Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Persson: ”Det kommer att inspirera de andra”

Jörgen Persson och Mattias Falck under VMFoto: PUZZLEPIX / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Mattias Falck lyckades som förste svensk på 22 år ta sig till VM-final.

Nu hoppas förre storspelaren och nuvarande förbundskaptenen Jörgen Persson att Sverige är på väg mot en ny storhetstid inom bordtennisen.

– Vi har fått vänta länge och naturligtvis blir det ett uppsving, säger Persson.

Mattias Falcks succé i bordtennis-VM fortsätter – och hans tränare Jörgen Persson jublade vid sidan av.

– Det här är magiskt stort, säger Persson.

Hur lyckades Mattias med det här?

– Han har jobbat hårt. Sedan skapade han sig självförtroende i Oman och Qatar. Han hade chansen att möta Ma Long i final i Qatar för en dryg månad sedan. Då var det två bollar från en finalplats och vi sa båda två att det hade varit så roligt. Men nu får han honom i en VM-final i stället. Det är 100 gånger större.

Vilka chanser har Mattias i VM-finalen mot Ma Long?

– Det är en av världens största spelare genom tiderna som han möter, och Ma Long är van vid stora finaler. Ma Long är favorit, knapp favorit… Nej, han är stor favorit. Men Mattias har alla möjligheter, med det mogna sättet som han spelar, att han går hela tiden för det och vågar.

”Det här kommer inspirera”

Vad betyder finalplatsen för svensk bordtennis?

– Det betyder oerhört mycket. Vi har fört en lite sovande tillvaro. Men det började redan förra året med VM på hemmaplan, med bronset i lag där. De gick till semifinal och det var 14 år sedan senaste medaljen då. Nu är det 22 år sedan en VM-final. Vi har fått vänta länge och naturligtvis blir det ett uppsving.

– Mattias har varit ankare och gjort bra resultat men det jämförs ju gärna med det gamla. Men nu är han där också. Spelarna har gått framåt hela tiden och jobbat hårt. Mattias har jobbat extremt hårt.

Framtiden ser ljus ut för svensk bordtennis?

– Det gör den. Spelarna är inte lastgamla. Sedan kommer Truls Möregårdh och Anton Källberg, två unga spelare. Så det här kommer att inspirera också. Så var det på våran tid också, när J-O, ”Äpplet”, ”Tickan” eller Stellan vann visste man att det var möjligt för en annan också. Det är det jag ska hoppas att de andra ska se nu. Mattias har varit på semifinal som längst på SM och nu ska han spela final på VM. Hoppas de andra ser att steget är möjligt.

Tror du att Sverige är på väg mot en ny guldålder?

– Det hoppas jag. Det ser bra ut för framtiden. Spelarna har skapat sig erfarenhet nu. Sedan är det klart att det här ger en extra boost. Oavsett om det blir VM-guld eller VM-silver är det en enormt positivt för svensk pingis.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.