Foto: Emil NordinFoto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin
Foto: Walter BieriFoto: Walter Bieri
 Foto: Walter Bieri

Kan ändra reglerna – efter Zlatan-nobben

Publicerad

Zlatan Ibrahimovic blev utan priser på Idrottsgalan 2016.

Och det kan ha berott på regelboken.

Juryn stoppades från att bedöma händelser efter den 31 oktober – och tvingades därmed blunda för showen mot Danmark.

– Det är direkt fånigt, säger SVT-profilen Jonas Karlsson.

Nu öppnar Idrottsakademin för att ändra reglerna.

Zlatan Ibrahimovic, 34, har ännu ett makalöst år bakom sig.

Under Idrottsgalan i Globen i går kväll var PSG-stjärnan nominerad till "Årets manliga idrottare" och pekades även ut som en av favoriterna till Jerringpriset. Men när galan var över hade Zlatan inte fått en enda utmärkelse.

Johan Olsson blev "Årets manliga idrottare".

Sarah Sjöström fick Jerringpriset.

Reaktionerna? De kom direkt och de var starka.

"Grattis Sverige! Världens i särklass bästa idrottsnation. Som kan prisa en hel kväll men helt förbise en av de dominanta i största sporten", skrev Viasats programledare Ola WenströmTwitter – och fick medhåll från tusentals användare.

SVT:s Jonas Karlsson om beslutet

Jerringpriset röstas som bekant fram av svenska folket.

"Årets manliga idrottare" utses dock av Idrottsgalans jury, med tv-profilen Lasse Granqvist som ordförande. Och de har regler att förhålla sig till.

En av dem: De ska bara värdera prestationer från 1 november 2014 till 31 oktober 2015. Juryn tvingades därmed blunda för Zlatans show mot Danmark i playoffspelet till fotbolls-EM under november.

Om han ska prisas för de insatserna blir det på Idrottsgalan 2017.

– Det är direkt fånigt av juryn att ha en deadline den 31 oktober, säger Jonas Karlsson i ett inslag på SVT:s sajt.

– Då kunde man inte räkna in Zlatans fantastiska play-off där han mer eller mindre på egen hand sköt Sverige till sommarens EM. Har man ett pris för det som hänt 2015 bör man väl räkna in händelser som inträffar i början av november?

– Hade man gjort det tror jag att han hade legat bättre till för det priset.

 

LÄS ÄVEN: Zlatan: Därför var jag inte på galan.

Diskussion i Idrottsakademins styrelse

Idrottsakademins styrelse sätter upp regelverket för juryn. RF-basen Björn Eriksson är ordförande där och avslöjar för SportExpressen att stadgarna kan komma att ändras redan om två veckor.

Styrelsen har möte den 9 februari.

– Då ska vi utvärdera det Idrottsgalan. Då går vi igenom plus och minus. Och det kommer bli ganska naturligt att ta upp en sån här sak där. Sen vad det leder till? Det vet vi inte. Kanske blir det en tio sekunder lång diskussion, eller så pratar vi om det i en timme, säger Eriksson.

– Och jag kan säga så mycket som så, att jag förstår problematiken. Men vi måste ha en gräns och det gäller att vara tydlig med var gränsen går.

 

LÄS ÄVEN: Daniel Kristoffersson sågar: "Det är ett skämt, så pinsamt"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag