Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kjell Andersson är död – sörjs av kollegorna på SVT Sport

Foto: Privat
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kjell Andersson som programledare för den allra första sändningen av Lilla Sportspegeln 1983.
Foto: SVT

SVT-ikonen Kjell Andersson har gått bort. Han blev 73 år.

Nu sörjs han av familj och vänner.

– Kjell var väldigt omtyckt, duktig och begåvad, säger Arne Hegerfors. 

– Han var en av de mest betydelsefulla personerna på redaktionen, säger Jacob Hård. 

När Lilla Sportspegeln hade premiär på SVT 1983 var det Kjell Andersson som satt i studion.

Programledaren var dessutom en del av SVT:s redaktion som startade Sportnytt 1977, nyhetsprogrammet som än i dag är en självklar del av SVT:s sportbevakning i tv-tablån. Genom åren gjorde han sig till en nyckelperson på SVT och var ofta med i Sportspegelns sändningar.

Han gick sedan vidare till att bli bland annat redaktionschef på SVT-sporten.

På onsdagen meddelar Kjell Anderssons familj att han har gått bort, 73 år gammal.

En rad SVT-profiler har jobbat med och nära Kjell Andersson. De minns honom med värme.

– Han var en av de mest betydelsefulla personerna på redaktionen som chef och inspiratör, säger Jacob Hård som jobbade med Kjell Andersson mellan 1986 och 2015. 

– Kjell lärde mig att känna värdet av berättandet. Berättandet med bilden låg honom varmt om hjärtat. Han skolade in oss nya och yngre och var ett stort stöd många gånger när jag var stressad över ett projekt.

Även Arne Hegerfors minns en fin person och kollega. 

– Kjell var en bra och drivande journalist och även en god kamrat. Han blev chef på ett trevligt sätt, han var kvar på golvet och hade en bra dialog med alla. Kjell var väldigt omtyckt, duktig och begåvad, säger Hegerfors och tillägger: 

– Han var dessutom en väldigt bra fotbollspelare. Hade han satsat hade han spelat i en stor klubb, men han valde karriären på SVT-sporten i stället. 

Jacob Hård beskriver Kjell Andersson som ”en av de mest betydelsefulla personerna på redaktionen”
Foto: SVEN LINDWALL

SVT-ikonen Kjell Andersson sörjs

Programledaren och reportern Mats Nyström tog emot beskedet med stor sorg.

– Han är den som påverkat mitt yrkesliv mest av alla, säger han. 

– Det är en stor saknad. Jag tänker framför allt på hans familj och tre barn och fru som han höll väldigt högt. Han var väldigt engagerad i sitt jobb men familjen var ändå det stora för honom. 

Nyström har bland annat gjort över 1000 sändningar av Sportnytt, där Anderssons feedback varit en viktig del av arbetet. 

– Alltid när jag gick ifrån en Sportspegel eller något annat som man gjort undrade jag ”undrar vad Kjell tyckte”. Det var viktigt.

Hur har han påverkat SVT-sporten?

– Han hade integritet och var en väldigt god journalist. Han präglade mycket utav det som tv-sporten var under många år. Han var kulturbäraren och formade mycket av det här, både medvetet och omedvetet tror jag

– Men så när det uppstod andra situationer som det gör för oss alla i tillvaron, i livet, personligen. Då var han alltid där och var noga med att folk skulle må bra. Han hade alltid tid för ett samtal när man hade egna funderingar på tillvaron på ett annat plan. Han såg människan där bortom yrket.

Mats Nyström sörjer Kjell Andersson
Foto: SVT

”Representerat tv-sportens själ”

När Ann-Britt Ryd Pettersson började på SVT 1980 fanns Kjell på plats och välkomnade. Hon säger följande när hon nås av beskedet:

– Jag är chockad, det här var väldigt tråkigt. Jag är tagen över att Kjell är borta. Han var väldigt viktig för SVT-sporten under många år. Kjell var bra på att lyssna och duktig, han var en väldigt bra person. 

Även när Artur Ringart anlände till SVT-sporten fanns Kjell Andersson där, och Ringart beskriver honom som ett viktigt stöd under de första åren på redaktionen. De var båda en del av Lilla Sportspegelns första redaktion.

– Kjell var ett väldigt bra bollplank för mig, både i jobbet och privat. Han har hela tiden representerat tv-sportens själ, han har stått för den seriösa sportjournalistiken. Jag tycker att vi var riktiga journalister som gjorde reportage och som kritiskt skulle granska. Det var mer journalistik under Kjells era jämfört med i dag när det är mer resultat, men det är så klart också för att utbudet har ökat, säger Ringart.

Kjell Andersson sörjs närmast av sin fru Tina, samt barnen Lina, Pär och Måns.

– Vi minns pappa med mycket värme. Trots att jobbet på SVT Sport var en så stor och viktig del av hans liv så hade han alltid obegränsat med tid för oss, både när vi växte upp och nu när vi är vuxna med egna barn som älskar sin morfar och farfar. Nu hoppas vi han sitter på en skön plats och tittar på fåglar, lyssnar på Elvis eller drar på sig långfärdsskridskorna, och är stolt över alla fina ord från kollegor, släkt och vänner, säger Pär Andersson. 

Pionjärer med Lilla Sportspegeln i SVT: Artur Ringart, Pia Erlandsson och Kjell Andersson.
Foto: Bernt Claesson

SVT hyllar Kjell Andersson

I onsdagskvällens Sportnytt kommer SVT:s sportredaktion att minnas Kjell Andersson. 

– För oss på redaktionen var han en väldigt engagerad chef och en ambassadör för reportageberättandet och direktsänd sport, säger sportchefen Åsa Edlund Jönsson, som också hyllat Andersson i en krönika på SVT:s sajt

– För många av våra tittare är han den här personen som var programledare för Sportnytt och Sportspegeln, och han kommenterade också många klassiska idrottstävlingar. Jag tänker till exempel på Thomas Wassbergs hundradelsstrid med Juha Mieto i Lake Placid-OS 1980. 

– Men det han sedan gjort som chef har varit ännu mer betydelsefullt för utvecklingen av svensk sport-tv och han har en enorm betydelse för vår sportredaktion. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.