Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska mästare för andra året i rad

Villa Lidköping var storfavoriter till SM-titeln.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Villa Lidköping fick guldfira.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Villa Lidköping höll för det stora favorittrycket. 

Trots bristande kvalitet på isen kunde de defilera hem SM-titeln.

– Den är ospelbar, det går inte att föra bollen framåt, men det är inställningsmässigt som är det viktiga här i dag, säger tränare Andreas Ingemarsson. 

Villa Lidköping har dominerat serien men i finalen väntade det enda laget de förlorat mot den här säsongen - AIK - en historisk gigant inom svensk dambandy som efter tre års väntan tagit sig till final igen. Matchen inledes trevande men skulle komma att hetta till. 

Det var storfavoriterna som tog greppet om spelet. Det behövdes knappt tio minuter innan de ordnat en straff som Sanna Gustafsson förvaltade på bästa sätt. 

Sedan blev Villa från Lidköping svårfångat. 

Tilda Ström förvaltade efterspelet på en hörna och satte 2-0. I halvid rädda Ellen Ahrnberg AIK kvar i matchen efter att ha stoppat Villa från ännu ett mål på straff. I andra halvlek hade dock Ahrnberg inte marginalerna på sin sida och tappade in både 3-0 och 4-0. Målskyttarna var Matilda Svenler och Julia Wallgren. 

”Svåra förhållanden” 

Tidigt i matchen fanns det dock annat att prata om än själva spelet, det var isen som stal uppmärksamheten. Solen som förgyllde förmiddagen för åskådarna på läktaren orsakade stora problem. En mindre sjö blottade sig längs ena långsidan och den mjuka isen gjorde att spelarna frekvent ramlade. 

– Det här är svåra förhållanden för spelarna, det ser knappt ut som det kan åka, men det beror alltså på isen, säger Chris Härenstam i SVT:s sändning. 

AIK-bänken manade på sina spelare att fortsätta pressa högt men hade förtvivlat svårt att skapa chanserna som skulle krävas för att ta ikapp avståndet. Matchen slutade med storseger för Villa Lidköping som nu kan titulera sig svenska mästare för andra året i rad. 

Målskytten Sanna Gustafsson var givetvis överlycklig tillsammans med sina lagkamrater. 

– 4-0. Det trodde man inte när man vaknade imorse, att vi skulle nolla AIK i en final. 

Att darra för favoritskapet var inte aktuellt i dag. 

– Vi har vetat att alla lag vill förstöra för oss och slå oss. Vi har varit förbereda på det och haft olika matchscenarion. Vi har jobbat stenhårt, nästan ännu hårdare den här säsongen. 

”Hade olika scenarion” 

Villa Lidköping ställde snabbt om taktiken och började skicka långbollar för att överlista den svårmanövrerade isen. 

– Vi hade olika scenarion för om isen skulle vara så här, vi hade kollat vädret innan och det har varit så här innan när finalen legat så tidigt. Vi lyckades med vårt spel, säger Julia Wallgren som stod för fjärde målet. 

Hur är det att spela när det är så här? 

– Det var nästan omöjligt. Man sjönk ned i isen. Det var väldigt svårspelat men vi lyfte väldigt mycket och har fantastiska forwardars i fram som plockar ned de också.  

Andreas Ingemarsson, tränare i Villa Lidköping var stolt över sitt lag. 

– Sättet vi vinner på bevisar vilken kemi och trygghet vi har i gruppen, att vi inte störs av någonting, säger tränaren och beskriver de svåra förutsättningarna som blev på grund av isen. 

–Den är ospelbar, det går inte att föra bollen framåt, men det är inställningsmässigt som är det viktiga här i dag. När vi vinner på sättet, det blir nästan ännu skönare också.

”Ska inte skylla på något”

AIK:s Linnéa Larsson var besviken men samlad efter förlusten. 

– Det är skittråkigt och svårt att beskriva känslan just nu efter att ha förlorat en SM-final. Det är väldigt jobbigt. 

Hur påverkade dagens förutsättningar ert spel? 

– Vi ska inte skylla på att vi förlorade på grund av förutsättningar. Det var samma för oss och samma för Villa. Sen är det absolut en passning till förbundet om man verkligen ska spela en SM-final i mitten på mars mitt på dagen. Det går inte. Det är inte kul för oss och inte för publiken heller.

Nu väntar återhämtning och så småningom ska hoppet byggas upp inför en ny säsong. 

– Man får tänka bort lite och komma igen sen. Överlag tycker jag att vi ska vara stolta att vi tog oss hit och hur vi utfört den här säsongen. 

Herrarnas final mellan Villa Lidköping och Edsbyn spelas senare under lördagen och får på grund av isens status skjutas upp från klockan 16.30 till 16.45.