Brottningslegendaren Tomas Johansson. Foto: Sven LindwallBrottningslegendaren Tomas Johansson. Foto: Sven Lindwall
Brottningslegendaren Tomas Johansson. Foto: Sven Lindwall
Tomas Johansson. Foto: Thor LindgrenTomas Johansson. Foto: Thor Lindgren
Tomas Johansson. Foto: Thor Lindgren

Johansson om sorgen efter dottern Mias död

Publicerad

Brottningslegendaren Tomas Johansson bär på en livssorg.

Dottern Mia gick bort endast 26 år gammal efter att ha genomgått en bypassoperation.

– Jag försökte avråda henne, säger Johansson till NSD.

Tomas Johansson brukar betraktas som en av de största svenska brottarna genom tiderna. Han vann VM-guld i Budapest 1986 och var den ständige tvåan bakom den omöjlige ryssen Alexander Karelin. Men Johanssons karriär har alltid haft ett mörkt stråk i sig.

Efter OS 1984, där Johansson tog silver, åkte han fast i en dopningskontroll och fråntogs medaljen. Till detta lades en 18 månader lång avstängning.

I en ny intervju med NSD berättar Johansson om hur han upplevde tiden då han stämplades som en fuskare.

"Rykten om att jag tagit mitt liv"

– Det blev ännu värre ju närmare Sverige jag kom. På planet hem hade alla tidningar mitt ansikte på första sidan. Man kommer ihåg varje dag att man vunnit VM, men tyvärr minns jag dopningen också. Så här efteråt känns det skönt att jag erkände direkt. Sedan har jag under alla år jobbat mot dopning både i klubben och i landslaget, säger Johansson till NSD.

Johansson hymlar inte med att han mådde psykiskt dåligt under den här perioden.

– Visst var man deppad. Det gick rykten att jag hade tagit livet av mig. En underlig sak hände. En gång – jag vet inte riktigt hur telefonlinjerna fungerade på den tiden – när jag lyfte telefonluren för att ringa hörde jag två gamla tanter prata om mig och dopning. Jag var i stugan med hunden och trodde att jag var på väg att bli helt snurrig, säger Johansson.

Sorgen efter dottern

Men Johansson har än tyngre sorger att bära på i livet. Dottern Mias bortgång plågar honom fortfarande.

– Hon blev bara 26 år. Jag försökte avråda henne, men hon ville göra en gastric bypass. Läkarna sade att viktoperationen hade gått bra. En dag ringde de till mitt jobb på skolan och berättade att hon förts i ambulans till lasarettet efter att ha hittats medvetslös i sin lägenhet. Hon vaknade aldrig upp och dog senare samma dag. De sade att tarmen spruckit, vilket orsakade en blodförgiftning, säger Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag