Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klüft om framtiden på tv – och bokprojektet

Foto: Cornelia Nordström

■ Hon blev mamma för ett halvår sedan och är redan i gång och jobbar.
■ Kärleken till idrotten gjorde att Carolina Klüft inte kunde säga nej till jobbet som OS-ankare i Rio.
■ Men det finns saker hon inte saknar med livet som aktiv idrottsstjärna: Det konstanta rampljuset och vikten av en kropp i absolut prestationsform.

- Nu när jag var gravid och gick upp i vikt tyckte jag det var en härlig känsla. Kroppen ska vara funktionell, säger Klüft.

Hon ursäktar sig både en och två gånger över att hon är sen. Men Carolina Klüft, 32, vill inte skylla den försenade ankomsten på att hon nu för tiden har en ny person att anpassa sig efter. I början av december blev hon och maken Patrik Klüft föräldrar till en dotter, Laleh.

- Visst, det är lätt att skylla på att allt tar lite längre tid när man har barn men det är inte det som är problemet. Jag har alltid varit sådan här. Jag är ett skämt när det gäller att passa tider. Att sluta var tidsoptimist borde vara ett nyårslöfte varje dag för mig, säger Klüft och tar sig mot pannan med båda händerna.

Det har snart gått tre år sedan hon lämnade friidrottsscenen och förra vintern inledde Klüft en ny karriär när hon var programledare för Viasats sändningar från vinter-OS i Sotji.

Men en del är sig likt, precis som under sin aktiva karriär är "Carro" noga med att hålla familjelivet privat.

- Jag har aldrig velat prata om familjemedlemmar eller relationer och jag känner att det är än viktigare nu. Min dotter har inte valt det här.

Men namnet har ni inte hållit hemligt. Laleh, man gissar att det efter sångerskan?

- Det är så klart inspirerat av henne. Vi har träffats en gång men jag känner henne inte.

"Ingen bra kombo"

Men du har även gjort dig känd som ett stort fan av Carola, det var inte ett aktuellt namn?

- Haha, nä. Carola och Carolina känns inte som någon bra kombo.

Du är redan i gång och jobbar, vad gör du?

- Jag har egentligen jobbat lite smått hela tiden med föreläsningar och andra mindre uppdrag. Laleh har fått vara med en del och det har fungerat jättebra.

- Men från och med i höst kommer det att bli mycket fokus på Viasat-jobbet och planering inför OS. Jag kommer inte att jobba heltid, Laleh är så pass liten fortfarande, och Patriks hockeysäsong drar i gång så det lär bli en del pusslande.

Hur ser din tv-framtid ut?

- Jag kommer att göra OS i Rio nästa sommar och ha en liknande roll som den jag hade i Sotji. Efter det har jag inte en aning.

Skulle du vilja göra annan tv, som inte handlar om sport?

- Ja, varför inte. Det beror så klart på vad det skulle vara men jag känner inte tvunget att jag måste jobba med sport.

"Jag älskar Melodifestivalen"

Så vad är drömmen, leda Melodifestivalen?

- Haha, jag älskar Melodifestivalen och tyckte det var skitkul när Måns vann Eurovision. Men att vara programledare för Melodifestivalen, nä, dit har jag en bit kvar.

Vad tycker du om att ha "bytt sida", att du är en del av media nu?

- Att få jobba med OS är verkligen jättekul men sedan finns det andra bitar som jag kan vända mig emot. Som att allting ska gå snabbt hela tiden.

- Man vill göra djupet och få fram historierna men samtidigt ska man ha de här snabba grejerna som ska ut på webben och bli en bra rubrik. Men det är inte bara inom journalistiken det är så. Mycket är ytligt nu för tiden, med Facebook och allt sådant där folk målar upp sina perfekta liv. Man tar sig inte ens tid att fråga någon på riktigt hur den mår. Ibland känns det som folk bara kör på utan att stanna upp.

Men är vi inte många som är en del av det samhället, du också?

- Jo, absolut. Jag får påminna mig själv hela tiden. Sedan får man också käftsmällar när någon i ens närhet blir sjuk eller drabbas av olycka. Då vaknar man till och undrar vad fan man håller på med.

- Jag vill verkligen inte hamna i att jag bara kör på och jag har fått träna mycket på att inte göra det.

Skriver en bok

Är du mentalt stark?

- Jag har en bra självkänsla men jag har fått jobba med den och gör det fortfarande dagligen. Men jag känner mig trygg med mig själv nu.

Du har inte alltid gjort det?

- Nej, men jag tror att alla tampas med sin självkänsla till och från. Många unga har det nog tufft i dag.

Nu har du testat tv, ska du inte börja skriva också?

- Jag skriver faktiskt en bok just nu. Men jag kan inte berätta mycket mer än så. Det är inte en deckare, det kan jag avslöja.

Du har ofta åsikter om saker, är det något politiskt parti som har försökt värva dig?

- Värvat skulle jag inte säga men jag har fått en del frågor men det är inget som har lockat. Att jag uttalar mig i vissa frågor är inte för att jag vill ha uppmärksamhet, det är för frågan i sig är viktig.

Fast du får fortfarande mycket uppmärksamhet.

- Det är med kändisskap är så sjukt speciellt. Jag känner inte att jag behöver uppmärksamhet, det föder inte min självkänsla. Ibland känner jag att jag bara skulle vilja dra mig undan, men jag vet inte ens om det skulle gå. Skulle jag kunna skita i allt det här och bara leva ett vanligt liv? Är det ens möjligt i det här landet? Jag vet inte.

Blev retad som ung

En del menar att kropps- och utseendefixeringen är stor inom friidrotten. Tänkte du på hur du såg ut när du tävlade?

- Det fanns en period när jag var yngre då jag blev retad för att jag var väldigt smal och det gjorde att jag, från att aldrig tidigare ha brytt mig om min kropp, helt plötsligt började tänka på hur jag såg ut. Och att andra människor hade åsikter om hur jag såg ut.

- Men när jag satsade på idrotten på allvar blev det en befriande zon, där handlade det inte om utseende utan om att jag skulle ha en kropp som var funktionell. Att den skulle vara stark för att jag skulle kunna prestera på idrottsbanan och då ändrades min syn på hur jag såg ut.

- Sedan har jag mer sett på min kropp att den måste vara funktionell, om den har ansetts snygg eller inte har jag inte brytt mig om. Nu när jag var gravid och gick upp i vikt tyckte jag det var en härlig känsla, man måste lägga på sig för att det ska funka.

Men du är trendigt klädd, så lite bryr du dig väl ändå om hur du ser ut?

- Det handlar mer om respekt för uppdraget, när jag ska göra något sådant här eller jobbar. Men jag kan lika gärna gå på stan osminkad och med mjukisbyxor, det gjorde jag häromdagen.

Hissar mångfald - dissar enfald

NAMN: Carolina Klüft.

ÅLDER: 32.

BOR: Stockholm.

FAMILJ: Maken Patrik, dottern Laleh, till viss del döpt efter sångerskan med samma namn.

AKTUELL: Blev mamma för ett halvår sedan och är nu tillbaka på tv-jobbet på Viasat.

HISSAR: Mångfald.

DISSAR: Enfald.

BRA EGENSKAP: Envis.

SÄMRE EGENSKAP: Envis.

MIN DRöMMIDDAG

Syster Svensson

Min gammelmormor, hon blev 108 år och hann uppleva så mycket under sitt liv. Skulle vara roligt att höra henne berätta sin historia.

Nelson Mandela

En person som jag har alltid har beundrat väldigt mycket.

Mark Levengood

Jag tycker att han är en fantastisk programledare och människa med underbar humor.

Moder Teresa

En kvinnlig förebild som jag skulle vilja lära mig så mycket av.

PS. Så VAR MöTET

Det spritter i benen på Carolina Klüft. När vi står och ska fotografera hoppar hon till, småstudsar lite på stället, sådär som hon kunde göra ute på friidrottsarenorna.

Hon säger att hon längtar efter att börja träna igen efter graviditet och barnafödande men att det inte varit prio än.

Om en av världens bästa sjukampare genom tiderna saknar tävlandet? "Inte det minsta".

Carolina Klüft har spring i benen, men tävlingarna saknar hon inte.. Foto: cornelia nordström

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.