Golfaren Henrik Stenson tog hem Bragdguldet 2016. Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEGolfaren Henrik Stenson tog hem Bragdguldet 2016. Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Golfaren Henrik Stenson tog hem Bragdguldet 2016. Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Det Sarah Sjöström gjorde i Rio är större än något annat, menar Anna Friberg. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅNDet Sarah Sjöström gjorde i Rio är större än något annat, menar Anna Friberg. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Det Sarah Sjöström gjorde i Rio är större än något annat, menar Anna Friberg. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Anna Friberg

Fel person vann, Stenson

Publicerad

Sorry, Henrik Stenson.

Fel person vann.

Det Sarah Sjöström gjorde i Rio är större än något annat.

Oavsett vad som ligger i ordet bragd.

Det är lite samma sak varje år, eller snarare i slutet.

Snacket drar i gång, vem ska ha Bragdguldet?

Men ofta handlar mer om vad som ligger i ordet bragd än vem som ska ha priset.

Och det där går så klart att diskutera i all oändlighet.

Men just i år, 2016, kändes det inte som vi skulle behöva ha en större diskussion.

Ingen var värd Bragdguldet mer än Sarah Sjöström.

Det blev Henrik Stenson.

Ett galet val.

Men kanske fegade juryn ur i sista stund. Och tänkte på bragd-regeln att en idrottare "den som får sin andra guldmedalj måste anses stå i särklass".

Grejen är den att Sarah Sjöström just varit i särklass 2016.

 

Visst, Stenson tog den där efterlängtade majorsegern.

Helgen på Royal Troon i somras då exakt allt stämde för den svenske golfstjärnan är utan tvekan en av årets absolut stora idrottsstunder.

En historisk seger dessutom, ingen svensk herrgolfare hade tidigare svingat hem en major.

Ett OS-silver blev det visst också för Stenson, men golf väger inte speciellt tungt i olympiska sammanhang, det räcker att titta på startfältet i Rio för att konstatera det.

 

Men i matchen mot Sarah Sjöström borde inte Stenson haft en chans.

Visst, hennes OS-guld på 100 meter fjäril var inte oväntat.

Tvärtom, det var då i Rio, den där sena söndagskvällen den 7 augusti som hon skulle simma hem guldet på sin favoritdistans.

Förväntningarna var skyhöga.

Det var längesen Sverige hade en så stor guldfavorit i ett OS som Sarah Sjöström var i Rio.

Och det är just där i en del av bragden ligger den här gången.

Att stå pall, att klara av pressen i det utsatta läget är en makalös bedrift.

 

När Sarah Sjöström tog hem guldet på 100 meter fjäril blev hon också den första svenska kvinnliga simmaren någonsin att ta OS-guld.

En bragd stor nog i sig, men det räcker sällan för denna 23-åring (då 22), som dessutom slog till med ett världsrekord i bara farten.

Skulle man av någon anledning tycka att det ändå inte är gott nog för ett bragdguld, kan man notera ytterligare två OS-medaljer (silver och brons) och tre individuella guld under långbane-EM i London på Sjöströms meritlista 2016.

 

Förresten en sak till, under 2016 noterade Sarah Sjöström fem av de sju snabbaste tiderna någonsin på 100 meter fjäril.

Inte ens det var bragdartat nog för juryn den här gången.

Men grattis, Henrik Stenson!

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag