Foto: Molly Riley
 Foto: Molly Riley

Koivus tal vände matchen åt Finland

Publicerad
Uppdaterad
VANCOUVER. Lagkaptenen Saku Koivu tog ett snack med sina lagkamrater i pausen inför sista perioden. Sen vände Finland 1-3-underläge till 5-3-seger mot Slovakien och knep OS-bronset.
- Jag bad alla att sluta oroa sig över vad de gjorde. Att tänka på vad vi kan göra de kommande 20 minuterna, säger Saku Koivu efter sin fjärde OS-medalj.
Saku Koivu, 35, började att samla OS-medaljer för Finland för 16 år sedan.
Det började med ett brons i Lillehammar. Nu har han ytterligare två OS-bronset, plus silvret från Turin 2006.
- Det är ofattbart. När man är 19-20 år och spelar sitt första år är man naiv och ung och tror att det här är lätt att få ett brons. Du tror att du ska nå finalen i varje turnering, säger Saku Koivu med bronsmedaljen hängande om halsen.
- Och att nu, som 35-åring och kanske i mitt sista OS, du vet hur tufft det är att spela mot de bästa och du vet inte om du får en chans igen.
Finland gick i samma fälla som Tre Kronor mot Slovakien. Två mål i power play (Marian Gaborik och Marian Hossa) och en kontring (Pavol Demitra) ledde till ett 3-1-underläge efter två perioder.


Ville lugna alla

Då klev den äldre generationen finska stjärnor fram i omklädningsrummet, och det blev tyst.
- Våra ledare i laget pratade med oss. Teemu Selänne, Saku Koivu och Kimmo Timonen. De sa att vi behövde spela vårt spel. Att vi skulle få chanser. Att vi visste vad som krävdes för att få en medalj, säger Saku Koivus lillebror Mikko Koivu.
Inspirerande?
- Ja, det är lätt att lyssna på såna killar.
Saku Koivu förklarar:
- Det jag ville var egentligen att lugna ner alla. Och jag bad alla att sluta oroa sig över vad de gjorde. Att tänka på vad vi kan göra de kommande 20 minuterna och inte vara ledsen över det som hänt i de två första perioderna.
- Det handlade bara om att få tillbaka gnistan och jag tycker att responsen var bra. 3-2-målet fick saker att hända och sen kom Olli Jokinens mål direkt efter. Det var vår dag i dag.
I den tredje perioden kom Nikas Hagmans reducering efter 5.06. Bara tre minuter och 35 sekunder senare gjorde Olli Jokinen sitt andra mål till 4-3. Sista målet kom i tomt slovakiskt mål.
Finland lyckades att vända mot Slovakien. Det gjorde aldrig Tre Kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag