Klädreglerna ändras i beachvolleyboll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu får även kvinnliga beachvolleybollspelare spela i shorts.

De kontroversiella klädreglerna har ändrats.

– Det känns som att det verkligen är på tiden och skulle ha kunna ändrats för ett tag sedan. Det finns ju många tjejer som har shorts på stranden, säger Tora Hansson, en av Sveriges bästa beachvolleybollspelare.

Internationella volleybollförbundet beslutade nyligen på ett möte att slopa regeln att kvinnliga beachvolleybollspelare måste spela i bikini eller baddräkt. Nu är det tillåtet även för kvinnor att använda shorts och topp.

– Jag tycker att det känns jättebra att regeln försvinner. Det har inte varit något som har stört så många spelare på planen, men det har varit att man har fått många frågor som inte har med sporten att göra, som har med kläder att göra. Det kanske försvinner nu i stället, säger Tora Hansson.

Skillnad för de som inte känner sig bekväma

Någon större skillnad tror inte Tora Hansson att regeländringen kommer medföra, men hon tror att vissa spelare kan få lättare att fokusera på spelet.

– Eftersom det är så varmt oftast tror jag att de flesta kommer att välja bikini eller det som känns mest bekvämt. Jag vet inte om det blir så stor skillnad. Det blir väl skillnad för dem som inte känner sig bekväma att spela i bikini, att det blir lättare för dem att fokusera.

Varför har det tagit så lång tid innan regeln ändrades, tror du?

– Det kan man fråga sig. Tanken var väl att ledamöterna i internationella volleybollförbundet är rädda att man ska gå ifrån att det ska ut som en strandsport.  Det ska se ut som att man spelar och har kul på stranden och då ska man ha kläder som man har när man badar. De har väl velat hålla på det.

Flera kan lockas till sporten

Beslutet kan även ha positiva effekter på sporten och locka flera kvinnliga utövare tror Tora Hansson.

– Jag tror att det kanske gör att flera tjejer vågar satsa på beach. Vissa kanske drar sig för att satsa på beachvolleyboll just för att man inte tycker att det känns så bekvämt i tanken att springa runt i bikini. Även om det blir en vanesak sedan kanske det inte känns så kul i början.  Det kan även locka spelare från andra religioner där det kanske inte alls är okej eller känns bekvämt.

Regeländringen gäller internationellt spel, OS, VM och EM. I den svenska elittouren har det alltid varit tillåtet att spela i vilka kläder man vill, både för män och kvinnor

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.