Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jönsson Haags ord – som lyfte Modin till ny medalj

Anna och Emil Jönsson Haag testar parkour i serien ”Föreningsresan”
Foto: YOHEI OSADA/AFLO/SHUTTERSTOCK / YOHEI OSADA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Zebastian Modin hade nästan gett upp i kampen om bronset i skidsprinten. Då blev ledsagaren Emil Jönsson Haags ord avgörande.

– Då tänkte jag att nu ska jag sprattla ur allt som finns, säger Modin efter sitt andra brons i Paralympics i Peking.

Efter ett snabbt kval och en snabbare semifinal var Zebastian Modin en av de fyra skidåkare som tog sig vidare till finalen i sprinten – där framförallt amerikanen Jake Adicoff imponerat.

Men avgörandet blev en rysare – och bjöd på två kamper, den ena om guldet och den andra om bronset.

Tung start

Franske Anthony Chalencon, som Modin gick ut i par med eftersom att de båda kör i B1-klassen, ryckte ifrån i början av loppet och det krävdes en rejäl upphämtning av svensken för att behålla medaljchansen.

– Det var tufft. Jag tänkte att här finns inte en sportkeps, berättar Modin för TT.

Men guiden Emil Jönsson Haag hade en annan inställning.

– I sista nedförsbacken frågade jag Emil hur långt det var. Två sekunder, sade han. Då tänkte jag att nu ska jag sprattla ur allt som finns, berättar Modin som i måndags tog brons i 20 kilometer.

I sista backen inför upploppet var svenskduon ikapp.

– Då sade han lugn, lugn. Då förstod jag att vi var ikapp, och jag hörde fransmannen framför. Vi låg kvar i rygg men vek om precis innan upploppet, och det var helt rätt tänkt av Emil. Jag fick verkligen ut 180 procent av det jag hade idag.

– Om jag hade gått på 100 procent i dag hade jag inte varit i mål än.

Svensken vann därefter kampen om bronset. En uppenbart besviken Chalencon åkte in fyra knappt tio sekunder efter Modin. Han verkar ha gått in i väggen efter att ha gått ut hårt och höll sig för bröstet när han gick i mål.

”Det är så skönt i huvudet”


Mest handlade det om vilja, berättar Modin, som smittades av coronaviruset i januari inte känt sig i toppform inför Paralympics.

– I huvudet är jag väldigt inställd nu ska man slåss för livet i några lopp och sedan behöver man inte göra det, säger han och fortsätter:

– Så som det känns är jag så lättad och så glad att jag kommer härifrån med två brons. Att vi har gjort det här. Det är så skönt i huvudet.

Kanadensiske Brian McKeever vann efter att ha passerat Jake Adicoff på upploppet. McKeever tog därmed sitt andra guld i spelen – och sin 20:e Paralympics-medalj.

Nu återstår ett lopp för Modin, 12,5 kilometer fristil, på lördag.