Foto: NOELLA JOHANSSON/TTFoto: NOELLA JOHANSSON/TT
 Foto: NOELLA JOHANSSON/TT
Foto: ADAM IHSE/TTFoto: ADAM IHSE/TT
 Foto: ADAM IHSE/TT
Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFoto: FREDRIK SANDBERG/TT
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

"Kan inte utesluta matchfixning i allsvenskan"

Publicerad

Den inställda matchen mellan IFK Göteborg och AIK har inte skapat avvikande spelmönster. 

– Oddsen har sänkts något på vinst för IFK Göteborg sedan de släppte oddsen, men det är inte med så mycket att man kan betrakta det som avvikande, säger Per Carlander, chef för spelsäkerheten på Svenska Spel. 

Samtidigt avslöjar han att även domare misstänks ligga bakom matchfixning i Sverige. 

Misstänkt matchfixning har varit ett problem inom svensk fotboll de senaste åren. Sedan 2013 har Svenska spel årligen sett runt 20 till 25 misstänkta matcher varje år. Men det är först det senaste året som allsvenskan har blivit utsatt. 

– Allsvenskan har varit relativt förskonad, vi hade en match i höstas mellan Jönköping och Östersund, där en kille stormade planen. Det är lite oklart fortfarande vilka syften han hade, men vi utesluter inte att det kan vara spelrelaterat, säger Svenska spels säkerhetschef Per Carlander. 

Bevakar asiatiska marknaden

Spelbolaget övervakar samtliga matcher de erbjuder spel på. De håller även koll på den asiatiska spelmarknaden för att upptäcka matchfixning. 

– Vi kan se deras oddsutveckling i realtid, från att de släpper oddset tills matchen är slut. Där kan vi se exakt vad som har hänt och justeringar i oddsen. Det har vi kollat på nu men än så länge kan vi inte hitta några avvikelser i de mönster i matchen mellan Göteborg och AIK. Oddsen har sänkts något på vinst för IFK Göteborg sedan de släppte oddsen, men det är inte med så mycket att man kan betrakta det som avvikande, säger Carlander. 

Misstänkt matchfixning ses främst i superettan och i divisionerna under. Men det kan ha förekommit även i allsvenskan. 

– Det kan man absolut inte utesluta bara för att vi inte har upptäckt det. 

Domare har misstänkts

De senaste åren har Svenska Spel inte bara sett misstänkt agerande hos spelare. De har även sett domare som agerat misstänktsamt under matcher i division 1 och 2. 

– Det är inga domare som har blivit dömda i Sverige. Det är enbart spelare så här långt. Däremot har vi ett par matcher där vi misstänker att domare kan ha varit inblandade. 

Här har Svenska spel tittat på matchbilder och fått vittnesuppgifter från lagen.

– Man kan även se på hur de här domarna har dömt i vissa situationer. Om det mönstret stämmer överens med hur spelmönstret ser ut så gör det oss lite misstänksamma. 

Har någon av de domare ni misstänkt fått lämna sitt uppdrag?

– Det vill jag faktiskt inte kommentera. 

– Men vi har gjort ett antal polisanmälningar genom åren som tyvärr i allt för hög utsträckning har lagts ned av åklagare. Man har beslutat att inte gå vidare då det inte funnits möjlighet enligt gällande lagstiftning att fälla någon. 

"Viktigt att inte skrämma upp människor"

Per Carlander poängterar att han anser att både förbund, klubbar och spelare har agerar väldigt bra i samband med de uppgifter som framkommit i samband med att torsdagens match mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in. 

Samtidigt vill han lugna spelbolagens kunder:

– Det är viktigt att betona att en stor del av de matcher vi erbjuder spel på är rena och inte manipulerade. Matchfixning förekommer men det är viktigt att inte skrämma upp människor, säger Per Carlander. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag