LÄGGER AV. Den svenske världsstjärnan Jörgen Kruth meddelade i går att han slutar med kampsporten. Den flerfaldige välrdsmästaren säger att han inte längre har motivation att tävla och träna. Foto: Jens L'Estrade
LÄGGER AV. Den svenske världsstjärnan Jörgen Kruth meddelade i går att han slutar med kampsporten. Den flerfaldige välrdsmästaren säger att han inte längre har motivation att tävla och träna. Foto: Jens L'Estrade

Jörgen Kruth slutar - nu är karriären över

Publicerad

Kampsportens världsstjärna Jörgen Kruth har gått sin sista match.

SPORT-Expressen kan nu avslöja att fajtern ställer in sin UFC-debut - och lägger handskarna på hyllan.

- Ett tufft beslut, men jag vill sluta på topp, säger 38-åringen.

Karriären började för 25 år sedan i en garagelokal. Jörgen Kruth var 13 år och hade fått smak för kampsport.

I dag, den 7 september, väljer den flerfaldige världsmästaren att sätta punkt. Mannen som vunnit amatör-VM, 68 thai- boxningsmatcher och fem VM-titlar som proffs berättar för SPORT-Expressen om sitt beslut:

- Jag har funderat länge, men nu känner jag att det är dags. Jag har inte fokus eller motivation längre och kroppen svarar inte. Jag får inte de resultat jag vill.

Jörgen Kruth, som tvingades ställa in vårens UFC-debut i Globen på grund av ett brutet revben, kommer nu att lämna återbud till UFC-galan i Nottingham i slutet av september.

- Jag har inte kommit upp i den nivå som krävs för att tävla och känner inte att det funkar längre. Jag når inte dit jag vill och då vill jag inte heller tävla, jag vill sluta på topp.

Matchen mot brassen Fabio Maldonado skulle ha blivit Kruths första i UFC-sammanhang.

"Då ångrar man sig"

- Om jag kommer att ångra mig är svårt att säga. Men om man inte går dit och är fysiskt hundra procent ångrar man sig då med.

Kruth, som blivit känd som "The Last Viking" i Asien, kommer i stället att avsluta sin elitkarriär med flertalet titlar i prisskåpet.

- Jag har haft en underbar karriär. Jag har blivit världsmästare i thaiboxning och tävlat i K1 i Japan och Thailand. Men jag har nog ändå trivts bäst med att tävla i Sverige, det svenska publikstödet är det absolut bästa.

"Det känns inget bra"

Jörgen Kruth står på Mariaberget och blickar ut över Stockholms siluett. Han kommer direkt från en fisketur - och ser avslappnad ut. Hemma i Skogås väntar sonen William, 4 år.

- Framför allt de sista åren har jag känt att jag inte varit där tillräckligt mycket för min son, det har varit jobbigt. Jag har varit borta på läger i fem-sex veckor, sedan hemma en vecka, för att åka i väg igen. Det känns inget bra.

Kruth har försökt träna på hemmaplan för att utöka tiden med sin sambo och son. Något som inte har varit ett framgångsrikt recept:

- Ska jag tävla på elitnivå vill jag också träna som de gör och komma iväg för att få sparring. Förr eller senare slår det tillbaks på en. Man måste vara hundra procent fokuserad när man tävlar annars kan det vara farligt.

"Jag har offrat mycket"

38-åringen som genom åren gjort sig känd som Sveriges främste kampsportare, kommer att fortsätta som landslags- tränare för thaiboxningsförbundet - och även sätta sig in i nya projekt inom kampsporten.

- Jag har offrat mycket för att komma dit jag är men, kampsporten har gett mig mycket glädje. Det är det jag älskar och det jag kan.

Men att tiden i ringen är slut står definitivt klart:

- Det hade kanske gått att fortsätta ett halvår, ett eller två år till, men gränsen kommer någon gång. Förr eller senare känner man att det är dags, och det är dags nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag