Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Idrotten får en extra miljard

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind: ”Ska gå till att säkra klubbars och föreningars överlevnad”.
”Nu är jag glad att vi är överens”, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till Radiosporten.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idrotten har drabbats hårt av coronapandemin.Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

Regeringens förslag får stöd av samarbetspartierna.

Ett nytt miljardstöd till idrotten kommer att finnas med i finansminister Magdalena Anderssons ändringsbudget i nästa vecka.

Den 21 augusti föreslog regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet att idrotten skulle få ytterligare 1 miljard kronor i stöd på grund för ekonomiska förluster på grund av coronapandemin.

Nu är det klart att stödet blir av sedan förslaget fått stöd av Centerpartiet och Liberalerna, uppger kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

– Regeringen var tydlig redan för ett par veckor sedan att vi vill det här och nu är jag glad att vi är överens om det här med Centern och Liberalerna, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till Radiosporten.

Idrotten har drabbats hårt av coronapandemin. Begränsningen på antalet människor vid publika sammankomster har medfört att i stort sett alla idrottsevenemang har fått stänga ute publik sedan i mars och många föreningar har blivit utan viktiga intäkter sedan motionstävlingar och annan breddidrott fått ställas in.

Det nya paketet är det andra stödet som idrotten får. I våras sköt regeringen till en halv miljard kronor, men redan då konstaterade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att det inte skulle räcka. Det blir nu återigen RF som ska fördela pengarna.

– Efter att riksdagen har fattat beslut om den (budgeten) kommer vi att presentera de närmare riktlinjerna för den här miljarden. Det kommer regeringen att tillsammans med Riksidrottsförbundet att ta fram med utgångspunkt från vilka lärdomar man har efter den förra halva miljarden till idrotten, säger Lind till Radiosporten.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.