”Kan inte ha varit jag som smittade Kalla”

Charlotte Kalla.
Foto: BILDBYRÅN
Peter Settman kysser Charlotte Kalla i direktsändning.
Foto: SVT

Bespottad av vissa. Älskad av andra.

Idrottsgalan, som fyller 20 år, har bjudit på en rad oförglömliga tv-ögonblick, kontroverser och skandaler genom åren.

Som när programledaren Peter Settman kysste en ställd Charlotte Kalla i direktsändning.

– Det kan inte ha varit jag som smittade henne, sa han till Resumé efteråt.

I år fyller Idrottsgalan 20 år. Två som inte kommer närvara under jubileet är de svenska skidstjärnorna Stina Nilsson och Charlotte Kalla.

Orsaken: Rädsla för sjukdom.

OS-hjälten och skidskytten Sebastian Samuelsson, som är nominerad till ”Årets manlige idrottare” och ”Årets lag”, fnyser åt beslutet.

– Jag tror att man måste utsätta sig för lite skit för att klara lite skit. Jag tror att det finns en risk att man blir nojig, har Samuelsson tidigare sagt.

Men visst kan man förstå Charlotte Kalla.

Mitt under Idrottsgalan 2008 utsattes den då 21-åriga skidtalangen för en kupp då SVT:s programledare Peter Settman kom fram till hennes bord och kysste henne i direktsändning. 

Kallas första reaktion efter kuppen?

– Åh, shit, hoppas jag inte blir sjuk.

Settman: ”Jag kan inte ha smittat Kalla”

Två dagar senare kom så beskedet: Charlotte Kalla var sjuk. Hon hade drabbats av en bakterieinfektion och tvingades ställa in den kommande världscupturnén i Kanada. Kalla påbörjade en antibiotikakur, men ville inte lägga skulden på Settman. 

Hon hade känt av sjukdomssymtomen redan veckan innan måndagens gala och Peter Settman blev minst sagt överraskad när han nåddes av sjukdomsbeskedet.

– Är det sant?, sa han till Resumé. 

– Ja, men då är det inte jag som har smittat henne. Så mycket kan jag. Det krävs tre dagar för att en bakterie ska smitta. Jag lutar mig åt läkekonsten i det här fallet. Av princip ångrar jag inga kyssar.

■ ■ ■

Två år tidigare, alltså 2006,  avrundades en lång följetong då Tony Rickardsson äntligen fick ta emot Jerringpriset. I flera år hade speedwaystjärnan porträtterats på galascenen av komikern Robert Gustafsson, som gjort frasen ”Jag är inte bitter” till allmängods.

Gustafssons karaktärs sågningar av den svenska idrottseliten lockade till skratt både i Globen och i tv-sofforna, men när golfens superstjärna Annika Sörenstam fick sin släng av sleven blev det desto tystare.


Robert Gustafsson som Tony Rickardsson 2006.
Foto: SVEN LINDWALL

Hon hade precis tagit hem priset för årets kvinnliga idrottare då den hånfulla sketchen sattes i gång.

– Annika, det är en värdig vinnare, det såg man ju i dokumentären på tv. Hon har ju en otrooolig karisma, den tjejen. Jag menar, man blir ju mörkrädd för fan. Hur tråkig får man bli egentligen, sa Gustafsson.

Sörenstam såg märkbart besvärad ut, men poängterade efteråt att hon inte tagit illa vid sig. Efter att tv-kamerorna släckts sökte Gustafsson upp Sörenstam, tog i hand och bad om ursäkt.

– Grattis. Hoppas att du inte tog illa upp av skämten, sa han.

■ ■ ■

Förra året överraskades de fyra nominerade i kategorin ”Årets manliga idrottare”, Daniel Ståhl, Badou Jack, Peder Fredricson och Zebastian Modin, på scenen.

Det som sen utspelades är redan att betrakta som en klassiker. 

De fyra idrottarnas mammor stal nämligen showen fullständigt då de ogenerat pratade om sina söner inför hela det svenska folket – och spräckte SVT:s tidsprogram.  

Succén var dock ett faktum och de fyra mammorna mottog massiva hyllningar på sociala medier efter sin medverkan på scenen. Men det krävdes ett utstuderat hemlighetsmakeri för att ingen skulle få nys om mammornas kupp. 

– Jag fick lova att inte berätta något för någon. Men självklart fick Fredric (Stinas man) veta. Jag pratade även med Peders bror Jens eftersom jag tog med honom också i talet, sa Stina Fredricson till Tidningen Ridsport.

■ ■ ■

Samma år riktades strålkastarna mot Anna Holmlund. Den svenska skicrossgiganten gjorde då sitt första stora offentliga framträdande efter den svåra olyckan.

– Du är så fantastisk. Vi är glada över att ha dig här, sa programledaren Kristin Kaspersen i sändningen.


Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg på Idrottsgalan 2018.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Holmlund, som kom till galan med Victor Öhling Norberg,  hyllades stort i Globen med stående ovationer. Men hon blev märkbart ledsen då en hyllningsvideo, med höjdpunkter från karriären och intervjuer med nära och kära, spelades upp.

– Det var så klart en väldigt fin hyllning, men det var också väldigt jobbigt för Anna att se det där. Att höra på en film på stor skärm där någon säger att man aldrig kan åka skidor igen... Det är nog inte så roligt för någon att höra, speciellt inte i den sits hon är i, sa Öhling Norberg till SportExpressen. 

Ursäkten till Holmlund efter bilderna

Han berättade att upplevelsen var väldigt jobbig för Holmlund och beskrev det som "hjärtekrossande".

– Vi hade ingen aning om hur en sådan grej påverkar Anna, hon kunde ha blivit överlycklig också. Men tyvärr gick det åt andra hållet den här gången. 

Efteråt bad Idrottsgalans vd om ursäkt.

– De visste inte om inslaget innan. Vi brukar inte berätta sådant, vi vill att det ska vara en överraskning. Jag är hemskt ledsen om Anna har tagit illa vid sig, sa Stephan Rimér.

– Det var inte alls vår avsikt att göra Anna ledsen, tvärtom, vi ville hylla henne. Och jag trodde verkligen att det blev bra med de stående ovationer som var.

■ ■ ■

Av alla priser som delas ut under Idrottsgalan är det ändå ett som sticker ut. Jerringpriset är alltid en vattendelare ute i landet och debatten kring vad priset faktiskt står för blossar inte sällan upp.

De senaste åren har det blivit desto mer påtagligt.

Stjärnryttaren Peder Fredricson har tagit hem priset de två senaste gångerna, dels efter OS-silvret i Rio de Janeiro 2016, dels efter EM-guldet på hemmaplan året efter. 


Peder Fredricson
Foto: OLLE SPORRONG

Det faktum att Fredricson vunnit det prestigefyllda priset två år i rad har stuckit en del svenskar i ögonen och aktiva inom ridsporten har bland annat beskyllts för mobilisering och röstkupper. Många ställde sig frågande till hur simmaren Sarah Sjöström inte kunde vinna priset 2018.

”Dags att lägga ner Jerringpriset? Eller så är det jag som inte får ihop logiken...”, skrev Viasats fotbollsexpert Martin Åslund på Twitter. 

”Om det inte räcker att vara Europas främsta kvinnliga idrottare (oavsett sport)... då kanske det är dags att stryka ”Årets prestation” ur Jerringprisets statuter, och bara kalla det ”folkets pris” (som norska modellen)? Därmed inte sagt att Peders prestation inte var världsklass”, skrev SVT:s Ola Bränholm.

Kommentatorsveteranen Robert Perlskog:

”Om sex världsrekord, tre VM-guld och ett silver i en global idrott som simning inte räcker för SR:s Jerringpris, är det dags att lägga ner skiten”, skrev han på Twitter. 

■ ■ ■

Året efter att det svenska damlandslaget vunnit OS-stafetten i Sotji belönades  Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla med Bragdguldet.

Vilka som delade ut priset?

De som dessförinnan var de senaste vinnarna av en damstafett i olympiska sammanhang. Sonja Ruthström (då Edström), Irma Johansson Öberg och Britt Lundén (då Strandberg) vann guldet på 3x5 kilometer Squaw Valley 1960 och 2015 stod de två sistnämnda, 82 respektive 80 år gamla, på scenen.

Fick brons i stället för guld

Och de stal showen totalt.

Bland annat berättade de båda om förvirringen som uppstod när de skulle ta emot sina guldmedaljer 1960.

– Prins Bertil delade ut medaljerna. Då upptäckte Sonja att vi fick bronsmedaljer. Men vi skulle ju ha guld. Prins Bertil ordnade det, sa Irma Johansson Öberg.

De passade också på att hälsa till Charlotte Kalla, som inte fanns på plats i Globen för att ta emot Bragdguldet.

– Vi saknar ju Kalla. Då måste vi skicka en hälsning. Hoppas att det ska gå bra för henne, hälsade Irma Johansson Öberg.

Det var första gången som de gamla skiddrottningarna var på Idrottsgalan – och de njöt av upplevelsen.

– Det var fantastiskt, väldigt trevligt, sa Johansson Öberg till NSD efteråt.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.