Jörgen Persson om familjeuppoffringarna

Jörgen Persson och tränare Stellan Bengtsson.
Foto: RICKARD NILSSON / BILDBYRÅN
Jörgen Persson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jörgen Persson och exfrun Madelaine
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Jörgen Persson skördade stora framgångar under sin karriär. 

I sitt sommarprat berättar pingisikonen om den okända örfilen bakom VM-guldet, golfrundan med Bill Clinton, och den stora skammen mot barnen. 

– Jag tror att jag aldrig har varit på ett kvartssamtal i skolan, säger Persson i Sommar i P1. 

Jörgen Persson deltog på sju OS, tog elva VM-medaljer och tio EM-guld. 

Två av hans fem VM-guld knep svensken i Chiba, Japan 1991. Men det kunde ha stannat vid endast ett guld. 

I sitt sommarprat berättar Persson att han efter lagguldet var nära att åka ur singelspelet i kvartsfinalen mot Jean-Michel Saive. 

Belgaren vann både andra och tredje set enkelt. 

– Jag blev lite negativ. Jag hängde med huvudet och mitt kroppsspråk var inte bra, säger Persson i Sommar i P1, som sänds på söndagen klockan 13.  

Gav honom en örfil: ”Vad fan” 

Inför fjärde set försökte nära vännen och coachen Stellan Bengtsson att väcka Persson – med en örfil. 

– Han ställde sig upp och det bara small till. Han gav mig en örfil. Jag spärrade upp ögonen och sa ”vad fan”. Då sa han ”du är otroligt bra form, låt inte de här trötthetsgrejerna och det dåliga kroppsspråket komma. Nu kör du”.

– Han såg ingen annan utväg. Hade han låtit mig gnälla så hade det inte gått bra. Och eftersom han kände mig så väl så tog han till en örfil. Jag sa ”jaja, nu kör vi”. Och så tog jag de två sista seten ganska säkert, säger Persson som senare besegrade Jan-Ove Waldner i finalen. 

Dåligt samvete mot barnen: ”Familjen fick ta en del stryk”

Perssons karriär bestod av många träningar och tvälingar runtom i världen, vilket innebar mycket resande och frånvaro från barnen Oliver och Emily och tidigare frun Madelaine.  

– Familjen fick ta en del stryk. 1999 flyttade vi till Oslo men jag hade OS i Sydney som väntade. Att som pingisspelare flytta till Norge är ju som att skidåkaren Kläbo skulle flytta till Halmstad. Så för att träna mot bra motstånd så var jag borta från familjen ännu mer, säger Persson i sitt sommarprat, som går att höra på Sveriges Radio Play.

– Det var jobbigt att vara borta från familjens vardag. Jag kände mig som en främling på fotbollsträningar. Jag tror att jag aldrig har varit på ett kvartssamtal i skolan.  

Frånvaron gav honom dåligt samvete. Men det har lättats på senare tid. 

– Vi har pratat en del om det nu när Oliver och Emily blivit äldre, och då säger de att när jag väl var hemma så gjorde vi så mycket tillsammans. För mig var det skönt att höra det, för det har gnagt på mitt dåliga samvete emellanåt. 

Persson berättar också om gången han hamnade på samma golfbana som den dåvarande amerikanske presidenten Bill Clinton. 

Det var under en välgörenhetsträff i Kina som bordtennisspelaren delade boll med danske fotbollsstjärnan Brian Laudrup, Pekings borgmästare och Clinton. 

Tv: Expressens reporter möter Truls Möregårdh 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.