Foto: CELEBRITYHOMEPHOTOS / STELLA PICTURES CELEBRITYHOMEPHOTOSFoto: CELEBRITYHOMEPHOTOS / STELLA PICTURES CELEBRITYHOMEPHOTOS
 Foto: CELEBRITYHOMEPHOTOS / STELLA PICTURES CELEBRITYHOMEPHOTOS
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Klart: de får sommar- OS 2024 och 2028

Publicerad

I kväll klubbade Internationella olympiska kommittén igenom beslutet att ge sommar-OS 2024 och 2028 till Paris respektive Los Angeles.

– Det ska vi fira, säger båda värdstäderna.

Beslutet att dela ut två sommarspel vid samma tillfälle togs redan i somras och det har även varit klart en tid att Paris får 2024 och Los Angeles 2028.

Kvällens beslut vid IOK-kongressen i Lima i Peru handlade bara om formalia, men värdstäderna såg ändå fram emot ett officiellt besked för att sedan kunna sätta igång på riktigt med förberedelserna.

– Det är en stor seger och vi är här för att verkligen njuta av den, sade Paris-ansökans biträdande chef Tony Estanguet.

OS 2024 avgörs i Paris

Los Angeles-ansökans ledare säger att de är mer än nöjda över att få 2028-spelen trots att de initialt ansökt om att få OS 2024. Los Angeles kommer att få cirka 700 miljoner kronor mer i bidrag än Paris och kommer också att dra fördel av ett räntefritt lån på motsvarande 1,4 miljarder kronor.

– Resultatet är extraordinärt och vi kommer att fira på onsdagskvällen, sade LA-ansökans chef Casey Wasserman.

OS 2028 avgörs i Los Angeles

När IOK till slut bara hade två kandidater kvar till OS 2024, två starka kandidater dessutom, inleddes processen med att dela ut värdskapet till OS 2028 vid samma tillfälle.

– För IOK hade det varit ett stort misstag att inte ta vara på det här gyllene tillfället, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Paris har tidigare arrangerat sommar-OS 1900 och 1924, Los Angeles hade sommarspelen 1932 och 1984.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag