Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Albin Julin

Zlatan-sändningen var tyvärr pinsam, C More

Gusten Dahlin (mitten) ledde sändningen ihop med experterna Marcelo Fernandez (till höger) och Siavoush Fallahi (vänster).
Foto: C More
Zlatan Ibrahimovic tackades av på San Siro i söndags.
Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN

Sveriges största fotbollsspelare ska snart tackas av. 

Så varför vill Gusten Dahlin prata om Osasunas försvarsspel? 

Har ni återvänt till Anders Svenssons 1-1-mål mot Argentina i VM 2002? 

Om inte, gör det. Det finns på Youtube. Ni får dels uppleva ett av de mest klassiska ögonblicken i svensk idrottshistoria – men också en makalös uppvisning i tondövhet. 

Tondövheten står det sändande bolaget SVT för. 

När Svensson skruvat in frisparken, kastat sig på marken i en änglapose och omringats av euforiska lagkamrater – då dyker en banderoll upp högst i bild: ”Sändningen fortsätter i SVT2”. 

Jag förstår att Anslagstavlan knackade på i tablån, men just i det här historiska ögonblicket hade det väl inte skadat med lite is i magen. 

Jag tänker på de där märkliga scenerna i SVT, och bristen på spelkänsla, när jag följer C Mores fotbollssändningar under söndagen. 

Det ligger en speciell stämning över Sportsverige den dagen. Bilder har läckt ut, det har viskats om olika scenarier och det där rastlösa kliet i kroppen tilltar ju närmare matchen vi kommer. 

Det är tyvärr pinsamt, C More

Matchen som kan bli Zlatan Ibrahimovics sista. Vi vet inte exakt vad som kommer hända, vad vi kan vänta oss för besked om 41-åringens framtid. Men vad vi vet är att vi kan vänta oss en storslagen avtackning av Sveriges största spelare genom tiderna, på en av fotbollsvärldens mest mytomspunna arenor. 

Så när Gusten Dahlin hälsar välkommen till ”Fotbollssöndag Europa” vill han givetvis direkt avhandla...

1-1-matchen mellan Real Madrid och Athletic Club. 

– Vesga är vanligtvis en säker straffskytt, konstaterar experten Marcelo Fernandez innan studion går vidare. 

Och pratar om Osasunas försvarsspel. 

Jag förstår att det rent sportsligt är mer relevant att prata om den dramatiska streckstriden i Spanien. 

Men att det tog sju minuter och 54 sekunder innan Zlatan Ibrahimovics namn nämndes i sändningen – det är tyvärr pinsamt. 

Varför satt inte de där?

Jag vill gärna veta hur C More motiverar att välja Real Betis–Valencia som huvudmatch den här söndagen. Är det en redaktör eller producent som sätter stolthet i att gå mot strömmen och göra innehåll för ett hundratal sörjande La Liga-fans? 

Strax före avspark får vi som bytte till Milan mot Hellas Verona se Zlatan Ibrahimovic röras till tårar av Milan-fansens hyllningar. 

LÄGG UT?

Nja. I periodpausen ska Roma–Spezia avhandlas i lugn och ro innan vi beger oss till San Siro. 

Inget ont om experterna Marcelo Fernandez och Siavoush Fallahi som gjorde programledaren Gusten Dahlin sällskap i studion. 

Men bland C Mores andra experter finns alltså Kim Källström, Olof Mellberg och Mikael Lustig. 

Som känner Zlatan väl. Som spelade med honom i landslaget under hans absoluta topp. Varför satt inte de där? 

Jag känner mig snuvad

Det är möjligt att trion endast är kontrakterad för att göra Champions League – men hade det inte gått att jobba fram en lösning för en sån här sändning? 

Nu sitter jag framför tv:n och känner mig lite snuvad på inramningen av en historisk händelse i svensk fotbollshistoria. 

Jag fick till slut ta del av de fängslande bilderna från Milano när Zlatan Ibrahimovic tackades av och meddelade att karriären var över – men först efter att ha bytt fram och tillbaka mellan olika sändningar. 

Precis som under VM 2002. 

Och den här gången fanns det inte ens en Anslagstavla som ursäktade dårskapen.