Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Största skandalen som världen sett”

Expressens reporter Sebastian Mattsson ger bakgrunden till måndagens besked från antidopingbyrån Wada.
Ryska länghopperskan Darya Klishina tävlade som ”neutral idrottare” på friidrotts-VM i London och tog då silver.Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pavel Datsyuk med lagkamrater i OAR, Olympic Athletes from Russia, under OS i Pyeongchang och tog då guldet.Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Alexander Legkov tog guld på herrarnas femmil på OS i Sotji. Ett guld han blev av med och sedan fick han tillbaka.Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland stoppas från flera stora mästerskap, som OS 2020 och OS 2022, de närmaste fyra åren av antidopingbyrån Wadas styrelse.

Däremot stoppas Ryssland inte från fotbolls-EM nästa sommar.

Och frågan är hur hårt straffet egentligen är med tanke på att ryska idrottare kommer fortsätta kunna tävla under neutral flagg.

– Man skulle kunna tro att både IOK och världens antidopingbyrå stod på de rena utövarnas sida. Men återigen får vi se att det är pengar, makt och positioner som styr, säger Wadas vicepresident Linda Hofstad Helleland till NRK.

Det har varit ett mörkt decennium för rysk idrott med mängder av dopingskandaler.

Nu kommer nästa tunga bakslag.

Antidopingbyrån Wada beslutade i dag att stänga av Ryssland fyra år från OS och andra större mästerskap.

Därmed får nationen inte delta i OS 2020 i Tokyo och OS 2022 i Beijing.

Dessutom ska Ryssland inte heller få arrangera stora internationella tävlingar.

Wadas president Craig Reedle kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:

– Ryssland erbjöds alla möjligheter att få ordning på sitt och komma tillbaka till den globala antidoping-församlingen, för idrottarnas och sportens integritets skull, men valde i stället att fortsätta med sitt bedrägeri och förnekelse. Som ett resultat av det har Wadas exekutivkommitté svarat på starkast möjliga sätt, samtidigt som vi försvarar rättigheterna för de ryska idrottare som kan bevisa att de inte var involverade.

Manipulerade tester

Bakgrunden är att Wada 2018 inledde en omfattande utredning av tester knutna till dopinglaboratoriet i Moskva.

Över 2000 tester blev enligt NRK analyserade och enligt den oberoende kommitté som Wada tillsatte har en stor del av dessa tester varit manipulerade.

I McLaren-rapporten som släpptes 2015 slogs det fast att det pågått en omfattande rysk dopning inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Inom sporter som friidrott och längdskidor har åtskilliga ryska idrottare stoppats från att tävla i mästerskap under 2010-talet, och de som tävlat har gjort det under neutral flagg.

Den möjligheten kommer att finnas även framöver om den aktive kan bevisa att han eller hon inte har haft någon koppling till doping.

”Största idrottsskandal”

Dessutom kommer ryska utövare fortsätta få tävla i exempelvis världscupen i skidor.

– Det här betyder att vi fortfarande kan få uppleva flera hundra ryska utövare både i Tokyo (OS 2020) och Beijing (OS 2022). Det är inget straff som svider på något sätt. Ryssland har fortfarande inte bett om ursäkt, säger Wadas vicepresident Linda Hofstad Helleland, och fortsätter:

– Det visar att det är ett Wada som styrs av IOK, ett Wada som inte är oberoende. Man skulle kunna tro att både IOK och världens antidopingbyrå stod på de rena utövarnas sida. Men återigen får vi se att det är pengar, makt och positioner som styr.

– Jag tror att det här är den största idrottsskandal som världen någonsin har sett.

Ryske längdtränaren Markus Cramer:

– Jag hoppas att Fis (internationella skidförbundet) agerar så fort som möjligt, så att vi inte hamnar i samma situation som förra gången. Då var våra åkare avstängda under utredning alldeles för länge. Det här måste kunna vara en snabb process, så att vi vet vad som gäller.

Berör inte fotbolls-EM

Wadas dom på måndagen kommer med stor sannolikhet att överklagas till idrottens skiljedomstol, CAS.

– Rusada (ryska antidopingbyrån) måste uttrycka sitt missnöje med dessa sanktioner. Det är det tuffaste beslut som Wada har fattat. Och det är helt fel, ingen har lyssnat på våra argument, säger Dimitrij Svisjtjev, ledamot i ryska duman till den ryska nyhetsbyrån TASS.

Rusada-chefen Margarita Pakhnotskaya:

– Beslutet från Wada var väntat. Likaså att beslutet fattades enhälligt. Det finns ingen i den där kommittén som uttryckt en enda argument i vår favör.

Enligt NRK berör Wada-beslutet inte fotbolls-EM nästa sommar dit Ryssland är kvalificerade och även är en av tolv värdnationer.

”En tydlig story att här försökte man fiffla”

Arne Ljungqvist, som jobbat många år för Wada, gästade Expressens ”Studio Sydkorea” under OS i Pyeongchang i februari 2018. Han berättade då hur jakten på fuskarna går till.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.