Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krav efter Zikaviruset: "Dags att ställa in OS"

I Brasilien varnar man nu för Zika-viruset.
Foto: Buda Mendes
Rio de Janeiro.
Foto: Julian Finney - Fifa

Det fruktade Zika-viruset skapar oro inför Rio-OS i sommar.

En rad ansedda universitetsläkare i USA kräver nu att sommarens olympiska spel ställs in – för utövarnas och åskådarnas skull.

"Mänskligheten står inför ett allvarligt hot", skriver de på Forbes.

Det myggburna zika-viruset misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador som gör att barn föds med små huvuden och utvecklingsstörningar.

I måndags slog världshälsoorganisationen (WHO) fast att viruset utgör en internationell fara och varnar för allvarliga risker för världshälsan.

Den svenska olympiska kommittén inväntar ytterligare rapporter men förklarade tidigare i veckan att man rekommenderar gravida kvinnor att inte åka till Brasilien – och medgav också att man överväger att planera om sin uppladdning.

– Det är uppenbart en allvarlig situation, sa verksamhetschefen Peter Reinebo till TT.

Viruset har spridits framför allt i Sydamerika – och nu slår läkare vid New York University Langone Medical Center larm. I ett gemensamt debattinlägg varnar de amerikanska medborgare från att åka till Rio-OS i sommar – och menar att spelen borde ställas in.

Så kan zikavirus påverka OS

"Det börjar alltmer se ut som att det är dags att ställa in OS 2016 i Rio de Janeiro. Anledningen är enkel: unga kvinnor kan inte resa där på ett säkert sätt", inleder man krönikan med.

"När förorenat vatten och säkerhetsaspekter redan skulle göra livet svårt för en besökare, så är Brasilien nu nära på att vara drabbad av en epidemi av Zika-viruset. Att arrangera spelen i ett område där Zika-viruset har spridits flitigt, samtidigt som WHO har förklarat att det kan medföra allvarliga risker för världshälsan, är inget annat än oansvarigt", fortsätter läkarna.

Läkarna menar att internationella olympiska kommittén (IOK) borde stoppa spelen – för utövarnas skull – och att ingen besökare borde ta sig till Brasilien.

"IOK måste antingen flytta spelen, skjuta på dem eller ställa in dem. Att arbeta förebyggande är den rätta vägen framåt när mänskligheten står inför ett allvarligt hot", avslutar de krönikan.

Det här är zika-viruset

Första fallet dokumenterades 1947.

Viruset är besläktat med det virus som orsakar denguefeber.

Fanns ursprungligen i Afrika och Sydostasien, men har nu spridit sig till Syd- och Centralamerika samt Karibien.

Ett fall dokumenterades i Sverige i somras.

Sprids via myggor.

Tros också kunna spridas sexuellt.

Viruset tros orsaka fosterskador.

Symptomen

Viruset orsakar feber, hudutslag och ledvärk.

Kan också ge röda ögon.

Hit vänder du dig

Gravida kan kontakta mödravårdscentral.

För andra som tror sig smittats finns ännu inte några åtgärder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.