Julia Vins har tränat styrkelyft sedan hon var 15 år. Foto: Instagram.Julia Vins har tränat styrkelyft sedan hon var 15 år. Foto: Instagram.
Julia Vins har tränat styrkelyft sedan hon var 15 år. Foto: Instagram.
"Många människor i min närhet har sagt till mig att sluta och försöka skaffa ett riktigt jobb." Foto: Instagram."Många människor i min närhet har sagt till mig att sluta och försöka skaffa ett riktigt jobb." Foto: Instagram.
"Många människor i min närhet har sagt till mig att sluta och försöka skaffa ett riktigt jobb." Foto: Instagram.

Julia, 20, hyllas för bilderna: "Många vill stoppa mig"

Publicerad

Julia Vins har tränat styrkelyft sedan hon var 15 år.

Nu har hon blivit en förebild för hundratusentals med sin normbrytande kropp.

– Många människor i min närhet har sagt till mig att sluta och försöka skaffa ett riktigt jobb, säger Vins till Daily Mail.

Julia Vins, 20, började med styrketräning när hon var femton. Hon upptäckte att hon hade en extraordinär fallenhet för att lyfta vikter – vilket också resulterade i att hennes muskulatur utvecklades till något utöver det vanliga. Redan 2014, när hon var 17, tog hon en världsmästartitel i tyngdlyftning.

Nu tränar Vins ungefär tre till fem timmar om dagen. Och hon har många som backar upp henne.

Följs av nästan en halv miljon

Vins har via sitt Instagram-konto byggt upp en global fanskara. Hon har i skrivande stund nästan 450 000 följare som skriver peppande kommentarer under hennes publicerade filmer och bilder. På en av de mest uppmärksammade filmerna genomför hon ett marklyft med en skivstång laddad med vikter som totalt uppmäter 180 kilo.

Men vägen till att bli en tyngdlyftare har inte varit en lätt resa för Vins. Hon har stött på mycket motstånd i hemlandet Ryssland.

– Jag har valt att gå min egen väg. Min familj har inte försökt hindra mig. Men många människor i min närhet har sagt till mig att sluta och försöka skaffa ett riktigt jobb, säger Vins till Daily Mail.

"Svårt att hitta kläder"

Men Vins har fortsatt trotsa normer. Hennes biceps har uppmätts till 41 centimeter, vilket har resulterat i smeknamnet "Muscle Barbie". Det har Vins själv kapitaliserat på i sin marknadsföring.

Samtidigt lider hon av att samhället inte är anpassat efter hennes normbrytande kropp.

– Jag gillar mode, men det här svårt att hitta snygga kläder som passar mig, säger Vins.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag