Klart i dag: Staden som arrangerar OS 2032

Brisbanes cricketarena där invignings- och avslutningsceremoni förmodligen kommer hållas.
Foto: JAIMI JOY / BILDBYRÅN
Folk i Brisbane följer offentliggörandet tillsammans.
Foto: JASON O'BRIEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis är 32 år gammal vid Brisbane-spelen.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Brisbane får arrangera sommar-OS 2032, de 35:e olympiska spelen.

Beslutet var väntat eftersom det inte fanns någon motkandidat.

Samtidigt som Stockholm-Åre 2019 förlorade kampen mot Milano-Cortina d'Ampezzo om vinter-OS 2026 ändrade Internationella olympiska kommittén (IOK) urvalsprocessen för framtida OS.

Det är tänkt att minska korruptionen, ge färre ekonomiska förlorare och göra urvalsprocessen mer hållbar.

IOK:s nya process går i stället ut på att söka upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leda dem fram längs vägen till en omröstning. Flera orter, däribland Doha och Madrid, uttryckte önskemål om att få arrangera OS 2032, men i februari i år valdes Brisbane i Australien ut som den värd som IOK:s speciella kommission för framtida OS ”föredrog”.

Tredje gången i Australien

I juni rekommenderade IOK:s exekutivkommitté valet och i dag röstade IOK:s session för att spelen ska gå i Australien.

Det är tredje gången Australien arrangerar OS efter Melbourne 1956 och Sydney 2000.

Brisbanes OS-koncept går helt i linje med IOK:s värderingar och ett hållbart arrangemang, sade ordföranden Thomas Bach i juni. Han beskrev det som ett ”oemotståndligt förslag”.

Det blir ett utspritt spel. Brisbanes koncept går ut att på använda anläggningar och infrastruktur längs Australiens kust i den nordöstra delen av landet.

Anläggningar klara

84 procent av de anläggningar som Brisbane ska använda finns redan på plats och staden har tidigare arrangerat stora evenemang, som Samväldesspelen 2018. Det finns en bred politisk enighet bakom satsningen, liksom ett stort stöd hos befolkningen och näringslivet för en OS-satsning.

Budgeten för spelen ligger på runt motsvarande 30 miljarder kronor, att jämföra med de nästan 100 miljarder som Tokyospelen kostar.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.