Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joshi Helgesson satte nytt personligt rekord

Foto: Issei Kato

STOCKHOLM. Konståkaren Joshi Helgesson svarade för karriärens bästa åk i VM i Japan och förbättrade sitt personliga med nästan 13 poäng.

Men det räckte inte till en plats bland de tio bästa – något som hade krävts för fler svenskor i nästa världsmästerskap.

Helgesson var 15:e efter fredagens korta program. Men det var i det fria programmet som Helgesson skulle imponera på domarna. Och det gjorde hon.

Helgesson satte en perfekt trippel lutz i inledningen och följde upp med ytterligare en trippel lutz senare i programmet. Den enda tydliga missen kom i samband med landningen efter en dubbel axel.

– Det känns jättebra. Jag hade några småmissar på ett par av mina hopp men totalt sett var det riktigt bra, sade Helgesson till SVT.

Totalt 162,91 poäng

Efter sitt åk strålade både mamma (som också är tränare) och dotter Helgesson. Även domarna var nöjda med vad de sett och gav Helgesson 107,95 poäng för det fria programmet.

Sammanlagt blev det 162,91 poäng, personligt rekord med drygt 12,5 poäng.

– Det är jätteroligt. Jag vill upp där till 170 och om jag åker mina program utan misstag tror jag att jag kan göra det.

Helgesson siktar på att bli bättre i kortprogrammet, vilket skulle leda till en senare start i det fria och därmed chanser till högre domarpoäng.

– Ju senare man åker i startgruppen, ju mer brukar de (domarna) höja poängen på den konstnärliga delen.

Om Joshi Helgesson hamnat bland de tio bästa hade Sverige fått ytterligare en deltagare i nästa års VM, men hon fick nöja sig med en fjortondeplacering.

Hemmaåkaren Mao Asada tog revansch för misslyckandet i OS i Sotji förra månaden och vann guld. Japanskan fick 216,69 poäng, nio poäng mer än silvermedaljören Julia Lipnitskaja från Ryssland. Guldet är Asadas tredje i VM-sammanhang.

Italienskan Carolina Kostner blev trea.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!