Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland stoppas från vinter-OS i Sydkorea

Alexander Legkov firar segern på femmilen i Sotji.
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Ryssland stoppas från att tävla i OS i Sydkorea.

Ryska idrottare som anses vara rena kan dock få dispens att tävla - men under neutral flagg, meddelar IOK

Därtill bötfälls den ryska olympiska kommittén med 126 miljoner kronor.

– Jag känner mig väldigt ledsen för alla rena för alla idrottare som blir lidande av den systematiska dopingen som förekommit, säger IOK-presidenten Tomas Bach.

Turerna har varit många.

Men nu har IOK fattat ett beslut om Rysslands deltagande i kommande vinter-OS i Sydkorea.

Nationen stoppas från att tävla under de olympiska spelen – i samtliga idrotter. Däremot kan enskilda utövare få dispens att tävla under neutral flagg, om de kan anses vara helt frikända från inblandning i den systematiska dopingen som förekommit i Ryssland.

– Jag känner mig väldigt ledsen för alla rena för alla idrottare som blir lidande av den systematiska dopingen som förekommit, säger IOK-presidenten Tomas Bach.

Ryssland bötfälls

Därtill bötfälls den ryska olympiska kommittén med 126 miljoner kronor för de kostnader som internationella olympiska kommittén spenderat på att utreda frågan. 

Samuel Schmid, som har varit ordförande för en av IOK:s utredningar, slår fast:

– Vi har aldrig sett en liknande systematiskt och utbrett fusk någonsin tidigare. Det har orsakat enormt skada mot den olympiska andan och idrotten, säger han.

Sveriges chef för längdlandslaget, Johan Sares:

- Hela situationen känns ju väldigt tråkig. Men jag känner mig trygg med de personer som tagit det här beslutet, att de har på fötterna för att det här beslutet, säger han.

Kommer ryska idrottare bojkotta OS?

IOK-presidenten Thomas Bach tror inte att de rena ryska idrottare, som får möjlighet att tävla under neutral flagg, kommer att bojkotta de olympiska spelen i vinter. 

– Det skulle inte tjäna till någonting. Och jag ser inget syfte till en bojkott eftersom vi tillåter de ryska idrottare som är rena att tävla. De måste visa att de är rena. Och då tror vi att de rena ryska idrottarna kan bygga en bro in i framtiden för en renare idrott, istället för att bygga upp en ny mur mellan Ryssland och den olympiska rörelsen, säger han.

IOK:s beslut grundar sig i den mycket omtalade McLaren-rapporten vars två delar publicerades i juli och december i fjol. I den redogörs för en statsstyrd omfattande doping i Ryssland som nådde sin peak under OS i Sotji 2014.

Under mästerskapet för snart fyra år sedan ska säkerhetstjänsten och den dåvarande antidopingchefen Grigorij Rodtjenkov dopat idrottare och undvikit att åka fast genom att byta urinprover mot rena prover.


LÄS OCKSÅ: Legkov stoppas från OS


Här är beskedet om Ryssland i OS

Grigorij Rodtjenkov kom senare att fly till till USA, bli visselblåsare och har bland annat pekat ut guldmedaljören på femmilen i Sotji, Alexander Legkov, som dopad. Legkov stängdes tidigare i höstas av från att tävla i OS på livstid. 

Legkov är en av 25 ryska idrottare som stängts av som en följd av utredningen Oswald-kommissionen, tillsatt av IOK. 

IOK har även tillsatt en utredning med namnet Schmid-kommissionen, som har utrett huruvida Ryssland ska straffas kollektivt och hela landet stängas av från att tävla i vinterns OS. 

Den utredningen är nu klar - och lösningen blir densamma som under OS i Rio de Janeiro sommaren 2016. Ryska idrottare kommer att tillåtas tävla under "olympisk flagg" - om de kan bevisa att de inte är dopade och samtidigt inte förekommer i någon av utredningarna av den ryska dopingen. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.