Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fransson förnekar – tror på ett sabotage

Jenny Fransson har testat positivt för en anabol steroid.
Jenny Fransson har åkt fast i ett dopingtest.
Foto: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges Jenny Fransson och Sofia Mattsson jublar med sina bronsmedaljer i brottning den 18 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO/GOLOVANOV + KIVRIN / IMAGO/GOLOVANOV + KIVRIN IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Den svenska brottarstjärnan Jenny Fransson har åkt fast i ett dopingtest. 

Fransson, ett medaljhopp inför OS i Tokyo, har testat positivt för en anabol steroid, skriver Dagens Nyheter.  

I väntan på analys av B-provet tas brottaren bort från den svenska OS-truppen. 

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, säger Jenny Fransson till DN

– Det finns en del indicier som kan tyda på att det är ett misstag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. 

Jenny Fransson ska ha testats positivt för den otillåtna anabola stereoiden metyltestosteron, rapporterar Dagens Nyheter. 

Brottarstjärnan reste under måndagen upp till Stockholm och fick beskedet av företrädare för Svensk antidoping.

– Hela Jennys värld har rasat samman, säger Svenska brottningsförbundets pressansvarige Zakarias Tallroth till DN.

Under måndagen har förbundsledningen suttit i krismöte och nu ska händelsen utredas, där en analys av B-provet väntar. 

Förklaringen: ”Någon gjort det här mot mig”

Jenny Fransson har valt att uttala sig i en intervju med Dagens Nyheter. Fransson tror att någon medvetet planterat den förbjudna substansen i någonting hon ätit eller druckit. 

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger Fransson till DN. 

Brottarstjärnan menar att hon inte kan ha fått i sig substansen genom kosttillskott eller den proteindryck hon gör reklam för. 

– Just nu känner jag mig mest maktlös. Det känns också så orättvist. Det är väldigt små mängder jag fått i mig och dessutom omedvetet, men jag kommer förmodligen ändå att straffas hårt, säger Fransson. 

Svenskan menar att hon ”kommer bli hängd” eftersom hon själv tagit tydligt avstånd från doping. 

– Jag vet att jag hela tiden kommer att få försvara mig. Samtidigt vet jag att jag inte gjort det här och därför ska jag inte bli straffad hela livet. Nej, det känns inte alls bra. 

”Tänker inte påstå att hon ljuger”

Jenny Fransson skulle ha tävlat under SM i Limhamn i helgen men tackade nej på grund av sjukdom. 

Brottningsförbundets pressansvarige Zackarias Tallroth kommenterar vidare för SportExpressen: 

– Hon testades den 9 januari i sitt hem. Testresultatet kom i torsdags. Det kom som en blixt från klar himmel. Efter det har vi försökt få en klarhet i allt som har hänt. Men också försöka finnas som stöd för Jenny när hon är mitt i en pågående utredning. När en sån här sak läcker ut blir det väldigt massivt och en väldigt tung belastning för en människa att hantera.

– Men sen är detta av yttersta allvarliga art för oss som idrott. Ur det perspektivet ser vi också väldigt allvarligt på det. Vi vill driva en ren idrott och man ska tävla på lika villkor.

Det pratas om misstagsdopning. Substansen som hon testats positivt för är en anabol steroid. Hur lyder hennes förklaring? 

– Ja, det vi har fått veta om substansen är att den införs oralt, vilket betyder att man skulle få i sig den via mat eller dryck. Vi också att det är en väldigt liten mängd som syns på testet. Hon har också beskrivit med egna ord till DN (Dagens Nyheter, reds. anm.), om hur hon ser på det hela.

– Jenny säger själv att hon inte har en aning. Just nu tittar man på alla möjliga scenarion. Vi har också ett b-prov att vänta på.

Köper ni hennes förklaring? 

– Jenny Fransson har alltid varit en superprofessionell atlet, vi tänker inte påstå att hon ljuger för oss. Samtidigt förstår vi också hur antidopingreglementet fungerar, där man har ett ansvar som atlet för vad man stoppar i sig.

Är hon avstängd av er? 

– Hon är avstängd under utredning av dopingkommissionen och därför inte med på EM.

Vad säger Jenny själv? 

– Självklart mår hon väldigt psykiskt dåligt. Att vara brottare är hela hennes liv. Det är klart det är något av det tyngsta hon varit med om, säger Tallroth. 

Försvinner från OS-truppen

I väntan på analysen av B-provet tas Jenny Fransson bort från OS-truppen till Tokyo i sommar.

- Det är oerhört tråkigt att ett misstag får så stora konsekvenser. Om B-provet visar samma sak som A-provet kommer Jenny inte ha möjlighet att tävla för Sverige under OS i Tokyo. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag, sa SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande redan innan Fransson kommit med sin förklaring. 

– Det är en väldigt liten dos av den här substansen, i och för sig mycket allvarliga substansen, vilket tyder på att man kan ha fått i sig det via något tillfälle, sannolikt genom munnen, vilket styrker tesen att det skulle kunna vara misstagsdoping, utvecklar Reinebo för SportExpressen. 

– Det finns också en del indicier som kan tyda på att det är ett misstag. Det är möjligen förmildrande, men misstagsdoping är också ett allvarligt brott och kommer att ge en påföljd. 

Hur kan du vara säker på att det är ett misstag? 

– Vi är inte alls säkra, vi bollar upp det som ett alternativ och det är det alternativet hon lyfter fram. Vi väljer just nu och hoppas och tror att Jennys historia är den riktiga. 

– Den bilden Jenny har givit går på misstagslinjen och dosen av substansen tyder på att det skulle kunna vara det. I det här läget väljer vi att tro och hoppas på den möjligheten. 

Förstår du om vissa reagerar på att ni direkt tar utövarens sida? 

– Jag tycker inte att vi tar atletens sida på det viset. Vi vill hitta en balans i det vi säger i dag. En dopingförseelse är alltid allvarlig, och ger B-provet samma som A-provet kommer det att bli en påföljd. Sedan om orsaken till dopingen är den ena eller den andra behöver man väga in när man uttalar sig och det kommer vägas in i en påföljd. Därför behöver vi balansera våra åsikter och det vi säger.

– Den bilden vi får av substansen – som i och för sig är en väldigt allvarlig substans – ihop med hennes historia tyder på att det är misstagsdopning.

Tog historisk OS-medalj

Jenny Fransson blev 2016 den första svenska kvinnliga brottaren att ta en OS-medalj när hon bärgade bronset i 68-kiloklassen.

– Jag är så stolt över mig själv, sa svenskan då.

Hon har dessutom tagit ett VM-guld och ett EM-guld. I fjol tog Fransson VM-silver i Nur-Sultan och EM-brons i Bukarest. Brottaren ligger tvåa på världsrankingen och ses som ett av Sveriges främsta medaljhopp under OS i Tokyo i sommar.

TV: Peter Reinebo, SOK: ”Jag blir bestört”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.