Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Ser ut som en gigantisk rysk flagga”

Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryska flaggan är fortsatt förbjuden under OS.

Men när landslagets dräkter presenterades i dagarna höjde många på ögonbrynen. 

– De lämnar inte mycket till fantasin, säger Stanislav Pozdnjakov, ordförande i Rysslands olympiska kommitté, enligt CBC.

Ända sedan slutet av 2015 har Ryssland varit avstängt i internationella mästerskap på grund av allvarliga dopningsbrott.

De senaste åren har de ryska idrottarna i stället fått tävla under neutral flagg och det är också det de kommer göra i sommarens olympiska spel.

Inför OS i Japan har det ryska landslaget nu lanserat de officiella dräkterna idrottarna kommer använda. Och de är allt annat än neutrala.

”Åh titta där! De ryska OS-uniformerna ser ut som en gigantisk rysk flagga. Det stämmer, den flagga som är förbjuden från de olympiska spelen 2020”, skriver New York Times journalist Tariq Panja på Twitter om kläderna.

”Det ser ut som det Ryssland skulle ha på sig om de inte var avstängda...” skriver journalisten David Coverdale.

Erkänner: ”De lämnar inte mycket till fantasin”

Ryssland hymlar själva inte om kopplingen till flaggan.

– De lämnar inte mycket till fantasin. I de här kläderna kan du se vår flagga ganska tydligt, säger Stanislav Pozdnjakov, ordförande i Rysslands olympiska kommitté, enligt CBC.

Men den Internationella olympiska kommittén (IOK) ser inga problem.

”De är i linje med våra riktlinjer”, skriver IOK i ett meddelande till nyhetsbyrån AP.

https://twitter.com/tariqpanja/status/1382713130879483909

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.