Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Jerebko stoppas från svenska landslaget

Basketstjärnan droppas från sponsorn efter nya kontraktet
Jonas Jerebko.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Jonas Jerebko stoppas från spel i det svenska landslaget - på obestämd tid.

Detta efter hans beslut att skriva på för den ryska klubben CSKA Moskva.

 – Vi är inte ett förbund som brännmärker folk för all framtid, men i det här fallet har vi fått förmedla till Jonas att vi tycker att det här är fel, säger Fredrik Joulamo generalsekreterare i Svenska Basketbollförbundet.

Efter att ha varit klubblös i över ett år valde Sveriges störste basketspelare, Jonas Jerebko, att skriva på för CSKA Moskva. 

Den tidigare NBA-spelaren valde att flytta till Ryssland mitt under brinnande krig.

Ett beslut som har kostat honom.

Sponsorn Nocco har brutit avtalet de hade med Jerebko, med anledning av basketstjärnans beslut att spela i Ryssland. 

Och nu stoppas han från spel i det svenska landslaget. En enig styrelse har tagit beslutet då Jerebkos val att skriva på för CSKA Moskva strider med basketförbundets värderingar och ställningstagande i frågan om Ryssland. 

”Vi har tyvärr tvingats konstaterat att det inte finns några förutsättningar för Jonas Jerebko att representera ett svenskt basketlandslag.”, skriver Susanne Jidesten, Svenska Basketbollförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Finns ingen tidsgräns för beslutet

Fredrik Joulamo, generalsekreterare på förbundet pratade med Jonas Jerebko under onsdagen. Ett samtal som lade grunden till styrelsens beslut. 

– Det har handlat om att få till stånd en dialog med Jonas som vi har en mänsklig relation till för att få hans bevekelsegrund till att han har fattat det här beslutet. Vi har bara fått andrahandsuppgifter, och därför var det viktigt att höra hur han ser på det och varför han fattar beslutet, säger Joulamo och fortsätter:

– Hela vår organisation och de som varit med och fattat beslutet, det finns inga tveksamheter, det handlar inte om att väga för- och nackdelar, utan för oss har det handlat om att vi har varit väldigt tydliga i vårt ställningstagande mot Ryssland i deras invasionskrig mot Ukraina, det är inget vi kompromissar med. 

– Då blir beslutet tyvärr enklare att ta för det är otroligt tragiskt att vi behöver fatta det här. 

Hur reagerade Jonas Jerebko på beslutet?

– Jag kommenterar inte Jonas reaktion eller vad som föregick i samtalet mellan oss. Men det var en bra möjlighet för honom att få förklara hur han har tänkt och för mig att förklara hur vi har tänkt och vilka konsekvenser det kan få.

Hur länge gäller beslutet att stoppa Jerebko från landslaget?
– Det är inte kopplat till Jonas kontraktslängd, det är kopplat till att våra värderingar skiljer sig åt på den här punkten i vad som vi anser vara representativt för svenska landslaget. Så det finns ingen tidsgräns för detta, det här är ett konstaterande att Jonas beslut att spela i Moskva står i strid med våra värderingar. 

Beslutet kan komma att omvärderas i framtiden enligt Fredrik Joulamo.

– Vi har i andra sammanhang uttalat olika typer av ställningstagande och alltid sagt att vi är ett förbund som står upp för våra värderingar, samtidigt är vi ett förbund som inte brännmärker folk för all framtid. Men i det här fallet har vi fått förmedla till Jonas att vi tycker att det här är fel och att du borde göra så här. Tyvärr inte innan kontraktsläge. 

Valde Ryssland – för att komma i form till landslaget

Nick Rajacic, före detta elitspelare i Borås Basket som numera är basketexpert hos SVT, har pratat med Jonas Jerebko om klubbvalet.

Rajacic berättar i podcasten Bänkvärmarna att Jerebkos motivering är att han vill komma i form till VM-kvalet.

– När han var klubblös inför landskamperna mot Kroatien och tränade själv trodde han att det skulle lösa sig genom att träna på egen hand. Sedan kom matcherna och det gick inte bra, han förstod själv att han kan mycket bättre och han märkte att han var ur form och att han behöver spela.

Förra året gjorde Jerebko comeback i landslaget, efter att inte ha representerat dem sedan 2013. Han har gjort 43 matcher och har ett poängsnitt på 14,5.

”Övertygad om att han sett en problematik”

Fredrik Joulamo, generalsekreterare på förbundet hade en dialog med Jerebko efter den förra landslagssamlingen. 

– Vi hade en dialog i februari om att det vore bra för alla om han hittade en klubb att spela i i februari fram till sommaren, men då tyckte vi han var väldigt tydlig med att han aldrig skulle spela i Ryssland av andra orsaker också, han var väldigt bestämd med det, upplevde jag då.

Förbundet fick ingen information av Jerebkos klubbval innan kontraktet var påskrivet med CSKA Moskva.

– Jag hade gärna sett att Jonas hade hört av sig innan och frågat hur vi skulle se på det här, för jag är helt övertygad om att han också har sett att det finns en problematik att skriva på för CSKA Moskva under ett invasionskrig mot Ukraina, säger Fredrik Joulamo.