Stortalangen säkrar svensk EM-medalj

Truls Möregårdh efter segern
Foto: SVT
Truls Möregårdh
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sverige har säkrat medalj i lag-EM.

17-årige talangen Truls Möregårdh klev in från avbytarbänken och skickade laget vidare till semifinal.

– Det var detta man drömde om som liten kille, säger Möregårdh till Svenska bordtennisförbundets hemsida.

Sverige gick obesegrade genom gruppspelet i lag-EM efter vinster mot Rumänien och Ungern. I fredagens kvartsfinal mot England tog svenskarna kommandot direkt.

Jon Persson slog Liam Pitchford i tre raka set (11-6, 11-7, 13-11) innan VM-tvåan från i fjol Mattias Falck besegrade Paul Drinkhall med 3-1 i set (11-2, 7-11, 11-7, 11-2).

Då klev 17-årige talangen Truls Möregårdh in i handlingen. Han fick sitta på bänken i den sista gruppspelsmatchen mot Rumänien men i kvartsfinalen tog han plats i laget. Sverigetvåan Kristian Karlsson, rankad 23 i världen, fick ge sin plats i Möregårdh.

Det tackade tonåringen för på bästa sätt. Möregårdh förlorade visserligen första set men sedan var det inget snack om saken. Eslöv-spelaren vann tre raka set och skickade Sverige till EM-semifinal.

– Vad skönt det är att se. Han ser väldigt cool ut och gör rätt saker, säger SVT:s expert David Gustafsson.

”Alla spelare har hög kvalitet”

Senaste gången Sverige tog guld i lag-EM var 2002. Då var Truls Möregårdh bara några månader gammal.

- Jag inledde lite nervöst men sen kom jag in i det och då var det inga större problem. Det är kul att få vara med och spela dessa matcher som ger medaljer. Det var detta man drömde om som liten kille, säger Möregårdh till Svenska bordtennisförbundets hemsida.

I lördagens semifinal väntar Österrike eller Portugal. Eftersom ingen bronsmatch spelas i lagmästerskapet är Sverige garanterade minst bronsmedalj.

- Vi gör en kanonmatch och levererar varenda match. Det är jäkligt skönt. Matchen mot Ungern var tuff men sen har vi briljerat. Det är jäkligt bra och jag är otroligt nöjd, säger förbundskapten Peter Blomquist till förbundet.

Så sent som i fjol tog Sverige brons i lag-VM på hemmaplan i Halmstad. I lag-EM i Nantes är man seedade som tvåa.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.