Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlsson: "Klart att det finns en stor skepsis"

Foto: Robban Andersson

Han kommer från friidrottsvärlden och ska leda Sverige till stora framgångar i skidspåren.

Ulf Karlsson är ny chef för skidlandslaget - och han medger att arbetet inte är friktionsfritt.

– Klart att det finns en stor skepsis. Det har varit en del kulturkrockar, det ska jag inte sticka under stol med, säger han till SportExpressen.se.

När det svenska skidlandslaget inleder årets säsong gör man det med en helt ny chef.

Ulf Karlsson, 65, var förbundskapten för friidrottslandslaget mellan 2001 och 2004 och har dessutom fungerat som expertkommentator i sporten för SVT.

Bytt skor mot pjäxor

Nu har han bytt ut spikskor och 100 meter mot pjäxor och femmil.

Sedan i vintras står det klart att Ulf Karlsson ska lyfta svensk längdskidåkning - och han tar varje chans han får att lära sig saker.

– Jag suger åt mig hela tiden på möten och läger och känner mig mer och mer inne i det. Men det är klart att det har varit en del kulturkrockar, det ska jag inte sticka under stol med, säger han till SportExpressen.se.

"Är mer vetenskapliga"

Övergången från friidrott till längdskidåkning har inte varit odramatisk.

– Friidrotten är ur ett globalt perspektiv mycket större och har en bredare förankring. Där genomgår man ständigt en förnyelse. Skidåkningen är en traditionell nordisk och svensk sport med starka anor och kultur där förändringsbenägenheten är mindre. Det är en spännande utmaning att se hur mina inspel mottas. Man måste våga, säger han.

Har du gjort några förändringar?

– Några har vi gjort. Bland annat med höghöjdstänket där vi har hittat en modell som vi ska testa som experiment den här säsongen. Vi ska vara lite mer vetenskapliga, vi har expertis med oss och har ett projekt som är individuellt skräddarsytt. Man har haft ett väldigt kollektivt tänk inom skidåkningen. I friidrotten är det inte två personer som tränar lika, här har alla tränat lika. Jag tycker inte att alla ska ha 850 träningstimmar per år.

Hur mottas förändringarna?

– Det är lite hierarki. Åkarna är väldigt nyfikna och tycker att det är spännande. Landslagstränarna är lite äldre och representerar en annan generation. De kanske har lite svårare att gå med på alla förslag, men jag tycker det är bra att man ifrågasätter ifrågasättandet. Vi för diskussioner och jag närmar mig med små steg.

"Kan bli problem"

Har du stött på något motstånd?

– Klart att det finns en stor skepsis, eller fanns i alla fall. Men det förväntade jag mig. I friidrotten var jag en auktoritet och ingen ifrågasatte något. Här saknar jag kunskapen. Men det känns som att jag vinner mer och mer förtroende hela tiden.

Kan det bli ett problem att du kommer in i en ny sport med helt nya idéer?

– Klart att det kan bli ett problem och det har det väl blivit i vissa avseenden också. Jag vill att saker ska hända snabbt, men så enkelt är det inte. Det gäller att ta det i små steg.

Kan du ge exempel på när det har blivit problem?

– Nej, men det är väl att jag ibland känner att jag ifrågasätter och säger "Men det här ju självklart, för mig är det glasklart". Men då säger de andra "Nej, det tycker vi inte alls. Det känns inte rätt". Jag kände inte av den kulturen inom friidrotten, men det är ju det som är den spännande utmaningen i ledarskapet. Det som är lite tråkigt är att jag har för lite tid, säger han.

Hyllar ledarteamet

När säsongen drar i gång i vinter ska Ulf Karlsson leda Sverige till framgångar i världscupen och i VM.

Han trivs bra med sin nya roll - och är mer än nöjd med sina kollegor.

– Det känns riktigt bra. Ledarskapet känns fantastiskt. Faller vi på något så är det inte ledarteamet i alla fall, det kan jag säga, säger Ulf Karlsson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.