Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får lämna intervjun – efter vännernas rop

Tuomas Määttä intervjuas i SVT – en intervju som han snabbt lämnadeFoto: SVT
”Han ville verkligen vara med på lagbilden och det kan man ju förstå, sa SVT:s AnnaMaria Fredholm och skrattadeFoto: SVT
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Edsbyn är svenska mästare i bandy. 

De tog sitt 12:e SM-guld genom tiderna efter en uppvisning mot Villa/Lidköping där Mattias Hammarström gjorde ett hattrick i 5-1-segern. 

– Vi gör mål när det behövs. Defensivt har vi varit överlägsna hela säsongen, säger storstjärnan Tuomas Määttä efter matchen.

Förra säsongen jagade Edsbyn sitt tredje raka SM-guld när deras resa tog slut i semifinalen. Mot vem? Jo, just Villa/Lidköping. 

Villa vann i tre raka matcher innan de besegrade Västerås med 8-4 i finalen. Så här på Studenternas fanns det chans till revansch - och SM-guld - för Edsbyn. 

Det var en chans de tog på bästa sätt. 

Jonas Edling, som gjort mål i så många finaler att familjen Hedenhös minns hans första, satte 1-0 till Edsbyn efter en dryg kvart. 

Därefter rann det bara på. 

Hammarström blev matchhjälte när Edsbyn vann SM-guld

2-0 kom efter en straff från Mattias Hammarströms klubba och bara en kort stund senare satte samme Hammarström 3-0. I början av andra halvlek satte Edsbyns finländska storstjärna Tuomas Määttä 4-0 och det mörknade inte bara över den uppländska kvällshimlen, utan även över Villa/Lidköpings gulddröm. 

Villa reducerade på hörna, men kom aldrig närmare än så. Hammarström dödade matchen med sitt hattrickmål drygt tio minuter från slutet. 

– Det var väldigt speciellt att spela när det brukar vara 15 000 eller 20 000 personer här. Men det betyder lika mycket för oss, säger han till SVT. 

SM-guldet är Edsbyns 12:e totalt, vilket gör att de går upp jämsides med IFK Uppsala som näst bäst genom tiderna. Västerås är alltjämt långt före med 20 SM-guld genom tiderna. 

Oväntade bilderna i SVT: ”Kan inte komma!”

Tuomas Määttä satte ett drömmål till 4-0 och höll på att missa att vara med på lagbilden efter finalen, då han intervjuades av SVT. Vännerna skrek till honom att åka över till dem. 

– Jag kan inte komma!, skriker Määttä. 

SVT: Känner du dig ensam?

– Jo, lite ensam känner man sig allt. 

Kort därefter lät SVT honom åka till lagkamraterna och efter matchen var det en samlad Määttä som pratade med SportExpressen.

– Jag tycker vi är effektiva och gör mål när det behövs. Defensivt har vi varit överlägsna hela säsongen och det har vi med oss, att vi känner oss trygga, säger Määttä.

Storstjärnan utan kontrakt

Tuomas Määttä tycker att Edsbyn är värdiga SM-guldvinnare.

– Vi är bäst och vinner serien, svenska cupen och SM-guld. Jag tycker att vi känns som ett hyfsat bra lag.

Du anses av många vara världens bäste bandyspelare och ditt kontrakt går ut nu. Har du funderat något på det?

– Jag har inte tänkt på något och ska inte tänka på det nu heller. Vi ska fira klart och ta det när jag orkar koncentrera mig på det och tänka på framtiden.

Du har ingen tid när du vill bestämma dig?

– Nej, jag bestämmer mig när jag känner att jag är nöjd med mitt val. Jag får kolla alla alternativ som finns.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.