Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tror på nytt guld: ”Ska mycket till”

Nils van der Poel fick till en bra öppning på VM i Norge.
Foto: Viaplay
Nils van der Poel.
Foto: Viaplay

HAMAR. Nils van der Poel inledde allround-VM i Norge på ett mycket fint sätt.

Detta då han under lördagens lopp över 500 meter slog nytt personligt rekord.

– Hela min karriär har varit en sådan bra saga att det inte skulle förvåna mig om det blir guld här med, säger Nils van der Poel efter loppet. 

Den dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel gör i detta nu sitt sista mästerskap på elitnivå, i alla fall för den här gången.

Detta då han under lördagen inledde tävlandet på allround-VM i Norge med loppet över 500 meter.

Väl där fick van der Poel göra åka jämsides med amerikanen Casey Dawson på en av de kortare distanser som långt ifrån är hans favoritdistans.

Väl där hamnade van der Poel tidigt på efterkälken men stod upp bra.

När han väl kom i mål var det tre tiondelar efter Dawson men på tiden 37.33. Därmed slog van der Poel sitt eget personliga rekord med över en halv sekund från det tidigare personliga rekordet på 37.87 på samma distans. 

– Jag hade hoppats att det i den bästa av världar skulle gå så här snabbt, säger Nils van der Poel efter loppet. 

– Det här var väldigt kul. 

Ligger bra till i totalen

Framgången i första loppet betyder att han är 8,9 sekunder efter nederländernas Patrick Roest efter det första av helgens fyra lopp.

– Jag tror det finns mycket att åka för nu på 5000 meter, säger han inför dagens andra lopp.

– Nio sekunder är svårt att ta in på 5000 meter, men förhoppningsvis kan jag ta in några, säger han. 

Han var nöjd med sitt lopp. 500 meter är inte han specialgren.

– Jag kommer ihop väldigt bra, säger han. Jag är inte så bra på att kontrollera de här höga farterna. Men jag får ändå...  jag missar andra ingången där jag får två skär som inte är så mycket kraft i och som mest blir att tajma ingången, men jag tror att det kanske inte gör supermycket för jag får en helt okej sista kurva där jag ändå kan trycka hela kurvan. Det kanske beror på att jag sätter upp den väldigt bra, men sedan kommer jag ihop, jag lyckas få en aerodynamisk åkställning så även om jag inte kan åka tekniskt superbra så lyckas jag ändå liksom behålla maxfarten hyfsat när jag väl har den, säger han. 

Tränaren: ”Nu är det game”

Den tidigare skridskostjärnan Tomas Gustafson var imponerad.

– Mycket snyggt jobbat. Han kan knappt tro det. Där satt den Nils. Det var en snygg öppning och nu blir det åka av på 5000 meter, sade Tomas Gustafson i Viaplay.

Efter loppet åkte en till synes mycket nöjd van der Poel bland annat och gjorde high-five med sin tränare Johan Röjler och applåderade publiken i Hamar Olympic Hall.

– Nu är det game, säger Johan Röjler.

Därefter åkte van der Poel också distansen 5000 meter, på vilken han innehar världsrekordet och tog OS-guld i februari. Väl där var han snabbast i hela fältet med över tre sekunders marginal till tvåan efter att ha åkt på 6.12:45.

Det innebär att han ligger tvåa i totalen, 1.61 efter Patrick Roest från Nederländerna.

– Det är bättre än jag på förhand hade förväntat mig. Om man ser 5000 på OS och de 500 meterlopp vi gjort i samma tävlingar så är det ett mindre gap nu än vad jag hade trott på förhand. Sedan vill mycket ha mer, säger Nils van der Poel. 

Guldvittring?
– Det fick jag redan efter 500. Men det ska mycket till då. Men hela min karriär har varit en sådan bra saga att det inte skulle förvåna mig om det blir guld här med. Men det tror jag verkligen inte för det är lite för tufft att göra ett så bra 1500 som krävs då.

I morgon avgörs tävlingarna med 1500 meter och 10 000 meter.

Nils van der Poels hårda kritik mot IOK