Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Frick: "Då kom gråten och känslorna"

I en intervju med Amelia berättar Karin Frick om när hon drabbades av sköldkörtelrubbning.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
Karin Frick.
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN
Senaste numret av Amelia är ute i butik nu.
Foto: Amelia

Karin Frick drabbades av sköldkörtelrubbning i samband med sitt första barns födsel.

Discovery-ankaret fick så svåra smärtor i händerna att hon inte kunde lyfta sitt barn.

– Läkaren sa att det var bland det värsta hon sett, säger Frick till tidningen Amelia.

Karin Frick är beroende av hormontillskottet Levaxin för att kunna fungera. Förklaringen hittar vi i tiden efter sonens Svens födsel. Då drabbades Frick av en sköldkörtelrubbning, först överproduktion och sedan underproduktion. Två månader efter förlossningen blev hon jättedålig.

I en intervju med Amelia berättar sportankaret att under en period värkte hennes händer så pass illa att hon hade svårt att bära sin son.

"Då kom gråten"

– Jag trodde att jag hade fått reumatism, så jag kontaktade en läkare, och hade turen att komma till en kvinna som var väldigt alert – för hon frågade direkt om det var något mer än värken i händerna. Det var som att trycka på en knapp, då kom gråten och känslorna och jag insåg att jag inte alls var så glad som jag trodde att jag var, säger Frick till Amelia.

Senaste numret av Amelia är ute i butik nu.
Foto: Amelia

Underproduktion av sköldkörteln, så kallad hypotyreos, drabbar många kvinnor. Läkaren i fråga beställde ett sköldkörtelprov – och då uppdagades problematiken.

– Läkaren sa att det var bland det värsta hon sett, säger Frick.

"Kommer aldrig få veta"

Med hjälp av tillskotten har Frick kunna återställa sin körtelproduktion. Men hon tycker att Vård-Sverige rent generellt borde bli bättre på att informera kvinnor om hypotyreos.

– Jag önskar att de tog ett sköldkörtelprov på alla gravida kvinnor, tidigt under graviditeten. Om jag förstått det rätt så beställer barnmorskan bara provet om man säger att det ligger i släkten – men många har nog precis som jag ingen aning. Hade de tagit provet på mig, så hade jag känt till mitt normalvärde och medicinen hade varit lättare att ställa in. Nu kommer jag aldrig att få veta vad jag låg på för nivå innan första graviditeten, säger hon.


Senaste numret av Amelia är ute i butik nu.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.