Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Regeringen höjer maxgränsen

Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Regeringen går idrotten till mötes och tillåter publik på arenorna igen.

Men det blir inte 500 åskådare, som var det tidigare förslaget. Nu sätts gränsen vid 300 personer i publiken. Men det blir inga ståplatsklackar - alla måste sitta ner.

– De ser att vi är redo och vill ta ansvar, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand. 

– Det här är efterlängtat hos oss. säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist. 

Beskedet öppnar för publik på arenorna igen, men det blir ett lägre antal åskådare än vad regeringen tidigare aviserat.

I slutet av september föreslog regeringen en ökning från 50 till 500 personer på idrottsläktarna den 15 oktober. Men en vecka innan det skulle träda i kraft drogs förslaget tillbaka på grund av smittoläget i landet.

Nu släpps det in publik - men alltså bara 300 åskådare.

Alla åskådare måste sitta ner och de nya reglerna börjar gälla 1 november.

Åskådarna måste få en bestämd sittplats och hålla avstånd till andra.

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Kan sänka gränsen igen

Statsministern är tydlig med att idrottsrörelsen måste hålla sig till reglerna, så att smittspridningen inte ökar.

– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven.

Dessutom kommer lokala myndigheter att kunna stoppa publik på arenorna och vid arrangemang där bedömningen görs att faran för smittspridning är stor.

Det var den 11 mars som regeringen förbjöd politik på arenorna på grund av risken för smittspridning.

Coronaläget har skapat en stor kris inom svensk idrott eftersom de flesta klubbar och arrangörer är beroende av publikintäkter för att klara sin ekonomi. 

SHL:s vd Jenny Silfverstrand välkomnar beslutet från regeringen som gör att lagen får ta in 300 åskådare.

– 300 är bättre än 50 och jag tycker att de säger det själva. De ser att vi är redo och vill ta ansvar. Det känns bra att vi får börja visa det också.

Silverstrand ser beslutet som en mellannivå som kan leda till att mer publik släpps in längre fram.

– Jag hoppas också att det arbete vi gör nu när vi får den här möjligheten också kan visa att vi kan ta in en större publik längre fram. För det klarar vi, säger hon.

TT: Ni har tidigare sagt att det inte spelar någon roll ekonomiskt ens om ni får ta in 500?

– Så är det, ur ett ekonomiskt perspektiv är det att vi kanske kan möta några av alla som har köpt säsongskort. Det är viktigt att få in dem. 

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen:

– Svarar vi upp mot det här kommer även nästa steg kunna diskuteras. För oss har det varit viktigt att gå från ett nolläge där ingenting går att diskutera till ett läge där vi nu kan visa att vi kan börja med 300. Det är naturligtvis ingen slutlösning, men det är ett första steg och det är viktigt. Nu är vi i gång. Det här är efterlängtat hos oss.

Lokala regler

Flera inom idrottsrörelsen har riktat kritik mot publikbegränsningen och ansett det vara för stelbent. Folkhälsomyndigheten har bland annat riktat in sig på trängseln i kollektivtrafiken på väg till matcherna som ett argument för restriktionerna.

Men företrädare för idrotten har beskrivit det som ett storstadsfenomen och krävt lokala restriktioner.

Svensk Elitfotboll har dessutom presenterat ett eget förslag på hur många åskådare som skulle kunna tas in de på de olika arenorna, baserat på hur publiken skulle kunna tas in i olika sektioner.

Sedan en tid tillbaka har flera klubbar experimenterat med att släppa in 50 personer på läktarna - för att hålla sig inom ramen för lagen om allmänna sammankomster.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.