Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hänt saker tidigare, jag är redo att tala om det”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marie Lehmann leder en av SVT:s sändningar från hockeyrinken.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Marie Lehmann intervjuar Småkronornas förbundskapten Tomas Montén.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Heja Sverige. Marie Lehmann befinner sig mitt i publiken under ett av sina arbetspass när Tre Kronor spelar.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Allt började med Lilla Sportspegeln. Här är Marie Lehmann programledare med Fredrik Bergling.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Samspelt hockeytrio. Marie Lehmann jobbar här i SVT-studion med Maria Roth och Mikael Renberg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Livet förändrades när hon blev programledare för ”Hockeykväll”.

– Plötsligt kände alla igen mig. Jag kommer aldrig vänja mig i den rollen, säger Marie Lehmann, 54.

I en intervju berättar SVT-profilen om att vara kvinna i en mansdominerad yrkesvärld, sexismen, uppmärksamheten - och sin nya passion.

Hösten har kommit till Tyresö i södra delarna av Stockholm. Även om mörkret kommer tidigare och temperaturen inte längre kryper över 20 grader så fortsätter SVT-ankaret Marie Lehmann att påta i sin trädgård.

– Jag gillar att fixa på tomten, säger Lehmann.

Mest i sin nya örtagård.

– Jag har byggt lådor och odlar massor med olika kryddor. Jag är extra nöjd med mina chilifrukter.  Det är en fantastisk avkoppling. Jag trivs att vara hemma. Jag är nästan alltid hemma när jag inte jobbar. Jag reser ju väldigt mycket i mitt yrkesliv.

”Det var det jag drömde om...”

Hon kom till SVT-sporten 2000 via högskola och praktik.

I nästan två decennier har vi sett Marie Lehmann i en rad olika roller. Reporter, nyhetsuppläsare och programledare.

Nu är hon hemma i Tyresö igen. Hon har precis varit i Bryssel och bevakat friidrott. Diamond League.

Hon trivs i sportens värld.

– Och jag som skulle jobba med annat, kämpa om barns rättigheter och så. Det var det jag drömde om en gång i tiden, säger hon och skrattar.

Det blev puckar, bollar, löparbanor och höjdhoppställningar.

– Jag har alltid älskat att skriva, svenska och språk var jag bra på i skolan. Idrott och historia också. 

Började plugga - av en slump

Det var en slump att hon började plugga på journalisthögskolan.

– Jag följde med en kompis som skulle göra högskoleprovet. Jag hängde med och gjorde provet medan jag ammande min yngste son Johan. 

En ny spännande väg låg plötsligt öppen för Marie Lehmann.

– Jag sökte till journalisthögskolan och kom in direkt. Jag pluggade på nätterna, ammande och tog hand om barn på dagarna.

Hon blev anställd 2000 på SVT-sporten och hade Pia Erlandsson och Per Yng som mentorer.

– Per har berättat för mig att jag var så bestämd. Jag ville helst inte synas i rutan. Han ville jag att skulle inleda inslaget från basketen genom att själv stå i fokus och prata.

Hur blev det?

– Han påminde mig häromåret när vi träffades på en fest om vad jag hade sagt. Och hur det blev.

Och?

– Det var ingen tittare som såg mig på bild. Jag struntade alltså i chefens order.

Sportjournalistiken har alltid varit, även om det jämnats ut lite under 2000-talet, varit en mansdominerad värld. Hur var det för dig som kvinna att komma till SVT-sporten?

– Jag hade faktiskt aldrig någon tid över att fundera på om jag jobbade med män eller kvinnor. Jag var drygt 30 år, hade min utbildning och tre barn att ta hand om. Det var bara att köra på. Jag hade så mycket på mitt schema under den här tiden.

Marie Lehmann har varit reporter, jobbat som nyhetsuppläsare och bevakat många stora mästerskap. Men fram till 2007 var hon relativt okänd. Hon kunde röra sig fritt ute på stan utan att några människor kom fram.

”Hockeykväll” förändrade allt

Det var först 2007 när hon tog över som programledare för det populära programmet ”Hockeykväll” som Marie Lehmann slog igenom på allvar för den stora och breda tv-publiken.

– Livet förändrades. Jag blev plötsligt igenkänd överallt. Det var ovant. När familjen var på semester och satt på flygplatsen sa alltid mina barn, titta de är svenskar. För de tittar och pekar på dig mamma. De känner igen dig.

Hur trivs du i offentlighetens ljus?

– Jag vet inte. Det är svårt att säga. Jag blev tagen på sängen av all uppmärksamhet. Jag blev förvånad. Jag kommer nog aldrig att vänja mig vid att folk känner igen mig.

Är du blyg?

– Det vill jag inte säga.

Gillar du uppmärksamhet?

– De senaste fem, sex åren har jag rest mycket i mitt jobb, och då är det ingen som vet vem jag är. Jag tycker det är helt okej faktiskt. Folk som kommer fram är ofta så snälla, vill säga hej eller bara prata lite. Jag blir lika förvånad varje gång någon kommer fram.

Marie Lehmann berättade tidigare i år, i en intervju med Aftonbladet, att hon har tröttnat på den sexism kvinnliga reportrar kan utsättas för. 

Hon tycker att det ”är dags att prata om det”. 

För SportExpressen utvecklar hon:

– Ja, när jag började på SVT-sporten fanns knappt sociala medier. Det är stor skillnad i dag. Nu händer det något. Det är så lätt att skriva ner olika saker på telefonen eller datorn. Tidigare satt man hemma i soffan och pratade med varandra om det man tänkte. Ofta stannade allt där. Men så är det inte längre med tanke på den spridning som sociala medier har.

– Det är sorgligt. Vi ska prata om det. Kan jag som mamma prata med mina barn om att det inte spelar någon roll vilket kön man har så har man kommit en bra bit på vägen. Man måste få säga ifrån.

– Jag vill vara Marie, inte den kvinnliga personen. Vilket kön man har ska inte spela någon roll. Jag är redo att säga ifrån om det händer något. Det har hänt saker tidigare som jag drabbats av, men det tänker jag inte prata om nu. Det är så lätt att komma i efterhand och prata. Jag har aldrig tyckt att sexism är okej. Men nu känner jag också att jag är redo att tala om det, att säga ifrån.

Barnen betyder allt

Marie Lehmann växte upp i en miljö i Tyresö med mamma, pappa, och en lillebror. Hon och brorsan Ove fick tidigt lära sig att det inte var någon skillnad på killar eller tjejers möjligheter i livet. Något som Marie Lehmann i sin tur lärt sina barn.

Vad betyder dina barn för dig?

– Mycket, vi träffas mycket. Mest under sommaren. Alla mina tre vuxna barn bor i Stockholm. Vi har haft en kanonsommar.

För några år sedan skilde sig Marie Lehmann skilde sig från barnens pappa, den tidigare hockeyspelaren Tommy Lehmann.

I dag lever hon ensam. 

– Ja, det gör jag. Men jag är inte ensam. Jag har mina barn. Och som jag sa tidigare, barnen har varit hos mig mycket nu i somras. Vi har grillat och haft mysigt. Jag är ofta hemma när jag inte är på mitt arbete. Jag tycker det är härligt. Lugnt och skönt.

Hur ser du på din framtid på SVT?

– Jag är rätt dålig på att planera. Jag har det bra som det är nu. Jag kör bara på så länge det är kul.

Du har bevakat en rad sporter som journalist. Är det ishockey du gillar mest?

– Det är svårt att gradera. Men visst ligger hockeyn nära. Min exman spelade hockey, alla mina tre barn har gjort det. Hockeyn påminner också om basket som jag själv spelat.

Hur bra var du?

– Jag spelade i Elitserien under fyra säsonger. Både med KFUM Söder och Solna. Jag spelade basket tidigt. Jag höll förresten på med alla sporter. Tyresö kommun satsade stort på ungdomsidrotten. Jag hade en bra, trygg och rolig uppväxt.


Programledaren äter helst taccos

Namn: Marie Lehmann.

Född: 14 mars 1965 i Tyresö.

Familj: Barnen Niclas, 29, Sanna, 26, Johan, 24.

Bor: Tyresö.

Yrke: Sportjournalist. Programledare.

Karriär: Anställde 2000 på SVT - har arbetat med bland annat ”Lilla Sportspegeln”, ”Sportspegeln”, ”Hockeykväll” en rad stora mästerskap som OS och VM.

Äter: ”Sjukt mycket tacos, har en stor låda och gör alltid en egen krydda till”.

Dricker: Mineralvatten.

Läser: på fritiden läser jag böcker, under semestern.

Tittar på: Förutom sport, serier. Ingen favorit.

Övrigt: Har spelat basket i Elitserien med KFUM Söder och Solna. 1983-1986. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.