På en presskonferens i Stockholm meddelade Amanda Lind i dag att regeringen tagit fram ett förslag om undantag för idrottsarrangemang med sittande publik, som kan möjliggöra upp till 500 åskådare. Två personer som är i samma sällskap kan sitta bredvid varandra, annars gäller en meters mellanrum.
Den 8 oktober kan den nya regeln klubbas igenom och den börjar då gälla den 15 oktober.
– Det kommer betyda mycket för många föreningars ekonomi. Många föräldrar som kommer att kunna följa sina barn som idrottar. Men det kommer också höja känslan för de som spelar match, säger Lind när SportExpressen träffar henne efter presskonferensen.
Svaret från fotbollen
Beskedet togs emot med glädje av stora delar av idrottsrörelsen.
– Det är ett glädjande besked och ett steg i rätt riktning. Det är ett stort framsteg för många idrottsföreningar där betyder denna förändring mycket. För viss elitidrott innebär det fortsatta utmaningar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Det handlar framför allt om de stora publiksporterna fotboll och ishockey.
Mats Engquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll (SEF), är positiv till beskedet från Amanda Lind. Men vill samtidigt ha mer.
– Att 500-gränsen dyker upp är positivt och ett första steg. Det är första gången på flera månader som vi får en positiv signal trots att vi arbetat hårt för det. Det tycker jag att man får välja att fokusera på om det här nu öppnar upp för oss att börja arbeta mot en normalisering, säger Engquist.
– Vi tror ju att vi kan hantera större evenemang och fler människor än 500 på ett säkert sätt så att den här principen man upprepar hela tiden att det ska vara lika för alla den har vi lite svårt att förstå. Det handlar inte om en rättvisefråga utan handlar om att det faktiskt är skillnader på en källarlokal och Friends arena till exempel. Det vore klokare att man hade regler utifrån att man kan leva upp till smittskyddsmyndighetens krav.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén håller med. De har redan tagit fram en handlingsplan för hur de på ett säkert sätt ska kunna ta in 5 5000 åskådare på sin arena.
– Vi hade gärna sett att vi kunnat öppna upp för fler och anser att vi hade kunnat klara av 5 500 men det är olyckligt att man inte tar hänsyn till lokala förutsättningar, säger Carlnén.
Hockeychefens förslag
Michael Marchal, som är vd för SHL, skulle vilja se en procentbaserad höjning framöver så att större arenor kan ta in fler åskådare.
– Vi befinner oss i en pågående pandemi och har oerhörd respekt för frågans komplexitet. Dock anser vi att dagens besked inte utgår från elitligornas kapacitet att bedriva trygga evenemang. En procentbaserad höjning skulle medföra att både den lilla och den stora aktören kan bedriva trygga evenemang utifrån respektive förutsättningar, säger Marchal.
Amanda Lind är optimistisk kring möjligheterna att tillåta fler åskådare på stora arenor framöver.
– Att tillåta 500 personer anser Folkhälsomyndigheten (FHM) vara en rimlig begränsning just nu. Vi vet att fotbollen och hockey har planer, jättebra. Sen ber vi FHM att återkomma om det finns möjlighet att fatta nya beslut i framtiden, säger Lind.
Det är framför allt stora klubbar med stora arenor som vill ha in fler åskådare – Malmö FF har till exempel lagt fram en handlingsplan. Har ni tittat på olika handlingsplaner?
– Jag har tittat på olika protokoll och handlingsplaner. På stora arenor finns chans för sektionering och så vidare. 500 är ett rimligt första steg, men nu ger vi FHM i uppdrag att specifikt titta på om det går att ändra framöver.
– Fotbollen och hockey har behov att ta emot publik. Men detta är ett rimligt första steg.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén tycker att beslutet i grunden är positivt.
– Det är jättebra att vi får en inriktning och möjlighet att öppna delar av vår verksamhet. Det här är ett första steget mot en normalisering. Sen vet vi inte om det dröjer månader eller år innan vi helt kan fylla Stadion, förutsättningarna kan hela tiden ändras.
–Men känslan är också tudelad. Vi hade gärna sett att vi kunnat öppna upp för fler och anser att vi hade kunnat klara av 5500. Det är olyckligt att man inte tar hänsyn till lokala förutsättningar.