Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska guldsuccén: ”Svårt att förstå det”

Se höjdpunkterna i spelaren
Foto: MANFRED SCHILLINGS / BILDBYRÅN
Foto: PER HÄLLSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sverige är världsmästare. 

Mattias Falck och Kristian Karlsson besegrade sydkoreanerna Jang Woo-jin och Lim Jong-hoon i finalen med 3-1 i set. 

Det är Sveriges första guld i herrdubbeln sedan 1991.

– Jag saknar ord. Det är svårt att förstå det, säger Mattias Falck. 

Mattias Falck och Kristian Karlsson stod för en jätteinsats i semifinalen i VM i Houston, USA. Duon slog, sensationellt nog, ut förstaseedade paret Liang Jingkun (rankad nia) och Lin Gaoyuan (rankad sjua) i tre raka set, 12-10, 11-8, 11-8.

Det var första gången Sverige tog sig till VM-final i dubbel sedan 1997 – då vann Jörgen Persson och Jan-Ove Waldner silver. Dessutom hade inget svenskt par vunnit dubbeln sedan Peter Karlsson och Thomas von Scheele gjorde det 1991.

Sydkoreanerna reducerade

Under måndagskvällen var det dags för den stora finalen och firma Falck/Karlsson ställdes mot sydkoreanerna Jang Woo-jin och Lim Jong-hoon i finalen.

Det blev en rysare.

Sverige kom ut klart bättre och vann första set tämligen bekvämt. Andra set däremot, det utvecklades till jättedrama där Sverige hade fem setbollar och lyckades till slut ta hem det med 15-13.

I det tredje setet, där Sverige kunde avgöra, tog Sydkorea först ledningen men Falck och Karlsson vaknade till och vände till 7-6. Men trots det kunde Jang Woo-jin och Lim Jong-hoon vinna och reducera till 2-1.

Waldner: ”Ryste i kroppen”

I fjärde set såg det ut som att Sydkorea skulle kvittera till 2-2 men Sverige, med Mattias Falck och Kristian Karlsson stod för en mäktig vändning och vann med 12-10 och säkrade samtidigt Sveriges första guld i dubbeln sedan 1991. 

– Vi har varit väldigt samlade och fokuserade bara på uppgiften. Lottningen var tuff och jag är jättetrött men nöjd nu, säger Kristian Karlsson och får medhåll av Mattias Falck. 

– Just nu har jag inga ord. Jag har nog inte förstått det än. Det är fantastiskt. På tiden att vi vinner igen och nu är vi tillbaka på allvar. 

Succéduon hyllas också av Ulf ”Tickan” Carlsson, som tog VM-guld i dubbel tillsammans med Mikael ”Äpplet” Appelgren. 

– Det är otroligt stort. Helt fantastiskt. Jag är otroligt imponerad, vilken prestation. Och det är ju inte så att de har haft tur på vägen fram, de har mött tufft riktigt tufft motstånd. Och att det sedan tar guld, det är enormt stort, säger Carlsson.

– Det här är otroligt stort. Vända och ta fyra raka bollar. Det var en häftig avslutning. Det kunde ha gått åt båda hållen. Det blev en speciell match. Jag ryste i kroppen när de fick matchboll, säger Jan-Ove Waldner i SVT.  

Sveriges succé kan fortsätta inatt. För vid 02.00 spelar sensationen Truls Möregårdh VM-final i singel mot världsettan Fan Zhendong. Matchens sänds i SVT1.

Fakta om Sveriges VM-guld:

Sverige har blivit världsmästare sex gånger i VM-historien i herrdubbel

1967 och 1969 Hans Alsér och Kjell Johansson

1973 Stellan Bengtsson och Kjell Johansson

1985 Mikael Appelgren och Ulf ”Tickan” Carlsson

1991  Peter Karlsson och Thomas von Scheele

2021 Kristian Karlsson och Mattias Falck

”Äpplet” efter Sveriges vinst i bordtennis – efter 30 års torka:

Mikael ”Äpplet” Appelgren efter Sveriges vinst i bordtennis – efter 30 års torka.

”Äpplet” om Truls Möregårdhs final i bordtennis VM:

Bordtennis-Sverige bänkar sig för att se det 19-åriga stjärnskottet Truls Möregårdhs VM-final.