Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klüft om sorgen: 'Dog på mindre än ett dygn'

Carolina Klüft vid boksläppet Foto: Ann Jonasson
Foto: Cornelia Nordström

Carolina Klüft har förlorat flera familjemedlemmar i cancer.

I den nyutkomna "Rosa kokboken II" berättar Klüft om de svåra stunderna och hur glädjen med att få Bragdguldet överskuggades av att hennes farfar gick bort samtidigt.

– Han dog på mindre än ett dygn vilket var en stor chock för oss alla, säger Klüft i boken och berättar hur hon fanns vid hans sida.

Carolina Klüft är en av flera idrottsprofiler som medverkar i författaren Anna Bensons senaste kokbok, "Rosa kokboken II", som ges ut till förmån för Cancerfonden.

– Det är inte bara en bok om mat och hälsa utan också en bok full av starka berättelser. Jag tror att alla har något slags förhållande till cancer, antingen att man har drabbats själv eller har någon i sin närhet som gjort det, därför berör det mycket, säger Carolina Klüft när Expressen träffar henne i samband med gårdagens bokrelease.

I boken delar Klüft inte bara med sig av sitt bästa recept utan också en stark berättelse om hur flera personer i hennes närhet drabbats av cancer.

"Min mormor gick bort i cancer, jag var bara fyra år då. Sedan dog min morfar i cancer när jag var 12 år. Båda hade blodcancer. Det var mitt första möte med cancern", berättar Carolina Klüft för författaren Anna Benson.

"Det var otroligt speciellt att se en människa dö. Jag fick se när han tog sitt sista andetag."

Efter att ha förlorat både sin mormor och morfar i cancer kom nästa tunga cancerbesked för Klüft i samband med att hon tilldelades Bragdguldet 2003.

Carolina Klüfts farfar fick vätska i lungorna och när han lades in på sjukhus upptäcktes en vilande cancer i lungorna.

"Han dog på mindre än ett dygn, vilket var en stor chock för oss alla. På min farmors 75-årsdag dessutom. Det var 2003 och jag minns det så väl. Framför allt var det väldigt brutalt för min farmor som trodde att han skulle komma hem", säger Klüft i boken och berättar vidare om hur hon såg sin farfar dö.

Bara några dagar tidigare hade Carolina Klüft tilldelats Bragdguldet.

"Det var otroligt speciellt att se en människa dö. Jag fick se när han tog sitt sista andetag. Det var hemskt men ändå väldigt fint", berättar Klüft för bokens författare.

"I det här fallet kändes det rätt"

Carolina Klüft, som säger sig tro på tecken, delar också med sig av ett speciellt tillfälle i boken i samband med att hennes farfar dog.

"Fönstret stod litegrann på glänt och precis när han hade gått bort så knarrade det till, så jag och min syster tittade på varandra och konstaterade att själen hade lämnat honom. Jag tror på sådant, på någonting. Jag vet inte riktigt vad, men på något. Det var som ett tecken, men man söker väl efter tecken i en sådan situation. Det finns någon form av tröst i tecken", säger Klüft i boken.

– Jag brukar försöka vara ganska restriktiv med det privata och det här är väldigt personliga saker som jag egentligen inte vill prata om offentligt. Men ibland får man väga för och emot, och i det här fallet kändes det rätt, för det goda syftet skull.

 

Omslaget till "Rosa Kokboken II"

– Kan jag på något sätt hjälpa till att dra in pengar till forskning kring cancer vill jag göra det, säger Klüft och berättar att det trots allt inte var speciellt jobbigt att dela med sig av tragedierna hon upplevt.

– Jag har ganska lätt för att prata om känslor, det är mer att jag har dragit en gräns för vad jag vill prata öppet om tidigare. Den här boken är ett undantag, säger Klüft.

Även Klüfts pappa drabbad

I "Rosa kokboken II" berättar Carolina Klüft också om hur hon berörts av den före detta landslagskollegan och nära vännen Nadja Casadeis tuffa sjukdomstid. Casadei som drabbades av en aggressiv cancer lymfkörtelcancer är i dag frisk.

"Nadjas fysik har ju räddat henne. Den kunde inte skydda henne från att få cancer men eftersom hon var så stark kunde hon få en väldigt tuff behandling", säger Klüft i boken och utvecklar resonemanget.

"Visst kan man försöka motionera och leva sunt. Men cancer i övrigt kan man nog inte skydda sig emot."

I boken framkommer även att Klüft nyligen haft ytterligare två cancerfall i sin närhet. Under våren drabbades såväl Klüfts pappa som en av hennes bästa vänner av cancer och genomgick behandlingar. Båda har nu fått beskedet att cancern är borta.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!