Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det var bland annat någon dum jävel som ville ha med mig i radion, hahaha. Det fick jag tacka nej till."

Foto: Malin Jonsson / Malin Jonsson

KUNGSBACKA. Sophie Gustafson är en av Sveriges mest framgångsrika golfare genom tiderna. Men stamningen höll tillbaka hennes genombrott – rädslan för att hålla ett segertal var större än viljan att vinna.

Till slut tog hon även kampen mot tv-kamerorna och gav en röst åt en stor grupp människor som skammen håller tyst.

Sophie Gustafson hade varit proffs i fyra år och redan första säsongen, 1992, fick hon chansen att göra sin första Europatour-tävling. Som junior hade hon aldrig sett sig själv som särskilt duktig men när hon som 19-åring gjorde debut bland Europas främsta golfare, förvånades hon över konkurrenterna. ”Är de så här dåliga? Det här kan ju inte vara så svårt”, tänkte hon.

1995 tog hon en plats på Europatouren men ett år hade gått utan att hon lyckats ta sin första seger. Sophie hade funderat över vad som saknats i hennes spel i de avgörande momenten av tävlingarna men det var först när Kjell Enhager lyfte sin teori, som hon insåg vad som hållit henne tillbaka från att stå högst upp på prispallen.

Proffslandslaget låg på läger våren 1996 och Sophie hade många samtal med landslagets mentala coach. Hon var först tveksam till hans tes men ju mer hon reflekterade över hans ord, gick det upp för henne vad som undermedvetet hämmat henne från att vinna.

I stället för att se målbilden framför sig, hur hon firade sin första tour-seger, såg hon en skräckfylld scen där alla förväntade sig att hon skulle tala inför fans, medier och konkurrenter. Rädslan för att hålla ett segertal var större än längtan efter att vinna.

– Vet du vad vi gör då? sa Kjell Enhager. I kväll när vi har samling, ska alla ställa sig upp och hålla ett fiktivt tacktal.

Kjell Enhager.
Foto: Lennart Rehnman

Tanken på att ställa sig upp inför de tretton landslagskompisarna var svindlande för Sophie Gustafson. Men hon köpte idén, för Kjell förklarade att hon kunde göra det på sitt sätt. Det behövde inte vara ett stereotypt vinnartal där hon tackade sina sponsorer och pratade i flera minuter. Han måttade en centimeter med tummen och pekfingret.

– Du kan göra det så här. Eftersom du har det problemet du har, så räcker det. Alla kommer att acceptera det.

Timmarna gick, nervositeten i magen växte och pulsen slog både hårdare och fortare under middagen än under dagens träningspass. Men när de hade ätit upp ställde sig Sophie upp och sa:

– Thank you.

Alla i rummet applåderade.

Sex veckor senare vann hon sin första Sverige-tour-tävling, Rörstrand Ladies Open i Lidköping. Tre veckor efter det vann Sophie Gustafson sin första tävling på Europatouren.

I dag, tjugo år senare, är hon tacksam över hur Kjell Enhager kunde se vad som höll henne tillbaka från att slå igenom.

– Det hade definitivt med saken att göra, att jag hade någonting jag visste att jag kunde säga – även om det skulle haka sig skulle folk ändå uppskatta det. Då var det inget jag behövde gå och ha i bakhuvudet.

2000 blev Sophie Gustafsons genombrottsår, då hon vann sin första LPGA-tävling och blev årets bästa spelare på Europatouren.
Foto: Christer Höglund

Sophie Gustafson gick hos talpedagog i flera år

Så länge Sophie Gustafson kan minnas har hon stammat. Båda hennes bröder stammade också som små men deras talproblem växte bort. När Sophie började skolan fick hon gå till en talpedagog.

– Jag tyckte inte om det alls. Dels för att de var värdelösa – man sitter där och lägger pussel, det var det vi gjorde. Och det gjorde jag i åtta år.

Hennes föräldrar försökte flera olika grejer för att hjälpa sin dotter, bland annat akupunktur. I slutet av högstadiet hittade de en talpedagog i Mariestad som gav lite resultat, så dit pendlade Sophie en gång i veckan från hemmet i Kungsbacka. Hon blev aldrig retad i skolan för sin stamning – tack vare att hon växt upp på samma gata som de populäraste killarna i skolan och för att hon var så duktig i idrott, enligt henne själv – men som tonåring upplevde hon själv stamningen som ett problem för första gången.

– Då man börjar komma upp i sexan, sjuan, då det är lite mer att man börjar umgås och inte bara springer ute – då tyckte jag att det började bli jobbigt.

Stamningen gjorde det svårare för henne att bygga relationer men på golfbanan byggde hon sin trygghet och där lärde hon känna många människor. Golfen hindrade henne från att bli isolerad, att välja den vägen för att skydda sig själv från sociala situationer där hon var begränsad av sitt talproblem.

Som 19-åring tog hon steget in på Europatouren. Skickligheten på golfbanan gjorde att hon skaffat sig ett jobb där hon egentligen inte behövde öppna munnen – men livet på touren 1995 bjöd ändå på stora utmaningar.

Förra våren bytte Sophie Gustafson den egna golfkarriären mot en ny karriär, som caddie till amerikanskan Beth Allen, 2016 års bästa spelare på Europatouren.
Foto: Lucy Pope

Internet var begränsat så varje flygbiljett och hotellrum var hon tvungen att boka via en resebyrå, vilket hennes pappa hjälpte henne med. Skulle hon bli hämtad på flygplatsen tvingades hon be någon annan ringa och göra upp detaljerna. Vissa gånger kunde hon lösa logistiken själv genom att faxa. Ringa gjorde hon aldrig – men hon lät heller aldrig sin begränsning hindra henne från att satsa på det hon ville.

– Det är inte så roligt att alltid måsta be om hjälp. Det var ett nödvändigt ont som jag fick stå ut med. Men det är tur att jag har haft schysta människor runt mig.

Sophies bror Pär var med under det första året på Europatouren, för att det skulle ha varit för jobbigt för henne att resa runt själv. Deras föräldrar betalade hans kostnader, Sophie betalade sina egna, och så delade de två på de pengar hon spelade in.

Tre Solheim cup-segrar för Europalaget

Namn; Sophie Gustafson
Född: 27 december 1973.
Bor: Orlando, Florida.
Yrke: Golfare (numera, caddie).
Meriter: 5 segrar på USA-touren, 16 segrar på Europa-touren; bästa spelare på Europa-touren 2000, 2003, 2007 och 2009; Solheim-cup åtta gånger, från 1998–2011 med tre segrar; utsågs till Sveriges bästa golfare 2000.

– Jag tror det sket sig i augusti -95, för Pär blev ihop med en som spelade. Vi spelade inspelningsvarv ihop när han en gång krattade bunkern efter henne men inte efter mig – och det var ändå mig han var caddie åt. Jag bara, ”va, fan…”

Sophie Gustafson skrattar. Humorn är en stor del av hennes personlighet och hon bjuder gärna på sig själv. Fastän hon kämpar med att få fram orden, väljer hon inte bort en anekdot hon vill berätta. I stället låter hon det ta den tid det tar, när talet hakar upp sig. Hon har själv valt plats för intervjun, på en lunchrestaurang en vän driver, där hon vet att vi kan sitta kvar även när de stängt lunchserveringen och därför inte behöver stressa igenom vårt samtal. Ju mer bekväm miljö, desto bättre flyter hennes tal.

Jag kommer så väl ihåg när jag var i New York en gång och skulle ha en bil och jag tog upp telefonen och ringde: ”Jag ska ha en bil”. Så lade jag på och tänkte, ”shit, vad häftigt! Jag ringde själv!”

Men hennes humoristiska personlighet dröjde det innan golfpubliken fick ta del av. 1998 blev hon medlem på USA-touren och två år senare fick hon sitt stora internationella genombrott. Sophie Gustafson vann sina två första tävlingar på LPGA-touren – på Europatouren vann hon tre tävlingar och blev årets bästa spelare, som den som spelat in mest pengar, och svenska golfförbundet utsåg henne till årets svenska golfare.

Galamiddag på Solheim cup i fjol, där Sophie Gustafson var vice kapten till Carin Koch.
Foto: Tristan Jones

Parallellt med framgångarna på golfbanan testade hon nya vägar för att få hjälp med sitt talproblem. En professor på universitetet i LA, forskade på medicin mot stamning, och Sophie deltog i tre olika perioder i hans provgrupper. En av medicinerna var för schizofreni, en annan för djup depression. Talet blev bättre – golfen sämre. Medicinerna var så starka, så tröttheten sänkte hennes prestationer på golfbanan så mycket att hon tvingades sluta med medicinen.

– Jag kommer så väl ihåg när jag var i New York en gång och skulle ha en bil och jag tog upp telefonen och ringde: ”Jag ska ha en bil”. Så lade jag på och tänkte, ”shit, vad häftigt! Jag ringde själv!” Det var medicinen som gjorde att det gick. Men jag spelade inte bra.

Så den framgång som vanligtvis förde med sig mediauppmärksamhet i tv och välbetalda sponsoruppdrag, såg annorlunda ut för Sophie Gustafson. De första åren på touren tackade hon konsekvent nej till alla tv-intervjuer, tills de utsända teamen slutade att fråga, och hon kunde inte ta några sponsoruppdrag som innebar motprestationer i form av föreläsningar, likt många av hennes kollegor på touren gjorde.

LÄS DEL 1: SORG - Anna Liv om saknaden efter Stefan

Intervjuade sig själv i ett rum på Solheim cup 2011

När Sophie Gustafson satt på flyget till Irland i september 2011, var hon fortfarande ett anonymt namn för allmänheten. 19 år som proffs, 14 år och fem segrar på USA-touren, på väg till sin åttonde Solheim cup – aldrig en enda tv-intervju.

– På Solheim ska de ha tv-intervjuer innan tävlingen börjar och en efter att din match är avslutad. Och det är ju roligt att kunna få berömma sin partner eller bara berätta något men jag stod ju alltid jämte då och nickade.

Men den här gången ville den då 37-åriga Sophie Gustafson också få en chans att uttrycka sin passion för Solheim cup, känslorna för sina medspelare och kärleken till Irland. På flyget frågade hon en vän och tv-reporter om det gick att hitta en lösning som fungerade för henne.

Samtidigt som Sophie Gustafsons hundraprocentiga spel tog Europa till seger på Solheim Cup 2011, gjorde hennes första tv-intervju någonsin succé på andra sidan Atlanten, där hon över en dag blev en förebild för många som stammar.
Foto: Getty

Med manuskort med förskrivna frågor, satte sig Sophie Gustafson ensam i ett rum med kameror och gjorde sitt livs första tv-intervju. Men även om kamerorna var hennes enda sällskap i rummet, var det jobbigt nog och det tog åttio minuter att spela in det som sedan klipptes ihop till en knapp tre minuter lång intervju.

– Det var nervöst och jobbigt. För att jag inte vet om det är några ord som kommer komma ut. Att hålla på och inte få ut orden, det blir mycket spänningar.

Många skrev och sa att de äntligen hade hittat en förebild som också har stamning, det är ju lite roligt.

Europa vann Solheim cup det året och Sophie Gustafson var den enda spelaren som var hundraprocentig under tävlingen. Men hon själv såg inget samband mellan prestationen och den barriärbrytande tv-intervjun – även om hon var glad över att ha klarat av att göra den, menade hon att det blev en större grej för alla andra än för henne själv. Hon hade ju levt med sin stamning i hela sitt liv, det var för omvärlden det var något nytt och modigt.

– Men jag tycker att det är roligt att intervjun fick sådan uppskattning av människor. Många skrev och sa att de äntligen hade hittat en förebild som också har stamning, det är ju lite roligt.

Stamningen bakom separationen från Ty Votaw

Sophie Gustafson tilldelades Ben Hogan Award 2012, av Golf Writers Association of America, för sin förmåga att övervinna ett hinder och nå framgång med sitt spel. Hon blev jätteglad och stolt när hon fick veta att hon vunnit det prestigefulla priset, men insåg sedan snabbt att hon skulle bli tvungen att hålla ett tacktal.

Att kliva upp på scenen under den fina galamiddagen var inte aktuellt, så Sophie stängde på nytt in sig i ett rum med en kamera, för att förinspela sitt tacktal. Åtta timmar senare kom hon ut.

– Grejen är att du inte kan haka dig – jag är lite perfektionist också, så har du kommit till sista raden och pratat i fem minuter, och så fastnar du… Då får du börja om igen. Men till slut klippte jag i mitten, jag gav upp där.

Stamning är en funktionsnedsättning som kan få människor att isolera sig, som ett skydd mot en fördomsfull omvärld – Sophie Gustafson är tacksam över hur golfen har tagit henne ut i världen och gett henne möten med så många människor och platser.
Foto: Privat
Sophie Gustafson vann British Open, 2000, innan den fick major-status. Hennes då största seger, som gav 1,6 miljoner kronor i prispengar.
Foto: Seamus Murphy
Som caddie får Sophie Gustafson ut mycket av det hon annars skulle ha saknat när hon slutade spela själv, hon gillar att använda sin kunskap och erfarenhet till att hjälpa och coacha andra.
Foto: Tristan Jones
Sophie säger att hon inte saknar att spela golf, hon saknar att spela bra golf. "Det gick så dåligt så jag sa det: det här är inte roligt längre", säger hon om beslutet att lägga av.
Foto: Getty
"Han tyckte inte om sin roll och jag tror inte han tyckte om min roll heller. Jag var inte speciellt lycklig men jag visste inte varför," säger Sophie Gustafson om äktenskapet med Ty Votaw.
Foto: Lennart Rehnman
Fyra gånger vann Sophie Gustafson "Order of merit" på Europatouren, som den som spelat in mest pengar under året. Tre gånger utsågs hon till tourens bästa spelare.
Foto: Getty

Efter de två tv-framträdandena på kort tid fick hon en del nya förfrågningar.

– Det var bland annat någon dum jävel som ville ha med mig i radion, hahaha. Det fick jag tacka nej till några gånger. Vilken katastrof.

Själv har hon alltid hanterat sin stamning på det lättvisa sättet. Den är en del av henne som hon tidigt fick lära sig att acceptera och resten av livet har hon tillbringat åt att hitta vägar att ta sig förbi de begränsningar hennes talproblem medför.

Samtidigt har hon nu i efterhand förstått att det var konsekvenserna av hennes stamning som gjorde att hon och hennes man, Ty Votaw, separerade för några år sedan.

– Det var roller vi växte in i. Han var väldigt utåt, pratade med allt och alla, och hade jag någon som pratade så var det skönt, då kunde jag sitta i mitt hörn. Han tyckte inte om sin roll och jag tror inte han tyckte om min roll heller. Jag var inte speciellt lycklig men jag visste inte varför, det är nu efteråt jag känner att jag var väldigt vek. Jag var rätt isolerad. Nu är det ingen som banar väg för mig längre, nu gör jag det själv och det har gjort att jag växt.

Dagens kommunikationsmedel har hjälpt Sophie Gustafson att bli mer självständig.

– Nu, de sista tio åren, då internet har varit stort… De här telefonerna är ju guld, så man kan texta – det är det bästa som hänt mig. Det är inte många jag pratar i telefon med. Om man inte räknar med familjen har jag en som jag kanske pratar en gång i veckan med. Och någon gång ringer jag upp mina vänner, om jag måste ha ett svar på något. Hade man varit tvungen att ringa samtal för att bara boka en flygbiljett, då hade ju mitt liv varit mycket jobbigare. Sedan om jag hade kommit dit jag kommit om inte de här hjälpmedlen hade funnits, att man kan texta, det vet jag inte. För jag hade inte kunnat bo borta i USA så pass länge, jag tror inte jag hade fixat det.

Sophie Gustafson är en av Sveriges främsta golfare genom tiderna, med bland annat fem LPGA-segrar, men hon är fortfarande anonym för en stor del av golfpubliken då hon konsekvent avstått från tv-intervjuer på grund av hennes stamning.
Foto: Malin Jonson

Via sociala medier fick hon i slutet av sin karriär också en röst för att tala med sin publik. För 1,5 år sedan lade hon av att spela och i dag går hon caddie till amerikanskan Beth Allen. Sophie Gustafson är tacksam över att ha kunnat leva på golfen, att hon aldrig behövt ha ett vanligt jobb.

– Det skulle vara mycket svårare, för möjligheterna att hitta ett schyst jobb där du inte öppnar munnen är inte lätt.

För jag tror att det inte kan vara så svårt att hitta en lösning för att bota stamning.

Hon är medveten om att stamningen gör att hon själv begränsar sina valmöjligheter nu efter karriären, i jämförelse med hennes golfkompisar, men med samma bekymmerslösa inställning som gjorde att hon klarat ett liv i strålkastarljuset i en av världens största idrotter, ser hon fram emot de utmaningar som väntar framöver.

Och hon vill gärna fortsätta ge en röst åt den procent av världens vuxna befolkning som stammar.

– För jag tror att det inte kan vara så svårt att hitta en lösning för att bota stamning. Du kan hitta botemedel och lösningar till allting nu men jag tror inte det finns forskningsmedel för stamning.

Det enda rådet hon har till unga människor som letar efter att bli trygga i sig själva, oavsett om de stammar eller inte, är att lyssna på sig själva.

– Grejen är att du måste göra vad du vill, det är A och O. För gör du grejer du inte vill, då hamnar du där du inte vill vara. Och livet är för kort för det.