Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kan inte utesluta matchfixning i allsvenskan"

Foto: NOELLA JOHANSSON/TT
Foto: ADAM IHSE/TT
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Den inställda matchen mellan IFK Göteborg och AIK har inte skapat avvikande spelmönster. 

– Oddsen har sänkts något på vinst för IFK Göteborg sedan de släppte oddsen, men det är inte med så mycket att man kan betrakta det som avvikande, säger Per Carlander, chef för spelsäkerheten på Svenska Spel. 

Samtidigt avslöjar han att även domare misstänks ligga bakom matchfixning i Sverige. 

Misstänkt matchfixning har varit ett problem inom svensk fotboll de senaste åren. Sedan 2013 har Svenska spel årligen sett runt 20 till 25 misstänkta matcher varje år. Men det är först det senaste året som allsvenskan har blivit utsatt. 

– Allsvenskan har varit relativt förskonad, vi hade en match i höstas mellan Jönköping och Östersund, där en kille stormade planen. Det är lite oklart fortfarande vilka syften han hade, men vi utesluter inte att det kan vara spelrelaterat, säger Svenska spels säkerhetschef Per Carlander. 

Bevakar asiatiska marknaden

Spelbolaget övervakar samtliga matcher de erbjuder spel på. De håller även koll på den asiatiska spelmarknaden för att upptäcka matchfixning. 

– Vi kan se deras oddsutveckling i realtid, från att de släpper oddset tills matchen är slut. Där kan vi se exakt vad som har hänt och justeringar i oddsen. Det har vi kollat på nu men än så länge kan vi inte hitta några avvikelser i de mönster i matchen mellan Göteborg och AIK. Oddsen har sänkts något på vinst för IFK Göteborg sedan de släppte oddsen, men det är inte med så mycket att man kan betrakta det som avvikande, säger Carlander. 

Misstänkt matchfixning ses främst i superettan och i divisionerna under. Men det kan ha förekommit även i allsvenskan. 

– Det kan man absolut inte utesluta bara för att vi inte har upptäckt det. 

Domare har misstänkts

De senaste åren har Svenska Spel inte bara sett misstänkt agerande hos spelare. De har även sett domare som agerat misstänktsamt under matcher i division 1 och 2. 

– Det är inga domare som har blivit dömda i Sverige. Det är enbart spelare så här långt. Däremot har vi ett par matcher där vi misstänker att domare kan ha varit inblandade. 

Här har Svenska spel tittat på matchbilder och fått vittnesuppgifter från lagen.

– Man kan även se på hur de här domarna har dömt i vissa situationer. Om det mönstret stämmer överens med hur spelmönstret ser ut så gör det oss lite misstänksamma. 

Har någon av de domare ni misstänkt fått lämna sitt uppdrag?

– Det vill jag faktiskt inte kommentera. 

– Men vi har gjort ett antal polisanmälningar genom åren som tyvärr i allt för hög utsträckning har lagts ned av åklagare. Man har beslutat att inte gå vidare då det inte funnits möjlighet enligt gällande lagstiftning att fälla någon. 

"Viktigt att inte skrämma upp människor"

Per Carlander poängterar att han anser att både förbund, klubbar och spelare har agerar väldigt bra i samband med de uppgifter som framkommit i samband med att torsdagens match mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in. 

Samtidigt vill han lugna spelbolagens kunder:

– Det är viktigt att betona att en stor del av de matcher vi erbjuder spel på är rena och inte manipulerade. Matchfixning förekommer men det är viktigt att inte skrämma upp människor, säger Per Carlander. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!