Karin Frick: "Det är vidrigt att se"

Karin Frick i Kanal 5-studion
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Karin Frick, Hans Backe och Anders Svensson i Kanal 5 och Eurosports studio
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hon är en nyckelpjäs i Discoverys jättesatsning – men vågar inte lova att hon jobbar kvar efter vinter-OS 2018.

Programledaren Karin Frick berättar nu om sin roll under vinter-OS, konkurrensen på kanalen och ger sin syn på debatten om kvinnornas utsatta roll som sportreportrar efter att flera kolleger antastats.

– Det är vidrigt att se och känns som att det har blivit okej, bara för att det är i sportens värld, säger Frick.

Det är dagarna efter Sveriges möte med Frankrike och Karin Frick gläds fortfarande – inte bara över den svenska skrällen. Timmarna innan avspark löstes konflikten mellan Telia och Discovery, så att 1,5 miljoner svenska tv-tittare – som annars hade snuvats på matchen – nu fick följa dramat.

Därmed blev det även klart alla tittare får följa U21-EM i juni, som blir Discoverys och Kanal 5:s stora mästerskap i sommar. Under mästerskapet i Polen kommer Jonas Karlsson att vara på plats för att göra intervjuer och reportage, samtidigt som Frick programleder studion i Stockholm med Hasse Backe och Simon Bank.

– Man går in i mästerskapet med en positiv känsla, med tanke på hur det gick senast i U21-EM. Samtidigt kan vi inte ställa för höga krav på landslaget, eftersom det inte är så många som är kvar av guldgänget. Generellt sett är det ett väldigt öppet och härligt gäng att jobba med, precis som A-landslaget, säger Frick.

Upplever du någon skillnad i tillgänglighet i A-landslaget under Janne Andersson i stället för Erik Hamrén?

– Jag upplever att det är tillgängligt. Sen blir det speciellt när man har en superstjärna som Zlatan. Han kan inte ställa upp allt – det funkar inte. Nu har det blivit en omstart med Janne, så det är en skillnad. Han har en befriande personlighet. Även om han tycker att han får dumma frågor av journalister så svarar han respektfullt.

Karin Frick om sin roll i vinter-OS 

Planeringen är redan i gång inför Discoverys nästa stora satsning: OS i Pyeongchang 2018. Frick kan nu, för första gången, berätta att hon kommer att programleda ishockeyn under spelen tillsammans med Peter Forsberg. Deras bevakning kommer att sändas från en separat tv-studio och visas i Eurosport, men Sveriges matcher kommer att gå i Kanal 5.

– Ishockeyn är kanske det största på hela OS, så det känns fantastiskt roligt att få arbeta med den. Och att få göra det ihop med "Foppa"… Det blir inte större. Hoppas att de löser NHL-spelarna också, säger Frick.

Kan det bli en besvikelse annars?

– Det är klart att man vill att alla de bästa ska spela. Samtidigt – om det blir så, så blir det så. Vi får göra det bästa av det. Det kommer det att födas nya stjärnor som får kliva fram. Det blir ungefär samma som i U21-EM. Hur många nya stjärnor föddes inte då?

Discovery har gjort flera starka värvningar i Jessica Almenäs, Tommy Åström och Jonas Karlsson. Det är en hård konkurrens?

– Jag tycker att det är positivt. Konkurrens är alltid bra. Och det är fantastiskt inspirerande att få jobba med så många skickliga människor. Man känner att man hela tiden vill göra sitt bästa. Det triggar en att utvecklas.

Hur ser ditt avtal ut?

– Jag har kontrakt ett tag till. Någonstans efter OS ska vi väl ha hittat något... Så vi får sätta oss, antingen före eller efter OS, och se vad som händer. Det är på OS jag lägger fokus nu.

Frick: "Man ska aldrig stänga dörren"

Så det är inte 100 procent säkert att du stannar efter OS?

– Man kan aldrig vara säker. Just nu trivs jag jättebra. Sen, när man syns i rutan blir man en profil och då blir det att man får förfrågningar om att göra andra saker. 

Det låter som att du har tankar på att göra något annat?

– Nja (skratt). Vi får se. Det ska kännas bra för mig och det ska kännas bra för Discovery. Det är en ömsesidig relation. Jag ångrar inte en dag att jag lämnade fyran där och då. Att ha fått den här chansen och se hur hela företaget har exploderat har varit otroligt. Jag är väldigt imponerad över de profiler vi har lockat.

Kan du tänka dig att jobba för annan kanal igen?

– Jag tror aldrig att man ska stänga dörren helt. Det vore dumt. Samtidigt trivs jag jättebra på Discovery just nu.

Rollen som programledare är både efterfrågad och utsatt. Ett litet misstag kan få enorm uppmärksamhet – och samtidigt kan en udda händelse få stor positiv spridning. Som när Kanal 5:s studio överöstes av svenska landslagsspelare efter segern mot 2-2-matchen i EM-playoffet mot Danmark. 

"Jag ville bara gräva ner mig"

Trots att klippet spreds och hyllades var Karin Frick mindre nöjd med just den dagen.

– Jag hade varit sjuk och inte ätit så mycket dagarna innan sändning. Jag var rätt risig. Det regnade och blåste på Parken och jag kände mig inte alls i form. Sen blev det en enorm succé, även om jag inte tycket att jag var så bra. Jag kände bara: ”alla har sett det här och jag vill bara gräva ner mig”, säger hon. 

Frick har följt de senaste veckornas debatt, om kvinnornas utsatta roll som reportrar i samband med idrottssändningar. Hennes kollega Isabel Boltenstern blev antastad under Europa League-finalen av manliga supportrar när hon försökte arbeta, och C More:s reporter Lovisa Giertta berättade i förra veckan om hur en SHL-spelare klädde av sig naken inför en intervju

– Jag tycker att det här är så tråkigt. Det är vidrigt. Det är som att det blir okej, bara för att det är i sportens värld. Det var även en händelse i Franska öppna där en spelare pussade en kvinnlig reporter... 

– Det är helt oacceptabelt att det sker. Det är som att det är "lite kul" i sportens värld. Men det som Isabel och Lovisa utsattes för är lika oacceptabelt, båda sakerna. 

Är det en viss kultur inom sporten som behöver bli bättre?

– Ja, jag tror att det är lite "macho" att hålla på så där, att det är accepterat i sportens värld. Trakasserier pågår överallt men kanske på ett mer dolt sätt på ett företag. Men i en sådan här situation blir det så offentligt. Det är viktigt att bryta den här inställningen, och det gör man bland annat genom att belysa problemet. Det är också viktigt med chefer och kolleger som stöttar.

Karin Frick om familjen 

Många tv-personligheter syns flitigt i sociala medier, såväl i sin arbetsroll som privat. Men Karin Frick har valt en annan linje. Hon publicerar inte några bilder där hennes familj syns.

– Jag tänker att min familj inte har valt att göra det som jag gör. Nästan alla tycker om att visa upp vad de gör, men jag känner att mina barn inte kan välja själva. Så det är av respekt för dem. Nu bor vi dessutom på en liten ort. Jag vill inte att de ska gå till skolan och bli igenkända för att jag skapar rubriker. Jag har mitt offentliga jobb och de har inte valt det. 

– Det är balansgång. Å ena sidan vill man visa upp det man är mest stolt över att man har. Men samtidigt är det en linje jag har valt, som har känts rätt från början, redan innan man blev profilerad. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.