Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Pehrson vänder om 51-procentsregeln

Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Johan Pehrson (L) öppnade för en ändring av 51-procentsregeln. 

Nu vänder Liberalernas partiledare i frågan. 

”Jag ville i mitt resonemang visa förståelse för båda sidor i en ständigt pågående diskussion”, skriver Pehson på Facebook. 

Expressen kunde tidigare i veckan berätta att den uppmärksammade punkten i Tidöavtalet om att stärka ”den svenska elitfotbollen och elithockeyn” kom till på Sverigedemokraternas initiativ. 

Samtidigt framkom uppgifter om att en översyn av 51-procentsregeln – riksidrottsförbundets regel som säger att majoriteten av en klubb måste ägas av medlemmarna – diskuterades i samband med att punkten togs fram. 

SD dementerade att en förändring av 51-procentsregeln var aktuell – men Liberalernas partiledare Johan Pehrson ville inte stänga dörren till frågan. 

– Jag har pratat med flera klubbar som tycker att man ska kunna ha flera bolag på börsen, helt enkelt. Jag är beredd att titta på det, sa Pehrson. 

Johan Pehrson vänder om 51-procentsregeln

Nu vill Johan Pehrson förtydliga sitt uttalande kring 51-procentsregeln. 

”När frågan om 51%-regeln dök upp i intervjun ville jag därför inte stänga någon dörr som inte är 'min' som minister”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Pehrson fortsätter:

”Dessutom är frågan inte politisk utan upp till Riksidrottsförbundet att avgöra. Jag ser ingen anledning att överpröva RF, men ville i mitt resonemang visa förståelse för båda sidor i en ständigt pågående diskussion. Samtidigt uppfattar jag inte att det finns någon stor efterfrågan på att ändra den modell vi har, inte heller i Liberalerna som rubriken antyder”.