Anna Friberg

Detta så oerhört tjejiga sätt

Publicerad

Tillbakablicken på en makalös karriär känns för tidig.

Det är när Carolina Klüft berättar att hon aldrig i livet skulle gått in på Systembolaget som dokumentären om henne verkligen betyder något.

Det är inte det att jag inte är imponerad av Carolina Klüfts karriär.

För det är jag.

Med hennes meritlista bestående av, bland annat, tre VM-guld och ett OS-guld är hon en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare genom tiderna.

Men jag erkänner ändå att det var en smula skeptisk som jag satte mig framför tv:n i går kväll för att se SVT:s dokumentär ”Carolina Klüft – tjejen som inte kunde förlora”.

Jag har svårt för dokumentärer om idrottsstjärnor som knappt har hunnit lägga skorna på hyllan eller kastat in handduken innan det ska klippas ihop filmsnuttar och skapas nostalgi.

Tacka vet jag Sixten Jernberg liksom.

 

Men nu gjorde det inte så mycket eftersom Johan Canderts dokumentär om Klüft också handlade om något mer, viktigare, än ”bara” en imponerande idrottskarriär.

För det var när Carolina Klüft berättade om förväntningar och det höga spel hon spelat för att kunna leva upp till bilden som den perfekta idrottstjejen som det blev intressant på riktigt.

”Carro” berättade om hur hon snabbt, som hon åtminstone själv upplevde det, fick rollen som en både gullig och extremt målmedveten idrottstjej.

Och för att leva upp till denna roll anpassade hon sig, och då inte bara på det idrottsliga planet utan i allt hon gjorde.

Att gå in på Systembolaget kom inte på frågan berättar Klüft som ett exempel på hur hon anpassade sig till det hon trodde folk förväntade sig av henne som den perfekta idrottstjejen.

”Vilka beslut har jag inte tagit för att jag trott att de förväntats av mig?” frågar sig Klüft tidigt i filmen och även om tankarna kring förväntningarna, mer eller mindre, genomsyrar den timmes långa dokumentären önskar jag att det fått ännu mer utrymme.

Detta så oerhört tjejiga sätt: En extrem strävan av att vara ”perfekt” och att vara som man inbillar sig att alla andra förväntar sig att man ska vara.

Carolina Klüft är givetvis inte ensam om att ha haft dessa förväntningar och krav på sig själv och från andra.

Att uppfattas som perfekt i andras ögon styr mångas liv och framför allt många tjejers liv.

 

Carolina Klüft har varit en av våra mest omtyckta och folkkära idrottsstjärnor och när hon berättar om hur hon brottats med tvivel och förväntningar blir dokumentären om henne något mer än en, något för tidig, summering av fantastisk idrottskarriär.

Det blir i stället en stjärnas berättelse om en annan del av livet. Ett liv där strävan är att uppfattas som perfekt och leva upp till andras förväntningar.

Och i ett samhälle, både i och utanför idrotten, där framförallt tjejer sätter allt hårdare press på sig själva känns Klüfts berättelse viktig och borde fått ta ännu mer plats.

Och jag tror inte jag var ensam om att i går kväll också fundera på vilka beslut jag tagit för att jag trott att de förväntats av mig.

FRIBERGS LISTA

1) BARNSLIGT BRA

Man ska aldrig underskatta barns medverkande och framförallt inte deras frågor. För vem hade kommit på tanken att dagen före match fråga Zlatan om tv-spel. Det gjorde Lilla Sportspegelns unga reporter Nicolas Olsson. Och det fick Zlatan att spricka upp i dagens största leende.

2) PAPPA ZLATAN

... och apropå barn och Zlatan. En annan intervjuhöjdpunkt i veckan var när Patrick Ekwall fick "Ibra" att öppenhjärtigt prata om sina söner och att han inte alls gillar att bli kallad Zlatan av dem. "Dom ska säga pappa, inget annat", sa Zlatan med dagens andra jättesmile.

3) MEDIA-MAMMA

... och när vi ändå är inne på barn och pappor. Veckans mamma, eller åtminstone blivande mamma, är såklart Therese Alshammar. När "Tessan" skulle leverera sin nyhet gjorde hon det som vanligt med klass, vältaligt i tv. Alshammar är inte bara blivande mamma utan ett mediaproffs.

4) PANG PÅ

Redan första dagen på alpina VM tog Pernilla Wiberg tillfället i akt och sa sin åsikt. Och hon sparade inte på krutet när hon kritiserade det svenska alpina förbundets loja satsning på fartgrenar. "Ta hjälp av de erfarna!" sa "Pillan" och jag hoppas att hon redan fått ett samtal.

5) GASEN I BOTTEN

Med premiärsegern från Monte Carlo i bagaget rattar världens bäste rallyförare Sebastian Loeb i helgen runt bland snödrivorna i de värmländska skogarna. Och SVT:s Johan Ejeborg utlovar extra bra sändningar, i webb och tv, hela helgen. Gasen i bott för alla som gillar rally med andra ord.

 

INTE ENS NÄRA

Jag vet inte vad som var värst. Själva kraschögonblicket, det smärtsamma skriket, skräcken i konkurrenten Tina Mazes ögon eller helikopterfärden från olycksplatsen. En sak är ändå säker. De hemska tv-bilderna från Lindsey Vonns fruktansvärda krasch gjorde ont i både hjärta och själ att se. Stackars Lindsey Vonn, som du – och vi – längtat efter comebacken och så blev det så här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag