Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallurs familj utsatt
för attack: "Skärrad"

"Fy fasen för intolerans. Mer öppenhet och kärlek åt folket! Vi krigar vidare", skriver Sanna Kallur på Instagram. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN
Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

Idrottsfamiljen Kallurs sommarhus i Vikarbyn har blivit utsatt för ett sabotage.

Deras Pride-flagga blev stulen – och familjen misstänker att högerextrema Nordiska motståndsrörelsen kan vara inblandade.

– Jag är skärrad, säger Martin Kallur.

"Fy fasen för intolerans. Mer öppenhet och kärlek åt folket!", skriver Sanna Kallur på Instagram.

Anders och Lisa Kallur har spelat en viktig roll i Idrotts-Sverige. Barnen Susanna, Jenny och Martin Kallur har samtliga utövat friidrott på elitnivå, och själv har Anders Kallur en historia som hockeyspelare – en karriär som resulterade i hela fyra Stanley Cup-titlar.

Anders och Lisa Kallur har ett sommarhus i Vikarbyn i Rättviks kommun. Där har paret, i hbtq-vänlighetens anda, haft en regnbågsflagga hängandes i sin flaggstång – fram tills i går.

Misstänker NMR

Flaggan har nämligen blivit stulen. Martin Kallur berättade om stölden på sitt Instagram-konto.

"Regnbågsflaggan har vajat stolt över mina föräldrars hus sedan i fjol. I natt klippte någon av repen och tog flaggan med sig. Vi vet inte vem som gjorde det, men vi vet att någon har rört sig i området och satt upp Nordiska motståndsrörelsen-klistermärken på lyktstolpar och elskåp."

– Jag är skärrad, säger Martin Kallur när SportExpressen ringer upp.

Martin Kallur har inga bevis för att NMR ligger bakom stölden.

– Vi vet inte vem som har gjort det, men jag tänker på symbolvärdet i Prideflaggan kopplat till klistermärkena vi har sett i området. Det känns olustigt. Att någon går och skär ner den. Det tror inte jag är någon som bara är ute efter att snatta en flagga, säger Martin Kallur.

"Är själv hbtq-person"

Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation. Flera av organisationens ledande figurer har dömts för olika våldsbrott. Dalarna brukar klassas som ett starkt fäste för NMR, och gruppen fick nyss tillstånd att demonstrera i Falun under 1 maj-firandet i år.

Pär Öberg, talesperson för NMR, vill inte uttala sig om den specifika flaggstölden på Kallur-gården.

– Jag skiter i den anklagelsen.

Men är sådana här flaggstölder något ni sanktionerar som organisation?

– Jag tänker inte svara på frågor från Expressen.

"Väldigt olustigt"

Martin Kallur känner sig personligt påhoppad av stölden.

– Jag är själv hbtq-person. Det gör det hela väldigt olustigt. Det är lätt att tänka att det är ett stort steg mellan att ta ner en flagga och göra något ännu värre, och det kan jag hålla med om, men med tanke på vad flaggan betyder för mig så är det väldigt tråkigt att någon gör så här, säger Martin Kallur.

– Det var mitt initiativ att hänga upp flaggan. Den hade hängt uppe nästan ett helt år. Vi har fått superpositiv respons från grannarna. Det är ju ganska sällan man ser såna flaggor vifta ute på landsbygden i Dalarna.

Kallurs vrede: "Fy fasen"

Sanna Kallur har också reagerat på flaggstölden.

"Fy fasen för intolerans. Mer öppenhet och kärlek åt folket! Vi krigar vidare", skriver hon på Instagram.

Martin Kallur har nu beställt en ny Pride-flagga till stången.

– Den ska hänga stolt där, alldeles strax, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.