Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett märkligt beslut – det känns åt helvete”

Sverige har aldrig tidigare arrangerat vinter-OS
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Peter Forsberg har varit med och kampanjat
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

LAUSANNE/STOCKHOLM. Det blir inget vinter-OS eller Paralympics i Sverige 2026. 

Milano/Cortina d'Ampezzo vann omröstningen med 47-34 i schweiziska Lausanne på måndagskvällen.

Det är sjunde gången i historien som Sverige misslyckas med en OS-ansökan. 

– Jag tror inte att man röstar för idrotten, det är nog mycket handskakningar som styr. Det känns lite mögligt, säger den svenska skidhjälten Anders Södergren. 

Sverige och Stockholm stod som värd för sommar-OS 1912, men sedan dess har inget olympiskt spel arrangerats i landet. Även om det gjorts flera försök. 

Göteborg var den första svenska staden att förlora i en ansökan om ett vinter-OS, detta när Sarajevo fick anordna spelen 1984. Därefter har Sverige förlorat ytterligare fem omröstningar i kampen om att få arrangera OS. 

På måndagskvällen föll de på nytt. 

Sverige misslyckade ansökningar

1984: Göteborg föll, Sarajevo vann

1988: Falun föll, Calgary vann

1992: Falun föll, Albertville vann

1994: Östersund föll, Lillehammer vann

1998: Östersund föll, Nagano vann 

2002: Östersund föll, Salt Lake City vann

Sverige nobbas - får inte anordna OS 2026

IOK-presidenten Thomas Bach förkunnade att majoriteten av de 82 närvarande IOK-ledamöterna röstade fram det italienska bidraget Milano/Cortina d'Ampezzo i stället. 

Det italienska bidraget vann med siffrorna 47-34. 

Vilt jubel utbröt i den italienska delegationen medan flera ur den svenska hängde med sina huvuden. 

Norbergs kritik mot Italien: ”Tror inte de klarar det”

– Självklart tycker jag att det här är ett märkligt beslut. Vi har ett bud som uppfyller agenda 2020 till punkt och pricka som är helt utan skattebetalarnas pengar. Så då blir det märkligt när man går på ett alternativ med starka statliga garantier, säger Johan Strid, generalsekreterare i paralympiska kommittén och fortsätter: 

- Det känns åt helvete. Jag tror att IOK inte kände sig trygga med ett upplägg utan statliga garantier. IOK var inte redo att walk the talk när det gäller Agenda 2020. 

Den svenska curlinglegendaren Anette Norberg var märkbart upprörd kort efter beskedet:

– Jag tror inte Italien klarar av att göra ett spel så hållbart, stabilt och välorganiserat som Sverige, säger hon, och på frågan om vilka konsekvenser valet kan få svarar hon:

– Det kan man bara spekulera i. Jag hoppas det inte får för stora konsekvenser för den olympiska rörelsen.

”Det känns lite mögligt”

Anders Södergren, den före detta skidstjärnan, är förbannad. 

– Det känns inte lika fräscht som om Sverige skulle ha fått det. Agenda 2020 kommer inte fram så som det skulle ha gjort i Sverige, det är jag helt övertygad om, Det känns lite mögligt, säger han.

– Det känns så gammalmodigt på något vis att gå efter traditioner som de har hävdat. Nu hade man chansen att göra en förändring. Det är lite som Gunilla Lindberg gick ut lite kaxigt och sa att vill ni ha något nytt så ska nu rösta på Sverige. Så känner jag också. Jag trodde att det skulle hända något mer inom IOK. Det är ju inte IOK som röstar utan kandidaterna. Det lever lite kvar i det gamla. Jag litar inte riktigt på systemet. Jag tror inte att man röstar för idrotten. Det är nog mycket handskakningar som styr.

Det är första gången Milano står som värd för vinter-OS. Cortina d'Ampezzo stod som värd 1956. 


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.