det blev aldrig någonsin en riktig fotbollsmatch mot 53:e-rankade Kroatien. 

Det hade ösregnat sedan tidig morgon när matchen inleddes och det fortsatte vräka ned under hela matchen. 

Redan efter tio minuter var planen rejält uppriven och linjerna mer eller mindre osynliga. 

Kanske borde matchen ha stoppats där.

Nu blev det inte så, och Sverige lyckades besegra Kroatien med 2–0. Det finns inte så mycket att säga om det, mer än att tacka Lina Hurtig och Kosovare Asllani för målen. Och var glad för att Sverige fick tre poäng i första VM-kvalmatchen. 

Att prata om någon Gerhardsson-effekt åt varken det ena eller det andra hållet är på tok för tidigt, och går framför allt inte efter en sådan här dyblöt kväll. 

Men det är ny ledare och det behöver det svenska landslaget för att ta sig tillbaka till topp tio. 

Härnäst väntar Danmark på hemmaplan i VM-kvalet. 

Det blir nästa test för det nya svenska landslaget, och ett betydligt tuffare sådant. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag