Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubben misstänker fusk - vägrar anmäla

Oeniga. Stockholm Eagles ordförande Goran Popov säger sig ha bevis mot fyra tidigare spelare i klubben - men vill glömma och gå vidare.
Foto: Gunnar Seijbold

Fyra av Stockholm Eagles tidigare spelare har spelat på klubbens egna matcher.

Det visar den internutredning som gjorts efter vinterns spelskandal i basketligan.

- Jag är hundra procent säker, säger klubbens ordförande Goran Popov.

Trots påtryckningar från förbundet vägrar klubben dock att polisanmäla spelarna.

- Detta är en negativ historia som vi vill lägga bakom oss, säger Popov.

- Kan han säga det till medier förutsätter jag att han kan säga det till polisen, kontrar Svenska basketbollförbundets ordförande Hans von Uthmann.

I samband med att Svenska basketbollförbundet och Svenska spel skickade in en polisanmälan, gällande oegentligheter i basketligan, i början av februari gick Stockholm Eagles ordförande Goran Popov ut och misstänkliggjorde klubbens tidigare spelare.

Popov sa då att det fanns en anledning till att de sparkat åtta spelare mitt under pågående säsong. Eagles ordförande misstänkte tidigare spelare för läggmatcher och berättade att en utredning inletts.

"De spelar fel"

Utredningen är nu klar - och sprider ett mörker över svensk basket.

- Vi har tittat på matcherna vi har spelat in. Och jag vet att de har spelat (satsat pengar, reds anm.), det finns där. Jag personligen är säker på att det är så, säger Goran Popov.

Vad har ni hittat för någonting?

- De spelar fel, när de till exempel ska ta ett skott fumlar de bort bollen över linjen. Om en sådan sak händer sex-sju gånger under en match för en spelare vet man att någonting är konstigt. Det är samma parametrar Svenska spel har när de tittar på spelare som gjort sådana här saker.

- Problemet är att hitta hur man ska bevisa, för det är inte de själva som sätter in pengar utan det är en tredje eller fjärde person. Då är det väldigt svårt.

Är alla spelare ni sparkat misstänkta?

- Nej det är fyra stycken. Resten var inte bra nog.

Och du är säker på att de här fyra spelarna har spelat på sina egna matcher?

- Hundra procent säker.

Goran Popov vill inte berätta vilka spelare som klubben menar har fuskat. Och han vill inte heller dela med sig av utredningen. Men han har varit i kontakt med de misstänkta spelarna:

- Jag har meddelat tre av dem att vi har misstankar om vad de gjort. Men det är väldigt svårt att bevisa sådant. Därför väljer vi att hoppa över att polisanmäla det nu, säger Popov.

"Vore oerhört allvarligt"

Hans von Uthmann, ordförande i Svenska basketbollförbundet blir förvånad när SPORT-Expressen under fredagseftermiddagen berättar om Eagles utredning - och resultatet av den.

- Det vore bedrövligt om det stämmer, det vore oerhört allvarligt och otroligt tråkigt. Men om det är så att det har förekommit är det bättre att vi hittar det och kan agera. Vi vill gå till botten och visa att sporten är ren, säger Hans von Uthmann.

Senare på kvällen när Stockholm Eagles mötte Nässjö i Brännkyrkahallen var Hans von Uthmann själv på plats för att prata med Popov.

Han fick då ett löfte om att förbundet ska få ta del av utredningen. Men fick inget gehör när han bad Popov att polisanmäla:

- Jag uppmanade honom att göra det eftersom polisen ska bedöma bevisfrågan. Det är viktigt att polisen får utreda. Men han vill inte.

Står fast vid beslutet

Om ni får utredningen kan ni polisanmäla spelarna?

- Det kan vi göra men det är klart att jag tycker att det måste vara med deras godkännande eftersom det är de som har gjort en internutredning. Men det har jag redan sagt till honom. Jag har uppmanat honom väldigt tydligt att gå till polisen med det de har.

Goran Popov står dock fast vid sitt beslut att inte gå vidare med utredningen.

- Om vi polisanmäler kommer det aldrig bli ett slut på det här, så känner jag. Vi har ett positivt avslut på säsongen, det känns bra att vi fått tillbaka positiv mental energi. Detta är en negativ historia som vi lägger bakom oss.

Är det av rädsla för att klubben ska skadas som ni inte anmäler?

- Det kan inte skada oss, hur ska det skada oss? Det går inte. Våra supportrar tycker om det här oavsett om vi vinner eller förlorar, vi har inte det problemet, tro mig.

FAKTA

Så säger förbundets tävlingsbestämmelser

Paragraf 22: Vadhållning på match

"Förbudet att ingå vad omfattar spelare, ledare, matchfunktionärer med flera som kan påverka resultatet av tävlingsmatch. Förbudet att ingå vad gäller samtliga matcher i serien där spelare eller funktionärer enligt ovan kan komma att deltaga."

Rättsexperten Sven-Erik Alhem om situationen

"Om man medvetet spelar sämre än vad man normalt skulle prestera så är det manipulation. Allmänheten måste ha förtroende till att varje lag gör sitt bästa. Det finns naturligtvis stora bevissvårigheter. Jag vågar inte säga på rak arm mot vilket brott men någon form av bedrägligt beteende är det."

Så ska Stockholm Eagles motverka en vadslagningsskandal

Klausul i kontraktet

I spelarnas kontrakt ska det finnas en klausul om vadslagning. Där ska stå att spelarna inte får spela på sina egna matcher, varken för, emot eller genom en annan person.

Avstängning

Om det finns misstankar ska spelaren direkt bli avstängd i en vecka och en intern utredning ska inledas. Därefter ska händelsen polisanmälas om det finns fog för detta.

Granskningsgrupp

Eagles kommer att ha två-tre personer som ansvarar för granskning av spelare. Gruppen ska titta på matcher på dvd i efterhand för att upptäcka eventuellt fusk. Stockholm Eagles har tagit fram nya rutiner för nästa säsong. Här är de tre punkterna som ska stoppa spelare från att spela på sina egna matcher.

Basketskandalen - detta har hänt

  • 7 december 2012: Matchen mellan Uppsala och Södertälje slutar 80-76. Resultatet diskuteras efter matchen och ändras till 81-76, då huvuddomaren kommer fram till att en tvåa ska ändras till en trea.
  • 8 december 2012: Svenska spel betalar ut vinst till de spelkunder som tippat att matchen genom handicap skulle sluta med en etta, alltså med Uppsala som vinnare.
  • 12 februari 2013: Basketbollförbundet och Svenska spel berättar att de lämnat in en polisanmälan till riksenheten mot korruption. Det ska ha varit i en match i december som ett grovt administrativt brott begåtts. Svenska spel konstaterade att det funnits ett avvikande vadslagningsmönster på den aktuella matchen. Under tisdagen misstänkliggjorde Stockholm Eagles sina egna spelare för läggmatcher.
  • 21 februari 2013: SPORT-Expressen berättar att en domare som är misstänkt för tagande av muta fått en försvarsadvokat och kallats till polisförhör. Domaren hälsar via sin försvarsadvokat Thomas Bodström att han är oskyldig.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.