I en intervju med Amelia berättar Karin Frick om när hon drabbades av sköldkörtelrubbning. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅNI en intervju med Amelia berättar Karin Frick om när hon drabbades av sköldkörtelrubbning. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
I en intervju med Amelia berättar Karin Frick om när hon drabbades av sköldkörtelrubbning. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
Karin Frick. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån / BILDBYRÅNKarin Frick. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN
Karin Frick. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN
Senaste numret av Amelia är ute i butik nu. Foto: AmeliaSenaste numret av Amelia är ute i butik nu. Foto: Amelia
Senaste numret av Amelia är ute i butik nu. Foto: Amelia

Karin Frick: "Då kom gråten och känslorna"

Publicerad

Karin Frick drabbades av sköldkörtelrubbning i samband med sitt första barns födsel.

Discovery-ankaret fick så svåra smärtor i händerna att hon inte kunde lyfta sitt barn.

– Läkaren sa att det var bland det värsta hon sett, säger Frick till tidningen Amelia.

Karin Frick är beroende av hormontillskottet Levaxin för att kunna fungera. Förklaringen hittar vi i tiden efter sonens Svens födsel. Då drabbades Frick av en sköldkörtelrubbning, först överproduktion och sedan underproduktion. Två månader efter förlossningen blev hon jättedålig.

I en intervju med Amelia berättar sportankaret att under en period värkte hennes händer så pass illa att hon hade svårt att bära sin son.

"Då kom gråten"

– Jag trodde att jag hade fått reumatism, så jag kontaktade en läkare, och hade turen att komma till en kvinna som var väldigt alert – för hon frågade direkt om det var något mer än värken i händerna. Det var som att trycka på en knapp, då kom gråten och känslorna och jag insåg att jag inte alls var så glad som jag trodde att jag var, säger Frick till Amelia.

Senaste numret av Amelia är ute i butik nu.Foto: Amelia

Underproduktion av sköldkörteln, så kallad hypotyreos, drabbar många kvinnor. Läkaren i fråga beställde ett sköldkörtelprov – och då uppdagades problematiken.

– Läkaren sa att det var bland det värsta hon sett, säger Frick.

"Kommer aldrig få veta"

Med hjälp av tillskotten har Frick kunna återställa sin körtelproduktion. Men hon tycker att Vård-Sverige rent generellt borde bli bättre på att informera kvinnor om hypotyreos.

– Jag önskar att de tog ett sköldkörtelprov på alla gravida kvinnor, tidigt under graviditeten. Om jag förstått det rätt så beställer barnmorskan bara provet om man säger att det ligger i släkten – men många har nog precis som jag ingen aning. Hade de tagit provet på mig, så hade jag känt till mitt normalvärde och medicinen hade varit lättare att ställa in. Nu kommer jag aldrig att få veta vad jag låg på för nivå innan första graviditeten, säger hon.

 

Senaste numret av Amelia är ute i butik nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag