Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan få den riktiga sanningen om det”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Han varnades för ”svinen” i Storvreta när han tog över 2018.

Just före jul fick Andreas Harnesk lämna mästarklubben efter att ha fått vissa spelare emot sig.

Planen var att inte köra mer alls denna säsong - men redan i morgon lördag väntar debuten i Rönnbys bås.

– De gjorde ett bra jobb med att övertala mig, säger Andreas Harnesk.

Det är lite skilda världar.

Från att ha basat landslagsstjärnor i toppen av herrarnas SSL kommer Andreas Harnesk ta sig an en trefaldig mästarklubb som har en jobbig tid bakom sig. Fem raka förluster och Rönnby är numera under slutspelsstrecket.

– Jag har märkt att många spelare har dåligt självförtroende helt i onödan. Så jag kommer börja med att försöka skapa mycket positiv energi, säger Andreas Harnesk.

Sanningen om uppbrottet i Storvreta

Det var någon vecka före jul som bomben slog ner i innebandy-Sverige: Mästarlaget Storvreta sparkar tränaren Andreas Harnesk.

Beskedet kom efter några stormiga veckor där forwardsstjärnan Jimmie Pettersson ilsket lämnade matchen mot Jönköping efter ett tjafs med Harnesk.

– Det har varit tufft, men det var skönt att det var jul samtidigt så man kunde fokusera på familjen. Men spelare från Storvreta har hört av sig och visat sitt stöd. Man bli glad av den uppskattningen. Sedan har ju många ringt och vill veta historien och frågar en massa.

Vad är sanningen om uppbrottet med Storvreta?

– Du kan få den riktiga sanningen. Styrelsen ville inte att jag skulle ha ansvar för laguttagningen längre och det funkar inte för mig på de premisserna. Jag vet varför de sa det också. 

Mer vill inte Andreas Harnesk berätta.

Men precis som lokaltidningen UNT har SportExpressens nåtts av uppgifter om missnöje från vissa spelare, som ville ha bort Andreas Harnesk.

Till UNT sa Harnesk att ”det gäller att hålla sig vän med rätt personer”.

– Man ska kunna få göra resultat utan att man är vän med vissa spelare. Jag brukar säga att för att lyckas måste man vara bekväm med vara obekväm, förklarar Harnesk.

Valde du inte rätt vänner?

– Jag kan inte svara på den frågan.

Var det spelare som ville ha bort dig?

– Inga kommentarer.

Andreas Harnesk menar också att han ”valt att gå på sina principer”.

Vad betyder egentligen det?

– Jag tycker det är viktigt att alla behandlas lika. Att man gör en laguttagning på princip, inte på annat. De som förtjänar att spela mest ska spela mest, till exempel.

Låter märkligt att man ska kunna göra på något annat sätt.

– Ja, för mig är det självklart. Men det finns andra idéer.

Varnades för svinen i Storvreta innan han tog över

När SportExpressen pratade med Andreas Harnesk i samband med SM-finalen, som Storvreta vann mot Falun, i våras berättade han om varningarna han fick innan han tog över som huvudtränare. Att spelarna i Storvreta var ”svin”.

En del av intervjun gick som följer:

– Jag har en bror (Lukas Harnesk) i Dalen som sa till mig: ”Alla i vårt lag säger att Storvreta är det svinigaste laget i landet”. Jag sa: ”Men Växjö då?”. ”Nej, Storvreta är överlägset svingast”.

Foto: BILDBYRÅN

Vad menar han med det?

– Att folk där är dryga liksom. Han säger aldrig något ont om någon så då reagerade man. Sedan har jag hört det från massa andra människor också: ”Storvreta… De är inte snälla där alltså.” Det är en svår grupp.

Varför?

– Det är nog för att folk vill vinna så otroligt mycket, så att det nästan slår slint, säger Andreas Harnesk.

– Det som skiljer den här gruppen från alla andra är att det är så enormt höga krav. Ingen är någonsin nöjd. Vi har en sådan vinnarkultur i laget.

Gjorde varningarna att du funderade en extra gång innan du tog över?

– Nej, jag har inte tvekat en sekund. Jag känner mig som ett av svinen, man är snäll före och efter match. När det är tävling har det hänt att man har legat sömnlös efteråt för att man gått över gränsen. Det är viktigt att man är ett föredöme, men att det också är okej att tävla.

SportExpressen tar upp ”svin”-snacket med Andreas Harnesk så här nio månader senare.

Var det några svin i Storvreta?

– Nej, jag tycker det är fina människor. Majoriteten tycker jag extremt bra om. Begreppet handlade nog bara om det på planen. Att det är extrema vinnarskallar som kan tappa fattningen. De är beredda att göra mycket för att vinna, som att tänja på gränserna.

Var det svårt att vara tränare i Storvreta?

– Det är utmaningar på alla ställen. Det finns många fördelar med Storvreta. Ofta var det väldigt bra sammanhållning. 

Hur kommer du minnas tiden där när du ser tillbaka om några år?

– Jag kommer minnas det som en framgångsrik tid. Det är många spelare där som jag bryr mig om och vi hade många positiva saker tillsammans.  Att vi slog poängrekord och sedan tog SM-guld efter en riktigt risig start känns väldigt roligt.

Därför tog Andreas Harnesk över Rönnby

Att det skulle bli ett nytt tränaruppdrag redan denna säsong var absolut inte planen.

– Jag tänkte inte köra. Men ganska många klubbar hörde av sig och Rönnbys sportgrupp var så himla övertalande. De bad mig träffa deras spelarråd. Spelarna har också ringt mig och försökt övertala mig. De har verkligen gjort ett bra jobb.

– Andra klubbar hade inget konkret men Rönnby… De ville köra nu och hittade snabbt en lösning med Storvreta.

Västeråslaget gjorde sig av med sin tränare, John Kvist, tidigare i veckan efter att ha åkt på femte raka förlusten i helgen och singlat ner under slutspelsstrecket. 

Andreas Harnesk har skrivit på ett kontrakt säsongen ut i förstaläget och förhoppningen är så klart att få spela slutspelsinnebandy långt in i vår.

– Det är ambitiösa spelare som vill ta steg, ta sig framåt. De har kulturen att vilja vara ett topplag och jag tror jag kan hjälpa dem att göra skillnad.

Foto: BILDBYRÅN

Harnesk erkänner att han inte tittat på någon daminnebandy denna säsong, bortsett från att ha följt tidigare klubben Iksu.

– Men jag har hunnit se Rönnbys senaste matcher nu i alla fall. Jag kommer jobba mycket med kulturen nu. Att få dem att tro på att de kommer bli riktigt bra, vilket jag verkligen tycker att de kan bli.

Ska jobba med Rönnbys usla powerplay

Debutmatchen blir hemma mot jumbon Skoghall i morgon lördag.

– Första matcherna är alltid svåra, men jag vill inleda med en vinst. Det gäller att föra fram rätt information så att det inte blir för rörigt. Jag hoppas på ett acceptabelt resultat. Sedan kommer det bli bättre.

Rent spelmässigt kommer det handla om att ”få in nya vanor i omställningarna” och få i gång lagets powerplay.

Rönnby har haft minst powerplay av samtliga lag i SSL, men på elva försök har det bara blivit ett ynka mål, enligt förbundets statistik.

– Det är helt otroligt egentligen när man har ett par landslagsmeriterade spelare. Det borde kunna bli bättre, säger Andreas Harnesk.

Andreas Harnesk har tidigare coachat både Iksu och Linköping på damsidan. Storvreta och Linköping på herrsidan.

RÖNNBYS FÖRSLUSTSVIT

19/1: Jönköping 3-4

17/1: Täby 2-4

11/1: Malmö 6-11

6/1: Endre 5-7

29/12: Iksu 0-4

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.