”Har ett ansvar att inte bara visa skidåkning”

Bordtennislegendaren Mikael Appelgren.
Foto: THOMAS KINGDAHL
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mattias Falck stod för den största svenska pingisframgången på 22 år och tog hem VM-silvret.

Och på Idrottsgalan prisades han för ”Årets prestation”.

Samtidigt riktar Mikael ”Äpplet” Appelgren kritik mot SVT.

– Jag tycker att de har ett ansvar att inte bara visa skidåkning varje helg, säger ikonen.

Svensk pingis är på frammarsch.

Nyligen säkrade det blågula herrlaget, som vunnit brons på både EM och VM de senaste åren, en plats till OS i Tokyo och så sent som våren 2019 stod lagets store stjärna för en dunderskräll i Budapest.

Mattias Falck, där och då rankad 16 i världen, tog sig hela vägen till VM-final i singel. Väl där blev det dock förlust mot den regerande OS- och VM-mästaren Ma Long.

Silvret i Ungern var den största svenska pingisframgången på 22 år, då Jan-Ove Waldner vann VM-guld.

28-åringen var inför Idrottsgalan nominerad i kategorierna ”Årets prestation” och Jerringpriset. Chansen till det sistnämnda priset försvann dock redan vid åttatiden då det svenska OS-hoppet gallrades bort.

Men när kvällen led mot sitt slut fick han ta emot priset för ”Årets prestation”.

I kategorin ”Årets manlige idrottare” var Falck dock inte nominerad. Där ställdes nämligen friidrottarna Daniel Ståhl och Armand Duplantis mot skateboardåkaren Oskar Rozenberg Hallberg och orienteraren Gustav Bergman.

Appelgrens kritik mot SVT

Pingisikonen Mikael ”Äpplet” Appelgren är inte förvånad.

– Jag har ingen riktig koll på vilka som är nominerade, men det är väl tre skidåkare antar jag?, säger han.

58-åringen, som vann 19 internationella mästerskapsmedaljer under sin framgångsrika karriär, menar att pingisen har enorm potential.

Men att de helt enkelt inte får tillräckligt stort utrymme.

– Vi är jätteglada över att vi har två nomineringar här på galan. Svensk pingis är på gång alltså och det är kul som fan, säger han och fortsätter:

– Jag har ingen aning om det blir något pris. Det är ju så krasst att de idrotter som visas mest i tv får oftast priserna. Och SVT har ju en vana vid att visa mycket snö. Mattias (Falck) gjorde en fantastisk prestation och kom tvåa på VM i världens näst största sport efter fotboll. Det är vasst.

Appelgren: ”Public service har ett ansvar”

Appelgren riktar därför kritik mot framför allt SVT.

– Det är klart att pingisen borde få större uppmärksamhet, men du vet hur det ser ut. Vår gyllene tid är över och vi blev bortskämda med flera världsspelare. Public service har väl lite ansvar att man ska visa alla idrotter, inte bara visa vinteridrott på lördagar och söndagar.

Men SVT visade ju både lag-VM, lag-EM och Falcks VM-framgång?

– Jo, men vad visar de varje helg varje vinter? Exakt. Vi har en proffstour som håller på året runt precis som tennisen och golfen. Visa alla finaler som de gör i hela Asien. De har flera hundra miljoner tittare varje final.

Du tycker att tv-tittarna går miste om något här?

– Definitivt. Det är ju en fantastisk tv-sport.

Mattias Falck stämmer delvis in i kritiken.

– Det är klart att man hoppas på att få uppmärksamhet i media och få pingisen att växa ännu mer, säger han.

– Det är klart att jag skulle bli glad av lite mer tv-tid. Det hade varit väldigt bra för vår sport. Men det gäller för oss att visa framfötterna också. Det kommer förhoppningsvis, fortsätter han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.